İZ GAZETE-  İzmir Büyükşehir CHP Meclis Üyesi ve Kent Konseyi Komisyon Başkanı Hasan Ünal, İZSU Genel Kurulu’nda AKP’li Meclis Üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

Arıtma tesislerinin sayısı ve durumu hakkında sorulan soruya Hasan Ünal, “İzmir’imizde toplam 66 arıtma tesisimiz İZSU tarafından işletilmektedir. 22 ad ileri biyolojik tesis, 38 ad biyolojik tesis ve 6 ad doğal arıtma tesisimiz vardır. Burada önemli bir noktayı belirtmek istiyorum. TÜİK 2017 ‘Belediye atık su istatistik anketi’ sonuçlarına göre kişi başına düşen AB standartlarında atık su arıtma miktarı İzmir’de 69,4 metreküp, İstanbul’da 28,1 metreküp, Ankara’da ise 4,2 metreküptür. Yine aynı anket sonuçlarına göre, AB standartlarında arıtım oranı İzmir’de yüzde 97,3 Bursa’da yüzde 81 Muğla’da yüzde 58,5 İstanbul’da yüzde 34,4 ve Ankara’da yüzde 7,5 dir. Tüm bu verilerde İzmir birinci sıradadır. Ayrıca hiçbir büyükşehirde İzmir’deki kadar ileri biyolojik arıtma tesisi yoktur” dedi.

‘BUNUNLA İLGİLİ İKİNCİ YAZIYI TUNÇ BAŞKANIMIZ GÖNDERDİ’

Hasan Ünal, “Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndaki kollektör hattı ile ufak bir projeden bahesetmek istiyorum. Poligon deresinin hemen yanında bir terfi istasyonu yapılarak bu noktadan itibaren Güzekbahçe'de bulunan askeriye içindeki güneybatı arıtma tesisine yönlendirilecektir. Bu yönlendirme sayesinde 21 bin 600 metreküp bölü gün kapasitesi olan arıtma tesisinin kapasitesi 125 bin metreküp bölü güne çıkarılıcaktır. Bu nedenle Milli Savunma Bakanlığı'ndan mevcut alanın geliştirilmesi talep edildi.Hatta bununla alakalı ikinci yazı Tunç başkanımızın imzasıyla gönderilmiştir ve cevap beklenilmektedir. İznin gelmesiyle beraber iki yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı hattında bir rahatlama olacak. AKP’li meclis üyesi arkadaşımızın Liman Başkanlığı tarafından bir çalışmadan söz ettiğini işittik, evet Liman Başkanlığı tarafından bir çalışma yapılmış. Bir Navigasyon ve Sirkinasyon kanalı. Açık denizden körfeze daha yoğun temiz suyun gelebilmesi için bu kanallar şarttır. Körfezdeki akıntı hızını yükseltecektir” ifadelerini kullandı.

‘İKİ TEMEL SEBEBİ VAR’

AKP’li bir meclis üyesinin ‘Navigasyon kanalı çalışması yapılmaksızın neden sirkülasyon kanalını devreye sokmuyorsunuz' eleştirisine yönelik konuşan Ünal, “Bunun iki önemli sebebi var, bu kanalların eş zamanlı açılmasıyla körfezdeki akıntı hızlarının yüzde 40’a kadar artacağı Deniz Bilimleri Enstitütisi tarafından çalışılmıştır. Diğer sebebi ise birbirinin tamamlayıcısı olan bu projenin ÇED izni de birlikte alınmıştır” dedi.

‘BURADA ÇOK KOMİK BİR RAKAM SÖZ KONUSU’

Ulaştırma Bakanlığı’nın Liman Başkanlığı’na ilgili talimatı vererek ve bütçeyi oluşturarak bir an önce Navigasyon Kanalı’nın çalışmalarına başlaması gerektiğini ifade eden Ünal, “AKP’li Meclis Üyesi arkadaşımız Navigasyon çalışmasından bahsetti, burada çok komik bir rakam söz konusu. Aslında böyle bir çalışmanın yapıldığının ifade edilmesi komik bir durum çünkü Liman müdürlüğü mevcut Navigasyon kanalında 300 bin metreküp topuk taraması yaptı. Bu miktar projede yapılması planlanan 24 milyon metreküpün 74’de 1’idir. Dolayısıyla bunu çalışma olarak adlandırmamak gerekir” dedi.

‘TUNÇ BAŞKANIMIZIN VAADİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK'

İZSU yetkisinde olan Sirkülasyon kanal projesiyle alakalı bir bilgilendirme yapan Ünal, “İZSU Sirkülasyon Kanal Projesini hazırlatmaktadır. Proje ihalesi yapılmış olup, önemli bir aşama kaydedilmiştir. Bu projelerle beraber Tunç başkanımızın hedeflediği 36 ay içerisinde İzmir Körfezi yüzülebilir hale gelecektir’ vaadi gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı. Ünal ayrıca, tüm projelerle alakalı Tunç Soyer'e ve İZSU bürokrat ve emekçilerine teşekkür etti.

Editör: Haber Merkezi