İZ GAZETE-  Geçtiğimiz günlerde, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) polis tarafından dolandırıcılık suçu iddiasıyla yakalanan siyahi vatandaş George Floyd, polisin orantısız güç kullanması nedeniyle nefessiz kalarak hayatını kaybetmiş, olayın ardından pek çok ABD vatandaşı, George Floyd'un ölümünü protesto etmek için sokaklara çıkmıştı.

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir, George Floyd olayı ile birlikte tekrar dikkat çeken ırkçılık problemine tepki göstererek 'Irkçılık ve ABD' ismini koyduğu yazıyı kaleme aldı. İşte o yazı: 

Ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de yüz yıllardır dünya siyasetinde belirleyici bir etken, tartışma konusu ve mücadele alanı olan ırkçılık hastalığı, devlet yönetimlerine sirayet etmiş ve modern ulus devletlerinde inşa sürecini ve ülke politikalarını karanlık bir gölge gibi etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir.

Siyahi bir ABD vatandaşı olan George Floyd’un göz göre göre, kameralar önünde bir polis tarafından katledilmesinin ardından yangın yerine dönen ülke, Covit19’dan sonra geniş bir alana yayılan protestolarla baş etmeye çalışıyor.

İlk bakışta seçim sürecinde olan Trump yönetiminin başına gelmeyen kalmadığı görülse de, dünyanın başına getirmedik felaket bırakmayan ABD’de yönetim erkini elinde bulunduranları, yaklaşık 40 milyon yeni işsiz, en yüksek covit19 vakası, en yüksek ölüm oranı ve yeniden ortaya çıkan ırkçılık karşıtı eylemlerle zor bir seçim süreci bekliyor. Bir liderin seçime giderken, gelebilecek en büyük felaketler Trump’ın başına geldi. Beter ol! demekten kendimi alamıyorum.

Yaşam hakkını savunmak için yapılan eylemler sadece George Floyd için değil, insanlık ve insanlık onuru için yapılıyor. Coğrafi keşiflerin ya da bir başka deyişle coğrafi istilanın ardından Amerika kıtasının bakir topraklarına çöreklenen Avrupalılar; önce yerli halkı yok etti. Daha sonra Afrtika’da bulunan sömürgelerinden siyahi insanları gemilere doldurup günlerce süren yolculuğun ardından bugünkü ABD’yi inşa etmek için kıtaya getirdiler. Aradan yüzyıllar geçmesine rağmen edindikleri her kazanımın ardında bedel ödemiş siyahilerin bugün maruz kaldıkları muamele yüz yıllar öncesiyle aynı. ABD’nin, söylendiği gibi “özgürlükler ülkesi” değil, insanlık onurunun ayaklar altında gezindiği, her zaman en beyazların yönetiminde olan evrensel bir suç örgütü olduğunu George Floyd vakasında da gördük. Yapılan eylemleri yağmacılıkla itibarsızlaştırmaya çalışan devlet otoritesi, I CAN’T BREATH (nefes alamıyorum) diyerek katledilen bir adamın son nefesinde boğuluyor. Kuruluşunu da yağmacılığa borçlu olan ABD, o toprakların gerçek sahiplerini, yerlileri, siyahileri yüz yıllarca sömürmüş, haraç mezat satmış, katletmiş ve bugünkü zenginliğini o insanların kan ve kemikleri üzerine inşa etmiştir. Yağmacılıkla suçladıkları eylemciler, yaşam hakkının onuru için en demokratik hakkını kullanan mücadelecilerdir. O halde yıkılsın katil yönetimler.

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir yazının sonunda Kemal Burkay’ın Spartaküs şiirinden alıntılara yer verdi:

Onlar, ABD’nin uygar efendileri
Dövüşken horoz yetiştirir gibi
Avrupa’nın, Asya’nın, Afrika’nın
O, kölelikten başka hakkı olmayan
En güçlü insanlarını meydanlarda
Birbirine öldürtüp kahkahalarla gülen
Eğlenceye ve elmaslara çılgınca düşkün
Onlar, ABD’nin uygar efendileri

YIKILSIN!

Not: Haziran UMUTTUR…ABD’liler için de…

Editör: Haber Merkezi