CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray'ın aynı komisyonun AKP'li üyeleri Burdur Milletvekili Reşat Petek ve İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'la ilgili yaptığı "Araştıracak değil araştırılacak isimler" açıklamasından sonra başlayan tartışmalar büyüdü.

AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Mehmet Tozlu, Çıray'ın 2011'deki seçim kampanyasını FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklanan İşadamı Abdullah Kavuk tarafından finanse edildiğini iddia etti. İddiaları Kocabıyık'ın eskiden çalıştığı bölgesel gazetenin gündeme getirmesi tartışmayı genişletti.

İddialara Aytun Çıray'ın yanıt vermesi beklenirken bugün CHP İl Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında İl Başkan Yardımcısı Ali Çalışkan, il yöneticisi Utku Gümrükçü, Konak İlçe Başkanı Şakir Başak ve Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper açıklama yaptı. Çıray'ın katılmadığı toplantıda Çalışkan, önce Kocabıyık'ın gazetecilik yaptığı dönemde Fethullah Gülen'i “Bin yılın Türk Büyüğü" diye övdüğü yazısından bölüm okundu, Kocabıyık'ın Fetullah Gülen'le çekilmiş bir fotoğrafını gösterdi.

Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini ifade eden İl Başkan Yardımcısı Çalışkan, “Birbirimize inanılmaz ihtiyaç var. Ne yazık ki bu birlikten rahatsız olan çevreler her zamanki gibi devreye girmişler. Türkiye'nin bahar iklimi bozmak için el ele vermişler. Bu çevrelerin geçmişlerini araştırdığımızda hepsinin darbe girişime kalkışan FETÖ ile ilişkileri olduğu onlarla yakın temasta olduğu apaçık olduğu ortadadır. Vekilimize ve genel başkanımıza mesnetsiz bir saldırı yapıyorlar" diye konuştu.

KOMİSYON ÜYELERİNİ FETÖ'YLE İLİŞKİSİ OLMAMALI

Ali Çalışkan, 15 Temmuz FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonun kurulmasına ilişkin ilk önerinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldiğini ve onayıyla İzmir milletvekillerinden Aytun Çıray'ın komisyonda görevlendirildiğini söyledi. Soruşturma komisyonunun başarılı olabilmesinin ilk şartının da bu komisyonda görev alacak olanların hiçbir şekilde FETÖ ile ilişkilerinin olmaması olduğunu vurgulayan Çalışkan “İşte bu nedenle AKP'nin komisyona verdiği üyelerinden Reşat Petek Ergenekon ve Balyoz adlı FETÖ kumpas davalarındaki hukuk ilkelerine aykırı olarak FETÖ savcı ve hakimlerine destek vermiştir. AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ise terör örgütü elebaşına yönelik çok abartılı övgülerde bulunmuş ve FETÖ'yü "Son bin yılın en büyük Türk'ü" ilan etmiş, Pensilvanya'da ziyaretlerde bulunmuştur" ifadesini kullandı.

AMAÇ KOMİSYONU BATTAL HALE GETİRMEK

İzmir Milletvekili Çıray'ın Petek ve Kocabıyık'ın bu komisyonda yer almalarını bu nedenle eleştirdiğini, bu iki ismin 'araştıracak değil araştırılacak isimler olduğuna' dikkat çektiğini belirten Çalışkan, bu açıklamayı yapar yapmaz bölgesel bir gazetede Çıray hakkında iddialar ortaya atıldığını söyledi. Çalışkan “Bu tür iftira ve yayınlar, 7 Ağustos 2016 Yenikapı mitingindeki ortak ruhu berhava etmektedir. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenler AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Mehmet Tozlu'yu da kullanarak yalan, karalama ve iftira kampanyalarını sürdürmektedirler. Burada amacın komisyonun görevini kusursuz yerine getirmesini isteyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve komisyon üyesini asılsız şüphelerle gölgeleyerek komisyonu şimdiden battal hale getirmektir. Bu sadece Aytun Çıray'a karşı değil, Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP'ye yönelik FETÖ'cü yaklaşımlarının sonucudur" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki bir CHP heyetinin 2013 yılında ABD Başkenti Washington'a yaptıkları görev ziyaretinin bile karalama ve iftiralara alet edilmeye çalışıldığını belirten Çalışkan, “Ama bunların yalanları o kadar dayanaksız ve çürüktür ki kahvaltı sonrası gizliliği olmayan ve Genel Başkanımızın laiklik ve cumhuriyet değerlerini vurguladığı, konuşulanların açıkça yazılıp çizildiğini gözden kaçırmışlardır. Genel Başkanımıza utanmadan dil uzatanlara 'ne istediniz de vermedik' sözünü hatırlatırım" dedi.

“KRİPTO FETÖ'CULARIN SALDIRISI “

Aytun Çıray'ı itham eden açıklamalarda adı geçen iş adamlarının FETÖ'cü olup olmadıklarının henüz mahkemece karara bağlanmadığına dikkat çeken Çalışkan “Bu suçluların telaşı nedir? Bu McCartyhism'dir. Bu kadar hassas idiyseniz darbe sonrasına kadar Ahmet Küçükbay'ın binasında yıllarca niye oturdunuz" dedi. Çıray hakkındaki iddiaları yayınlayan bölgesel gazetenin neden Abdullah Kavuk'tan ve Ahmet Küçükbay'dan para alarak reklamlarını yayınladığının yanıtını da vermesi gerektiğini belirten Çalışkan “Maksat kafaları karıştırmak, gerçek FETÖ'cülerin teşhis edilmelerini zorlaştırmaktır. Kısaca bunlar ancak kripto FETÖ'cülerin yapacağı saldırı ve eylemlerdir. Amaçları bütün kurumlardaki soruşturma süreçlerini yozlaştırmak ve bu arada yeni bir işgal, istila ve darbe harekatı için zaman ve kan kazanmaktır. Ancak başaramayacaklardır" diye konuştu.

“ÇIRAY HAKKINDAKİ İDDİLAR ASILSIZ"

Çalışkan, “Başta Genel Başkanımız olmak üzere 15 Temmuz Darbe Komisyonu Üyesi Aytun Çıray hakkındaki iddialar asılsızdır ve konu adalete intikal ettirilmiştir. Susmakla suçladıkları Çıray'ın noter kanalıyla gönderdiği açıklamayı bile yayınlama cesareti göstermemişlerdir" dedi. Çıray hakkındaki iddiaları yayınlayan gazetenin yayın yönetmenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ameliyattayken yapılan MİT operasyonu sonrası FETÖ'yü ziyarete gittiğini iddia eden Çalışkan, basın toplantısında İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'ın FETÖ ile birlikte çektirdiği bir resmi de gazetecilere gösterdi. Çalışkan, Genel Başkan ve Çıray'a yönelik iddialarda bulunulmasının suçluların saklanma çabalarından ibaret olduğunu ileri sürerek, “Bu kez deyim yerindeyse hem baltayı taşa vurmuşlardır. Çünkü camdan evlerde oturanların hiç kimseye taş atmaması gerekir" şeklinde konuştu,

Editör: Haber Merkezi