Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan jeotermal santral projesi, İzmir’in temiz hava kaynağı olan Ege ormanlarının ortasında yer alıyor. Jeotermal santralin hayata geçirilmesi planlanan Orhanlı köyü, aynı zamanda binlerce yıllık zeytin ağaçlarıyla ve ürettiği sağlıklı gıdayla tüm Türkiye’nin önemli Kadim Üretim Havzaları arasında yer alıyor. Orhanlı köyüne yapılan jeotermal çalışmalarıyla ilgili Orhanlı Köyü Derneği ve Seferihisar CHP İlçe Başkanlığı, bir teknik rapor hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınması için CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’a ve CHP İl Başkanlığı’na iletmişti. Bu rapor üzerine, köylerindeki jeotermal çalışmalarına karşı davacı olan köylülere destek olmak amacıyla bölgeyi ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Aydın milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız, Manisa Milletvekili Ali Vehbi Bakırlıoğlu, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, İzmir Milletvekili Mahir Polat, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve CHP Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak bölge doğasını ve insanlarının yaşamını tehdit eden jeotermal santral projesine karşı Orhanlı köyü sakinlerinin yanında olduklarını belirtti.
 



İZMİR'İN OKSİJEN KAYNAĞI EGE ORMANLARI TEHLİKE ALTINDA 

İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerini içine alan 180 milyon metrekare büyüklüğünde bir alanda jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatı verilmiş durumda. Bu rakam 25 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. Doğanbey, Payamlı, Ürkmez, Kavaklıdere, Orhanlı, Deliömer, Kuyucak, Yeniköy ve Bahçecik mevkiilerini kapsayan bubölgede yaklaşık 7 bin insan yaşıyor. İzmir’e nefes veren Ege ormanlarının yer aldığı alanda yapılacak olan jeotermal arama çalışmaları İzmir şehrinin temiz içme su kaynaklarını da tehlike altına sokuyor. Bu bölgede jeotermal enerji santralleriyapılırsa, jeotermal ruhsat alanı içerisinde kalan 35 milyon ağaç kuruyacak ya da meyve veremeyecek duruma gelecek.

GIDA ÜRETİMİ VE BÖLGE DOĞASI TEHLİKE ALTINDA 

Başta İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ağaçları olmak üzere pek çok tarım ürününün üretildiği bir alan olma özelliği taşıyan bölgede, binlerce yıldır kesintisiz olarak kadim üretim yöntemleri uygulanıyor. İklim krizine uyumlu geleneksel yağmur hasadı tekniklerinden, yerli tohumlarla yetiştirilen pek çok tarım ürününün üretildiğibir Kadim Üretim Havzası olan bu bölgede, binlerce üreticigeçimini sağlıyor. İzmir’in Menderes ve Seferihisar ilçeleri sınırlarındaki birçok köyü etkileyerek binlerce insanın yaşamını ve nadir canlı türlerine ev sahipliği yapan bölge doğasını tehdit eden projeye yönelik olarak uzmanlar iki büyük tehlikeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor: Havada oluşacak yüksek ısıdaki nem ile hava ve su kaynaklarına karışacak olan zehirli maddeler.

 

KÖYLÜLER JEOTERMALE DAVACI

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci dışında bırakılarak, zeytin ağaçlarının içerisinde ve köy yerleşiminin yanı başında çalışma izni verilen jeotermal çalışmalarınakarşı mücadeleeden Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, proje sahibi şirketinhukuksuz olarak yürüttüğü çalışmalara tepkili. Köydeki sondaj faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrenen köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, zeytin ağaçlarına ve yaşam alanlarına geri dönüşsüz olarak zarar verecek olan bu proje için 2020 Eylül ayında verilen (ÇED) kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için dava açmış bulunuyor.Hukuka aykırı işlemlere karşı dava açan Orhanlı köylüleri, şirketin bundan önce köyündüğün ve piknik alanlarını hiçbir yasal izin olmadan şantiye alanı yaparak işgal etmesine tepki göstermiş, tepkiler sonucunda şantiye alanı Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. Daha sonra aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden yine hukuk dışı yollarla ve izinsiz olarak yol açmaya çalışması üzerine, arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.

 

CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ BÖLGE HALKININ YANINDA

Orhanlı köyünde yürütülmekte olan jeotermal santral çalışmalarına karşı bölgeyi ziyaret ederek alanda incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Orhanlı köylülerinin yanında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Seferihisar’ın bu sakin ve asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu köyü, üreterek, sağlıklı gıda ihtiyacımızı karşılayan, ülkemiz doğası açısından oldukça önemli Ege ormanlarının içerisinde yer alan bir köy. Bizler halkın vekilleri olarak, Orhanlı köyü sakinlerinin yaşam alanlarını korumak için jeotermal santrale karşı verdiği mücadelenin yanındayız. Alanda yaptığımız incelemelerde gördük ki burada yürütülmekte olan jeotermal faaliyetleri hukuka aykırı. Zeytin ağaçlarının yanı başında, köy yerleşiminin içerisinde jeotermal santral çalışmaları sürdürülüyor. Yaşam haklarını korumak için bu faaliyetlerin bir an önce durdurulması adına davacı olan Orhanlı köyü halkımızın verdiği bu kıymetli mücadeleyi destekliyoruz. Orhanlı köyü bir jeotermal alanı değil, doğal güzellikleriyle, yediden yetmişe üreterek yaşayan bir köy olarak kalmaya devam edecek.”

Orhanlı köyüne yapılan jeotermal çalışmalarıyla ilgili Orhanlı Köyü Derneği ve Seferihisar CHP İlçe Başkanlığı, teknik bir rapor hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne göndermiş bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi