Alaçatı Kurtuluş Bayramı törenleri, eski Alaçatı Belediyesi binasında, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç'ın tebrikleri kabulü ile başladı.

Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Vekili Personel Asteğmen Fatih Oruç, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, AKP İlçe Başkanı İlter Etike, MHP İlçe Başkanı Gazi Fildir, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Belediye Meclis Üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı tebrik kabulünün ardından törene Cumhuriyet Meydanı’nda devam edildi.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

"KURTULUŞ, EMPERYALIZME KARŞI ÇIKIŞTIR"

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yaptı. Başkan Dalgıç, konuşmasında, "Alaçatı'nın düşman işgalinin 96. yılını kutlamanın onurunu ve sevincini sizlerle beraber yaşıyorum. 15 Eylül Kurtuluş Günümüz kutlu olsun. Bu mutlu günü bize yaşatan, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 15 Eylül, sadece kurtuluş değil. Aynı zamanda laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş temellerinin atıldığı bir dönüm noktasıdır. Kurtuluşlar, sadece ülke topraklarının kurtulması değildir. Varlığımızın, namusumuzun, özgürlüğümüzün işgalden kurtulduğu günlerdir. Emperyalizme karşı çıkıştır. Bizler, her şeyden önce Atamıza sahip çıkmayı yurttaşlık görevi olarak görmekteyiz. Bizler, her şeyden önce Atatürkçü'yüz. Bizler, vatanseveriz. Aynı ölçüde barış, aynı ölçüde özgürlük, aynı ölçüde adalet istiyoruz. Ve bunların hepsine düşkünüz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlığımızın varlık nedenidir. Özgürlüğümüzün teminatıdır. Modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olmanın teminatıdır" diye kaydetti.

"ELEŞTIRILERE HER ZAMAN BIR CEVABIMIZ VARDIR"

Ülkemizin en güzel coğrafyasında yaşadıklarının altını çizen Başkan Dalgıç, "Gerçekten çok şanslıyız. Dünya Temizlik Günü nedeniyle misafirimiz olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz ile konuşurken kendisi de, 'Şanslı bir coğrafyada yaşıyorsunuz' dedi. Böyle güzel bir coğrafyada, bu göz bebeğimiz olan bölgede, birçok eleştiri olması doğaldır. Ama bu bölgeye yapılan eleştirilere her zaman bir cevabımız vardır. Olacaktır da. Ama sizlerden bir ricam var: Alaçatı'nızı sahiplenin. Bazen beklentiler, bazen ikbal peşinde koşanlar ve haksız karalayanlara karşı her zaman cevabımız vardır. Bu memleket bizim. Bizler sahip çıkacağız. Daha iyisi için, sorunsuz olabilmesi için, başta Meclis üyelerim ve mesai arkadaşlarımla hiç durmadan çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu duygularla, Meclis üyelerim, mesai arkadaşlarım adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 15 Eylül Kurtuluş Günü'nüzü kutluyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Başkan Dalgıç'ın alkışlarla karşılanan konuşmasının ardından, iki öğrenci şiir okudu. Sarı Zeybek Sahne ve Dans Sanatları Derneği'nin halk oyunları gösterisi ardından törene katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar, bando eşliğinde, Şehitlik Anıtı'na yürüdüler. Alaçatı çarşısından ve pazaryerinden geçen yürüyüş korteji, esnaf ve alışveriş yapan vatandaşlar tarafından cep telefonları ile kaydedildi. Bandonun çaldığı marşlar, pazaryerinde alkışlara neden oldu.

Şehitlik Anıtı önünde gerçekleştirilen törende ise, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Tören, anıta karanfillerin bırakılması ile sona erdi.

15 Eylül Alaçatı'nın Kurtuluş Bayramı törenleri, Alaçatı Amfi Tiyatro'da, akşam saatlerinde gerçekleştirilen Kırmızı Reçete ve Bengü konseriyle tamamlandı.

ÇEŞME'NIN GURUR GÜNÜ

16 Eylül Çeşme'nin Kurtuluş Günü töreni, Çeşme çarşısı girişinde, bando eşliğinde yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Kortej yürüyüşüne, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Garnizon Komutanı Vekili Personel Asteğmen Fatih Oruç, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Cumhuriyet Başsavcısı Aşkın Yeğin, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel, CHP Parti Meclisi Üyesi Semra Dinçer, CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, AKP İlçe Başkanı İlter Etike, İYİ Parti İlçe Başkanı Volkan Evci, MHP İlçe Başkanı Gazi Fildir, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, ADD Çeşme Şubesi Başkanı Veysel Ayhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Sedat Mutlu, Belediye Meclisi Üyeleri ve vatandaşlar katıldılar.

Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam eden yürüyüşün ardından, Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından da Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

"KURTULUŞ HEYECANINI ILK GÜNKÜ GIBI HISSEDIYORUZ"

Konuşmasında, Çeşme'nin işgalden kurtuluşunun 96. yılını birlikte yaşamanın sevinç ve gururu ile törene katılanları ve tüm Çeşmelileri selamlayarak, "Bu mutlu günü bize yaşatan Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi saygı ve sevgi ile anıyorum. İşgalin ülkemizden sonlandırılışının yaklaşık bir asıra yaklaştığı kurtuluşumuzun heyecanını hep ilk günkü gibi hissettiğimiz bu günümüz, Çeşmemizin, İzmirimizin, ülkemizin kurtuluşunu, özgürlüğümüzü dosta düşmana ilan ettiğimiz gündür" dedi.

"KENTIMIZIN ÜZERINE TITRERIZ"

Çeşme'de yaşamanın çok özel bir anlam taşıdığını vurgulayan Başkan Dalgıç, "Yaşadığımız yer ile övünür, coğrafyamız ile onur yaşar, bu coğrafyanın bizlere bir armağan olduğunu bilir, kentimizi koruyup, geliştirerek, gelecek kuşaklara daha iyi bir yaşam alanı için var gücümüzle çalışırız. Kentimizin üzerine titreriz. Kurtuluşumuzdan sonra, 16 Eylüllerin her sabahında hep umutla uyandık, tıpkı bu sabahki gibi. Gün Çeşmemizin bayramıdır. Savaşlar ülkelere yıkım, acı, yoksulluk ve sefaletten başka bir şey bırakmıyor. Yalnızca savaşan ülkelere değil, savaştan kaçan, yaşam savaşı veren yüz binlerce insana, başka ülkelerde, acı, sefalet ve yoksulluk getiriyor. Emperyalizm, egemenliğini sürdürecek diye felaketleri acımasızca seyrediyor. Çeşmeliler, ülkemizde ve dünyamızda, kardeşçe, barış içinde, tüm dünya insanları ile bir arada yaşamak istiyor. Çeşme'den tüm ülkemize sesleniyorum; ülkelere barış gelsin, kardeşlik gelsin. Bu güzelim dünya nimetleri tüm insanlığa yeter" diye konuştu.

"ÇEŞME BIR DÜNYA KENTIDIR"

Çeşme'nin her zaman olduğu gibi, ülkemizin en iyi turizm merkezlerinden birisi olduğunun altını çizen Dalgıç, "Her geçen gün adından daha fazla söz ettirmektedir. Eşsiz coğrafyası, korunan mimarisi, eşsiz kıyıları, dünya standartlarındaki eğlence mekanları, rüzgarı, tarihi, eşsiz deniz spor alanları, gastronomi alanındaki atılımları, onlarca festivalleri, içinde yaşayan güleryüzlü, aydınlık insanları ile Çeşme bir dünya kentidir. Bizler, her şeyden önce Atamız'a sahip çıkmayı yurttaşlık görevi olarak görmekteyiz. Çeşmeli olarak; bizler aydınız, bizler demokratız, bizler barış yanlısıyız, bizler adalete, bizler özgürlüğümüze düşkünüz. Batının en ucundan, demokrat, aydın Çeşme'den sesleniyoruz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tam bağımsızlığımızın varlık sebebidir. Yurttaş özgürlüğümüzün teminatıdır. Modernleşmeye dayalı, çağdaş bir toplum olma iddiamızın en büyük dayanağıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 16 Eylül Kurtuluş Günümüzü kutlarım" diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Çeşme'nin Kurtuluş Günü töreni, şiirlerin okunması ve Sarı Zeybek Sahne ve Dans Sanatları Derneği'nin halk oyunları gösterisinin ardından sona erdi.

Tören sona erdikten sonra ise, Çeşme Belediyesi önünde bir kokteyl verildi.

kurtuluşunun 96. yılı nedeniyle düzenlenen törenler, Çeşme Amfi Tiyatro'da, Aegean Band ve Ferhat Göçer konseri ile son buldu.

Editör: Haber Merkezi