İz Gazete - Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi GGM'lerde zorla tutulan müvekkillerine avukatlık hizmeti verme karşısında yaşadıkları zorluklarla ilgili basın açıklaması yaptı. İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada dernek yöneticisi Av. Hasan Eren, mülteci müvekkillerinin haklarını savunurken karşılaştıkları engellemelere karşı sessiz kalmayacaklarını belirtti.

İzmir Göç İdaresi'nin vekaletname olmaksızın avukatları kamu binasına almadığı bilgisini veren Eren "Peki bu incelemeyi kim yapıyor kapıda bekleyen özel güvenlik görevlileri! Bu emri kim veriyor yetkili mülki amir; Göç İdaresi Genel Müdürlüğü!. Avukatların vekalet olmadan dosya inceleme hakkı vardır" dedi.  Eren, avukatlığa dair haklarının keyfi bir şekilde yok sayıldığını dile getirdi.

Zorluklarla adli yardım talebinde bulunan mültecilerin sınır dışı edildiğini de ekleyen Eren, Türkiye’de bulunan mültecilerin hukuki güvenliği bulunmadığını vurguladı. Eren, Geri Gönderme Merkezlerinde avukat görüşme odası bulunmadığı gibi müvekkilleri ile yaptıkları görüşmelerin ya güvenlik görevlileleri ya da kameralarla kayıt altına alındığını da söyledi.

'GÖNÜLLÜ' GERİ DÖNÜŞ İSTENİYOR'

Bu uygulamaların amacının devletin kanun metinlerinde gösterilen hakları yok sayıp avukat yardımının önüne geçerek mültecileri 'gönüllü' geri dönüşe zorladıklarını yahut zorla sınır dışı olduğunu da ifade eden Eren "Ancak ne uluslararası hukuk ilkeleri ne de ulusal mevzuat buna izin vermektedir. Göç idaresi avukatlara yönelik bu tutumundan derhal vazgeçmelidir" dedi.

'GÖÇ İDARESİ ŞEFFAF OLMALI'

ÇHD’li avukatlar olarak mültecilerin savunma hakkı ihlaline izin vermeyeceklerini de ifade eden Gültekin bir an önce Göç İdaresinin acilen şeffaflaşmasını ve kendini denetime açmasını gerektiğini ekledi.

Editör: Haber Merkezi