CHP'nin geçen hafta sonu yapılan kurultayı sürprizlere sahne oldu. Seçimlere tek aday olarak giren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 990 oyla yeniden seçilirken, PM için önerdiği anahtar listesi 20 fire verdi. En önemlisi de 2010 yılından bu yana yanında bulunan Genel Sekreter Gürsel Tekin PM’ye giremedi. Şimdi gözler Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 6 yıl içinde yapacağı sekizinci ‘vitrin değişikliği’ne çevrildi. Bugüne kadar 75 genel başkan yardımcısı değiştiren CHP liderinin, Gürsel Tekin'in yanı sıra, yıllardır yanında bulunan Faik Öztrak, Sencer Ayata, Seyhan Erdoğdu, Yakup Akkaya, Mehmet Bekaroğlu, Nihat Matkap gibi isimler artık PM’de değil.

MYK ÜYE SAYISI 12 OLACAK

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda yapılan tüzük değişikliği ile elde ettiği genel başkan yardımcısı sayısını belirleme yetkisini kullanarak MYK’nın üye sayısını 17’den 12’ye düşürmesi, bazı genel başkan yardımcılıklarını kaldırması bekleniyor.

İKİ İSİM GARANTİ GİBİ

MYK’da yeri garanti olarak görülen iki isim var. PM seçiminde en yüksek oyu olan Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin koltuğunu koruyacağı, ayrıca ödül olarak parti sözcüsü yapılacağı konuşuluyor. Diğer isim ise eski Musul Konsolosu ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz. Yılmaz dışında PM’de dış politika kökenli bir isim bulunmuyor. Bu nedenle Yılmaz’ın da Dış Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ordu Milletvekili Seyit Torun’un adı Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı için geçerken, Haluk Koç ve Bülent Tezcan’ın da yeniden MYK’ya gireceği konuşuluyor.  

TEKİN’İN KOLTUĞUNA OKAY MI OTURACAK?

Gürsel Tekin'in PM'ye girememesi nedeniyle genel sekreterlik koltuğu için Hakkı Süha Okay’ın adı geçerken, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Antalya Milletvekili Osman Çetin Budak'ın da MYK’da yer alacağı CHP kulislerinde konuşuluyor. AR-GE, Bilim Yönetim Platformu Genel Başkan Yardımcılığı için Ayşe Eser Danışoğlu ile Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesini delip PM’ye giren Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer’in isimleri dillendiriliyor. Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Erdal Aksünger'in getirilebileceği ifade ediliyor. Sezgin Tanrıkulu, Necati Yılmaz, Özkan Yıldız ve Zeki Kılıçarslan’ın da adı MYK için geçerken CHP liderinin MYK’ya gençlik kontenjanından gelen bir ismi de alacağı dile getiriliyor. CHP liderinin örgütü kime teslim edeceği ise merak konusu.

Ercan Sarıkaya - RADİKAL

Editör: Haber Merkezi