CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı ve Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, İzmir'de sokak emekçilerinin temsil edildiği İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi'ni ziyaret ederek Başkan Evren Laçin ile bir araya geldi. Kendisinin de okul yıllarında Kemeraltı'nda seyyar satıcılık yaptığını ve zaman zaman zabıtaların uyarısıyla karşılaştığını vurgulayan Eken, seyyar satıcıların sorunlarını kendisinin de bizzat yaşadığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sokak emekçilerinin gücünün farkında olduğunu ve seyyar satıcıların kayıt altına alınmak, sosyal güvenceye kavuşmak gibi haklı taleplerin de yerine getirilmesi için çaba sarf ettiğinin altını çizen Eken, gerçekleştirilen etkinliklerde de başta seyyar satıcılar olmak üzere esnafın sorunlarını sık sık dile getirdiklerini açıkladı.

'KILIÇDAROĞLU DA KATILIR'

Kılıçdaroğlu'nun programına uygun olacak şekilde İzmir'de Eylül ayında bir Sokak Ekonomisi Çalıştayı düzenlenebileceğini aktaran Eken, "Sayın genel başkanımız da bir günlük bu Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapabilir. Çalıştayda, sokak ekonomisi üzerine önemli çalışmaları bulunan ve halen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görevli olan Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ile Doç. Dr. Osman Sirkeci  hocalarımız hem sektörü hem de akademik yönünü iyi bildikleri için işin teoriği ile pratiği çok daha doğru bir şekilde ele alınır.  Çalıştay sonunda ortaya çıkacak rapor, ülke genelinde sayıları 6.5 milyonu bulan sokak emekçilerinin topluma ve ekonomiye kazandırılması için bir yol haritası niteliğinde olacaktır" diye konuştu.

'BENİ ŞAŞIRTTINIZ'

İzmir Seyyar Satıcılar Derneği binasını da ilk kez ziyaret ettiğini belirten yapan Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, "Sokak sokak gezen geri dönüşüm işçilerinden, meyve ve sebze satıcılarına kadar milyonlarca insan bu şekilde karnını doyuruyor. Fakat bunlar sigortasız, güvencesiz, toplum dışına itilerek çalışıyor. İşte CHP olarak biz de ötekileştirilen bu kesime destek olmalıyız. Genel Başkanımızın iktidara gelince kuracağını vurguladı Esnaf Bakanlığı da bu anlamda son derece önemli. Açıkçası derneğin bu denli vizyon sahibi ve girişimci olduğunu tahmin etmemiştim. Burada sizlerin ne kadar aktif ve donanımlı olduğunuzu görünce şaşkınlık yaşadım" ifadelerini kullandı.

'YILDA 200 MİLYAR TL'

İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin de geçtiğimiz haftalarda Ankara'ya giderek TBMM'de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuğu olduklarını ve hazırladıkları raporu ilettiklerini söyledi.

Laçin şöyle konuştu: "Ülke genelinde 6.5 milyon İzmir'de ise 250 bin seyyar satıcı bulunuyor. Ülke genelindeki seyyar satıcıların ülke ekonomisine bir günlük katkısı 1 milyar lirayı, yılda ise 200 milyar lirayı geçiyor. Gerek vatandaşların alım gücünün düşmesi, gerekse korona süreci hem sabit esnafı hem de sokak emekçilerini çok zorladı ve artık dayanacak gücü kalmadı. Ekmek teknesi müzik aletlerini satarak evini geçindirmeye çalışan müzisyenler var. İşte bu sorunlarımızı, önerilerimizi, yapılabilecek işbirlikleri ve projeleri Çalıştay'da konuşup yol haritamızı oluşturmalıyız. Sayın Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı böylesi bir Çalıştay, bizler için de son derece önemli."  

Editör: Haber Merkezi