CHP İzmir İl Başkanlığı Cumhuriyet Bayramı'nı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk büstüne çelenk koyarak kutladı. Buradaki törene CHP Izmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Milletvekilleri Mahir Polat, Kamil Okyay Sındır, Bedri Serter, Özcan Purçu, Sevda Erdan Kılıç, Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğku, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı. 

"CUMHURİYET REJİMİNDE EGEMENLİK YETKİSİ HALKINDIR"

Cumhuriyet'in 99. yıldönümünü kutlayan CHP İl Başkanı Deniz Yücel, "CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yıl dönümünde Cumhuriyete, cumhuriyetin temel değerlerine, kurucumuz ve ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e bağlılığımızı, saygımızı ve minnetimizi ifade etmek üzere Ata’mızın huzurundayız. Cumhuriyet, bir yönetim şeklidir ama Cumhuriyet değerlerinden biri bile eksik olursa anlamını yitirir. Cumhuriyet rejiminde, egemenlik yetkisi halkındır. Halk demokratik seçimlerle bu yetkiyi belirli bir süreliğine ülkeyi yönetenlere devreder. Bu egemenlik yetkisi süresiz, koşulsuz yada sınırsız değildir. Halk bu yetkiyi kullananları, yine kendi seçtiği milletvekilleri eliyle ve Türk milleti adına yargılama yetkisini kullanan bağımsız mahkemeler eliyle denetler" dedi.

"CUMHURİYET, KADIN DEVRİMİDİR"

Yücel, Cumhuriyet değerlerine vurgu yaparak, "Cumhuriyet hukukun üstünlüğü demektir. Hak temelli eşit yurttaşlıktır, Herkes için adalet demektir. Cumhuriyet rejiminde hiçbir kişi yada zümre bir diğerinden üstün yada ayrıcalıklı değildir. Cumhuriyet rejiminde bürokrasi ve atamalar liyakat kriterine göre belirlenir. Eş, dost, akraba yada damat olmak yada yürütmenin başındaki kişilere bağlı ve sadakatli olmak atama ve görevlendirmelerde kriter olamaz. Cumhuriyet aydınlanmadır. Bağnazlığı reddeder. Çağdaşlığı, aklı ve bilimi rehber edinir. Cumhuriyet fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller demektir. Cumhuriyet kadın devrimidir. Kadın erkek eşitliğidir. Kadının sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta aktif rol alması, kadının özgürleşmesidir. Ve Cumhuriyet düşünce, ifade ve inanç özgürlüğüdür. İnsanların inançları nedeniyle, etnik kimlik ve kökenleri ve yaşam tarzları nedeniyle sınıflandırılmasını, ayrıştırılmasını, ötekileştirilmesini reddeder. Cumhuriyet Bilhassa kimsesizlerin kimsesidir" ifadelerini kullandı. 

AKP ÜNAL'A SERT ELEŞTİRİ: "KENDİNİ BİLMEZ"

AKP Milletvekili Mahir Ünal'ın Cumhuriyete yönelik sözlerini eleştiren Yücel, "Değerli dostlar, kıymetli İzmir’liler; Bugün, Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşmak için fırsat kollayan bir yapı, ne yazık ki ülkemizi yönetiyor. Sıkıştıklarında Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyeti dillerinden düşürmeyen, ve fakat Cumhuriyeti, Atatürk İlke ve Devrimlerini içlerine sindiremeyenler, her fırsatta onu yıpratmak, değersizleştirmek, içini boşaltmak için fırsat kolluyorlar. Bir kendini bilmez, bir haddini bilmez, bir Allah’tan korkmaz, kuldan utanmaz, çıkmış “Cumhuriyetimizi, harf devrimini, ve Türk dilini” eleştirmiştir. Bu sözleri söyleyen zihniyet, ülkemizi ve milletimizi geriye götüren zihniyettir. Bu sözleri söyleyen zihniyet Cumhuriyet devrimlerinin ve Cumhuriyet aydınlanmasının karşısında olan zihniyettir. Bu sözleri söyleyen zihniyet, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetine karşı, emperyalist güçlerle işbirliği yapan zihniyettir" açıklamasında bulundu. 

"PANİK VE KORKU İÇİNDE"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 siyaset vizyon belgesine yönelik de eleştiride bulunan Yücel, "Aynı zihniyet Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesiyle birlikte, bir süredir panik ve korku içinde, CHP’nin projelerini, beyannamesini kopyalamaya çalışarak, yeni bir çıkış arama derdinde. Dün de AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı  “Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi” başlıklı, sarayın seçim beyannamesi, yine içi boş, samimiyetsiz ve toplumda bir anlık heyecan bile yaratmayan kötü bir PR çalışmasından öteye gidemedi. 20 yıldır tek başına iktidar olan bir parti, ülkeye adalet, eşitlik, ekonomik kalkınma vaad ediyorsa, bu iş vizyonsuzluğun ta kendisidir. Adama sorarlar, 20 yıldır neredeydin? Elini tutan mı vardı? Tüm bu kara tabloyu, yokluğu ve çözümsüzlüğü yaratan sen değil miydin" diye sordu. 

"BU DEVLET VE CUMHURİYET KOLAY KURULMADI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen CHP'li Yücel, "Ben Recep Tayyip Erdoğan’a şunu öneriyorum, sen işi gücü bırak Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediklerini yap. Yap ki bu topluma bir faydan olsun. Yap ki, EYT gibi, 3600 ek gösterge gibi, emeklilere senede 2 ikramiye gibi, KYK faizlerinin silinmesi gibi, bu topluma faydası olan bir iş daha yapmış ol. Değerli arkadaşlar, her türlü yolsuzluğu, her türlü ahlaksızlığı yapanlar, yaptıranlar, göz yumanlar; toplumu kamplaştıran, kutuplaştıran, ayrıştıran ve bu millete her türlü ihaneti yapanlar “ezan, bayrak ve vatan edebiyatı yaparak” bunları unutturacaklarını sanmasınlar. Ezanın da, bayrağın da, vatanın da esas sahibi, esas bekçisi onları malzeme yapanlar değil, onları koruyan, kollayan ve yüceltenlerdir. Bu devlet ve Cumhuriyet kolay kurulmadı, onu yıkmak, yok etmek, içini boşaltmak, değersizleştirmek isteyenler bilsinler ki Mustafa Kemal Atatürk’ün evlatları var olduğu sürece buna asla ve asla izin vermeyeceğiz" dedi. 

"CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLUYORUM"

Yücel açıklamasını şöyle sürdürdü:

Son olarak şunu söylemek istiyorum; Güzel günler göreceğiz; Kurucumuz ve kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde 2. yüzyılına girerken Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandıracağız.  Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor; İzmirli hemşehrilerimizin ve tüm halkımızın en büyük bayramımız olan Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.

SOYER: “İZMİR, MİLLİ MÜCADELENİN ÖNCÜSÜDÜR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “1 yıl sonra bugün Cumhuriyetimiz bir asrı geride bırakacak. Bu dönüm noktası geçmişten öğrenmek ve geleceğe yön vermek için bize büyük bir fırsat. Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına girdiğimiz şu günlerde İzmir, Milli Mücadelenin öncüsüdür ve biz bu sorumluluğu iliğimizde kemiğimizde hissediyoruz. Bizler  bölünmeden, dağılmadan beraber mücadele edeceğiz bizi bir arada tutacak maya bu topraklarda. Biz neler gördük ne sınavlardan geçtik demedik ki yorulduk, karanlık denizleri, önümüzdeki dikenli patikaları bilerek yola çıktık o yüzden de çalışmaya sizler için savaşmaya kararlıyız” dedi. 

“BİRBİRİMİZE SARILIN”

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede kadınların öldürülmediği, sanatın ve düşüncenin yasaklanmadığı, çocukların yatağa aç girmediği bir vatan olana kadara da mücadeleye  devam demeğiz. Atamızın bu toprakları emanet ettiği sevgili gençler sakın ha sakın umutsuz olmayın, önünüzdeki tüm engelleri kaldırmak için göğsümüzü siper ettik. Siz yeter ki birbirimize sarılın biz size inanıyoruz. Yaklaşık bir asır önce savaştan çıkan ve o toprakları ayağa kaldıran bir milletin evladıyız. Tüm milletimizin bayramını kutluyorum, en büyük bayramımız kutlu olsun" 

Editör: Haber Merkezi