Adalet Bakanlığı, Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği’nin (ÇİMDER) Şakran Cezaevi’nde bir yıl içinde yaşanan istismarlara ilişkin hazırladığı raporu yayınlamasına OHAL’i gerekçe göstererek izin vermedi.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’e konuşan ÇİMDER Başkanı Canan Arıtman, ülkede çocuk istismarının hızla arttığını belirterek, “Telefonumuzun çalmadığı gün yok” dedi. “Önümüzdeki en büyük engel de bu iktidar” diyen Arıtman sözlerini şöyle sürdürdü:

İktidar yapması gerekenleri yapmıyor ve yapmaya çalışan sivil toplum örgütlerinin de önünü kesiyor. Onlarca bilim insanı bu rapora bir sene emek verdi ama geldiğimiz nokta bu.

Dernek olarak Şakran Cezaevi’nde bir rehabilitasyon çalışması yaptıklarını belirten Arıtman projede alanında uzman birçok akademisyenin de yer aldığını ifade etti.

Çocuklara öfke kontrolünü öğrettik, filmler izlettik. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden öğretim üyeleri geldi. O filmlerden ne algıladıklarını sorduk, sohbetler ettik. Bir terapi programı içerisinde bilimsel olarak çalışıldı. Program öncesi ve sonrası çocuklardaki değişimin tespitini yaptık. Bizim amacımız çocukların oradan topluma ve kendilerine zarar vermeyecek bireyler olarak çıkması. Bu çalışmayla bunun başarılabileceğini gördük. Çalışmamızı Adalet bakanlığının izniyle yaptık. Raporlaştırıp Bakanlığa sunduk. Raporda onların aleyhine tek kelime edilmiyor, neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz.

ÇOCUKLARA KENDİNİ KORUMAYI ÖĞRETEN BROŞÜRE DE YASAK

Daha önce çocuklar için 12 kişilik bir akademisyen grubu ile broşür de hazırladıklarını anımsatan Arıtman, bu broşürün de İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara dağıtılmasına izin verilmediğini söyledi.

Broşür 6, 10 yaş arası çocuklara kendilerini korumayı öğretiyor. Komisyonları incelemiş 6, 10 yaş arası gruba uygun görmemiş. Bir kelime için saatlerce düşünüldü. Onların yapacağı işleri yapıyoruz. Bize destek olmaları gerekirken, tavır bu. Bilseydik izin istemezdik.

Editör: Haber Merkezi