İzmir Bayraklı Adliye Sarayı C kapısı önünde, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin kapatılmasını protesto ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan ÇHD ve ÖHD üyesi 17 avukat, '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet' suçundan 3'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

Davaya konu olan olay geçtiğimiz 15 Kasım'da adliye önünde meydana geldi. Adliye C kapısı önünde derneklerinin kapatılmasını protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen  Çağdaş Hukukçular Derneği ( ÇHD) ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi 17 avukat, polis tarafından gözaltına alındı. Emniyete götürülen avukatlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, 17 avukat hakkında '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet' suçundan yargılanmaları için dava açtı. 31'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ilk duruşmaya 3'er yıl hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan 17 avukat ile onları savunan meslektaşları katıldı. Kimlik tespitinin ardından avukatların ifadeleri alındı. İfadelere geçilmeden önce söz alan kapatılan ÇHD Genel Sekreteri Avukat Nergis Tuba Aslan, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişimi sonrası OHAL ile birlikte derneklerinin kapatıldığını, avukatların da barışçıl ve demokratik bir şekilde adliye önünde bunu protesto etmek istediklerini, meslektaşlarının darbedilerek gözaltına alındığını ve darp raporlarının da bulunduğunu, ifade alınmadan beraat verilmesini talep etti. Hakim  ise bu talebi reddetti.

'TARİH HÜKÜM VERECEK'

Sanık avukatlardan kapatılan ÇHD İzmir Şube Başkanı Serdar Gültekin, çalışma alanlarının adliyeler olduğunu ve burada söz söylemek istemelerinin çok doğal olduğunu vurgulayarak, hukuksuz bir şekilde gözaltına alındıklarını söyledi. Hazırlanan iddianamenin gerçeği yansıtmadığını savunan Gültekin şöyle dedi:

"Bu yargılama şu açıdan kıymetli olabilir. Polis tutanağında, ses araçları ile uyarıda bulunduğu belirtiliyor ki böyle bir şey yok. Savcı okumadan, görüntüleri izlemeden iddianame hazırlamış. Suç işleyen onlar, burada yargılanıyor görünen biziz. ÇHD'nin yaptıkları ile ÇHD'ye karşı yapılanlar konusunda tarih hüküm verecek. Biz hep burada olacağız, oysa bu yargılama ve hukuksuz emirleri veren hakim ve savcılar bir sınır kapısından kaçarken ya son görüntüsünü verecek, yahut bunu yapamadan silinip gidecekler."

Kürtçe savunma yapan diğer avukatlar da benzer yönde ifade verip beraatlerini istedi.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti dosyaya sunulan görüntülerin sanık avukatlarına verilmesine karar verip duruşmayı haziran ayına erteledi.

Editör: Haber Merkezi