CİHAN BAŞAKÇIOĞLU - Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine hergün bir yenisi eklenirken, Kandıra F tipi Cezaevi'nde tutulan Musa Karataş, Kemal Toka, Fikret Kara, Gökhan Atay, Mehmet Ali Aslan isimli siyasi tutuklular 30 Ekim günü Aliağa Şakran Cezaevi'ne sevk edilmişlerdi. Söz konusu tutukluların sevk sırasında bir çok hak ihlali ile karşı karşıya kalarak darp edildiği öğrenilirken, sevk edildikleri Şakran Cezaevi'nde de işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı. 

'İŞKENCE ÜZERİNİZE KALIR' DEYİNCE HASTANEYE SEVK EDİLDİ

Avukatlardan alınan bilgilere göre beş tutuklu sevk sırasında önce Kandıra Cezaevi'nde görevli gardiyanlar tarafından darp, küfür ve hakaretlere maruz kaldı. Darp sonucu Musa Karataş isimli tutuklunun kaburgası zedelendi ve yüzünde morluklar oluştu.

Yine tüm başvurularına rağmen hastaneye götürülmeyen Karataş'ın, sevk sonrası Şakran Cezaevi'nde görevli jandarmalara, "Bu işkence olayı sizin üzerinize bırakılır, hastaneye götürün sağlık raporalarımı alayım" demesi üzerine zorunlu olarak hastaneye sevk edildiği belirtildi. 

CEZAEVİ MÜDÜRÜNDEN BİR İLK: SİYASİ TUTUKLULARA KAFES İŞKENCESİ!

Yaşanan hak ihlalleri sevk işleminin ardından da devam etti. Cezaevinde A-25 koğuşunda kalan Karataş, Toka, Kara, Atay ve Aslan'a, Şakran 2 No'lu T tipi Cezaevi Müdürü Apdullah Demirci'nin emir ve talimatıyla çıplak arama uygulamasının dayatıldığı öğrenildi. 

Ayrıca Karataş, Toka, Kara, Atay ve Aslan, havalandırmasının üstü tel kafesle kaplı olan koğuşa konuldu. Avukatlar tarafından insan hakları ihlali olarak değerlendirilen “tel kafes uygulamasına” karşı Adalet Bakanlığı ve infaz savcılığına dilekçe verildi. 

'CEZAEVİ MÜDÜRÜNÜN İNİSİYATİFİ İLE İLK KEZ ŞAKRAN'DA UYGULANIYOR'

Öte yandan söz konusu uygulama ile ilgili cezaevi müdürü Apdullah Demirci ile görüşmek isteyen avukatlar Bahattin Özdemir ve Erdoğan Akdoğdu'nun bu talepleri ise geri çevrildi. Tutukluların avukatları ise yaşanan durum ile ilgili yaptıkları açıklamada, bu uygulamaların cezaevi müdürü Demirci tarafından bilinçli olarak tutuklulara uygulandığını belirtti. 

Açıklamada, "Kaldıkları koğuşun bulunduğu bölüm cemaat soruşturması kapsamında bulunan tutuklular ile doludur. Farklı görüşlere sahip tutuklu ve hükümlülerin bu şekilde tutulması hapishane müdürü Apdullah Demircinin keyfi uygulamasıdır. Şakran hapishanesinde Musa Karataş,Kemal Toka,Fikret Kara,Gökhan Atay ,Mehmet Ali Aslan dışında tel kafes işkencesine maruz bırakılan başka hükümlü yoktur.Mahpuslar hapishane müdürü Apdullah Demirci ile konuyu görüşmek istemişler ancak sonuç alamamışlardır. Adalet bakanlığı ve Savcılığa dilekçe verdiler sonucunu beklemekteler. 
Daha önce hiçbir hükümlüye uygulanmayan bu işkence metodu ilk defa  hapishane müdürü Apdullah Demirci'nin insiyatifi ile Şakran 2 No'lu da uygulanmaktadır.
 Çok basit bir koğuş değişikliği dilekçesi ile çözülebilecek durum ,bilinçli ve iradi olarak sürdürülmektedir" ifadelerine yer verildi. 

EYLEME BAŞLAYACAKLAR!

Öte yandan tutukluların söz konusu uygulama ve hak ihlalleri nedeniyle pazartesi günü kapı dövme ve slogan atma eylemine başlayacakları öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi