DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, hedeflerinin önümüzdeki yıldan itibaren Karareis Barajı’ndan, Çeşme kent merkezine içme suyu verebilecek hale gelmek olduğunu söyledi

Özellikle yaz aylarında katlanan nüfusu nedeniyle yıllardır içme ve kullanma suyu sıkıntısı çeken çeşmenin en büyük problemi tarih oluyor. Karareis ve Salman Barajları’nın suyunu turistik ilçeye getirecek iletim hattının Karareis Arıtma Tesisi ile İltur Depolama Tesisi arasındaki ilk aşaması tamamlandı. Yaklaşık 14 km uzunluğundaki ana hatta 800’lük borular döşendi.

Toplam 34 kilometre boru döşenecek

Projenin 2. Aşamasında ise Salman Barajı’nın suyu 400’lük borularla Karareis Arıtma Merkezine getirilecek. Bu hattın uzunluğu ise 16.300 metre olacak. Yaklaşık 70 milyon liraya ihale edilen proje kapsamında ayrıca 3 adet su deposu, 2 adet terfi istasyonu 1 adet de arıtma tesisi inşa edilecek

Arıtma Tesisinde günde 24 bin m³ su arıtılacak

Temeli haziran ayında atılan Karareis Arıtma Tesisinde ise temel kazısı işlemleri tamamlandı. Ağustos ayı içerisinde beton imalatlarına başlanacak ve yılsonuna kadar inşaat tamamlanacak. Konvansiyonel tipte inşa edilecek arıtma tesisinde günde ortalama 24 bin m³ su arıtılacak.

Projeyi bir an önce tamamlayarak Çeşme’nin içme suyu problemini bitirmek istediklerini kaydeden DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar,” Arıtma tesisi ve depo inşaatlarını yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Amacımız önümüzdeki yıldan itibaren Karareis Barajı’nın suyunu Çeşme’ye verebilmek hale gelmek” diye konuştu.

DSİ 2.Bölge Müdürü Çınar, 16.3 kilometrelik Salman Barajı iletim hattı çalışmalarına ise en kısa sürede başlayacağının altını çizdi.

Yılda 3.74 milyon m3 içme suyu verilecek

Proje tamamlandığında Çeşme Yarımadası’na Karareis Barajı’ndan 2,84 milyon m³/yıl (175 lt/sn), Salman Barajı’ndan 0,90 milyon m³/yıl (100 lt/sn) olmak üzere toplam 3,74 milyon m³/yıl içmesuyu sağlanacak.

Salman ve Karareis Barajlarından Çeşme İlçe merkezi ve Urla’nın Balıklıova ve Ildır Mahallelerine arıtılmış içme ve kullanma suyu verilecek.

Salman Barajı ayrıca bin 700 dekar tarım arazisine de can suyu sağlayacak

Bozköy Barajı yapıldı

Karaburun ve mahallelerine yılda 1 milyon 98 bin metreküp içme ve kullanma suyu sağlayacak Bozköy Barajı ise 2017 başında tamamlandı. 37.5 metre yüksekliğinde ve 3 milyon 653 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olarak inşa edilen baraj, 1000 metre tarım arazisini de modern sulama ile tanıştıracak.

Editör: Haber Merkezi