HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Bodrum'daki kamuya ait alanlarda kaçak inşa yapılaşmasına yönelik meclise soru önergesi verdi. Çepni, sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti.

HDP İzmir Milletvekili Çepni, "Bodrum doğal güzellikleri, mavi bayraklı el değmemiş nadir koyları ve arkeolojik sit alanları ile turizm cazibe merkezi olmaktan çıkıp gittikçe büyüyen bir kent haline gelmiştir.  Bölgede, çoğu kamuya ait alanlarda kaçak inşa edilmiş,  kontrol altına alınamayan bir yapılaşma mevcuttur. Bu denetimsiz,  kaçak yapılaşma sonucunda bütün insanlığa ait olan doğal alanlar tahrip edilmekte, binlerce ağaç kesilerek ormanlar yok olmakta, deniz kirletilmekte, kültürel ve tarihi alanlar talan edilmekte, telafisi imkansız ciddi çevre sorunları oluşmaktadır. Basında çıkan haberlere;  göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 20 Ağustos 2019 tarihinde Bodrum ilçesinde kıyıları dolaşmış ve imara aykırı yapıların yıkımı ile ilgili 1 aylık bir süre tanımış, Bodrum’da imara aykırılıklarını gidermeleri için bir ay süre verilen 19 projeden, yıkım işlemleri gerçekleştirilmeyen 9’unun yıkımı 28 Eylül 2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir" ifadelerini kullandı. Murat Çepni, "

Bu bağlamda,

1- Bakanlığınız tarafından Bodrum’da kamu ve özel alanlara yapılmış kaç adet izinsiz yapı tespit edilmiştir? İzinsiz yapılaşmanın bu kadar kolay olması konusunda Bakanlığınızın ve Belediyenin bir ihmali söz konusu mudur? Kaçak yapılaşmayı bitirmek için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

2- Bakanlığınız, Bodrum’da hangi kaçak yapıları yıkmıştır? Bunlar kimlere aittir? Yıkım maliyeti ne kadardır? Maliyeti Bakanlığınız mı karşılamıştır?

3- Bodrum’da Bakanlığınız tarafından yıkılacak kaç adet daha kaçak yapı mevcuttur? Bunlar nerelerde, kimlere ait,  hangi nitelikteki yapılardır?  

4-Bodrum sınırları içerisinde, izin almadan, imara aykırı bir şekilde ne kadarlık tarım arazisine, kıyı şeridine ve orman arazisine kaç adet konut, site, otel gibi dinlenme alanları ve balık çiftlikleri yapılmıştır?

5-Bodrum’un doğasını, ormanlarını, kıyılarını bozulmadan korumak, hızlı betonlaşmayı önlemek için Bakanlığınızın ne gibi projeleri vardır? Şimdiye kadar doğal alanlara verilmiş tahribatlar nasıl giderilecektir?

6- Kamuoyunda imar affı olarak bilinen yasadan Bodrum’da nerelerde kaç adet bina, site, otel yararlanmıştır? Bunun getirisin ne kadardır?

7-Doğayı tahrip ederek kaçak yapılaşmaya neden olan kişiler için hukuki süreç başlatılmış mıdır? Kaç kişi ceza almıştır? Bakanlığınız bu davalarda taraf olmuş mudur?

8- Kaçak yapılaşma nedeniyle, Bodrum kıyı şeridinde kıyılar işgal edilerek,  kaç metrelik alanda denizde dolgu yapılmıştır? Bunların yıkımı yapılacak mıdır? Denizi doldurup doğayı tahrip edenler hakkında hukuki süreç başlatılmış mıdır?

9- Bodrum’da Bakanlığınız kaçak yapılarla mücadelede, ekolojik dengenin, doğanın, çevrenin korunmasında belediyeler,  ilgili Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği yapmakta mıdır?

10- Bodrum’da Kissebükü gibi kaç tane sit alanı, koy,  ne kadarlık kamu alanı imara açılmıştır? Buralarda kimlere ait hangi projeler yürütülmektedir. Yürütülen projeler için Çevresel Etki Değerlendirme raporu alınmış mıdır?

11- Bodrum’da balık çiftliklerinin neden olduğu kirliliğin önlenmesi ve yok edilmesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

Editör: Haber Merkezi