Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan ÇEMATEM’de, 18 yaş ve altı madde bağımlısı gençlere tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri veriliyor. 12 yataklı merkezde, gerekli görülen hastalar yatırılarak, 8 hafta boyunca tedavi ve izlemleri yapılıyor. 8 hafta sonrasın da ise ayaktan kontrollere devam ediliyor. Merkezde ilaçla yapılan tedavilerin yanı sıra, bireysel ve grup psikoterapileri, tedaviye yardımcı yöntemler olarak gezi, spor, el sanatları gibi sosyal, kültürel ve eğitim faaliyetleri de sürecin bir parçası olarak devam ediyor.

ÇEMATEM sorumlu hekimi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Enis Sargın "Gençleri uyuşturucuya birçok neden itebiliyor. Bu nedenler, bazen sadece merakla başlayan bir süreç olabildiği gibi arkadaş baskısı veya sosyal kabul görmeyi kolaylaştırmak, sorunlarına çözüm olarak görmek, farklı görünmek, beğeni toplamak ve gruba ait olmak, aile içi sorunlardan kaçış olarak görmek, mutsuzluk-endişe gibi olumsuz duygulardan uzaklaşmak gibi sebeplere dayanıyor. Madde bağımlılığının aynı zamanda bir beyin hastalığı olduğunu ve iyileşmenin tamamen hastanın iradesine, kişiliğine ve inançlarına atfedilemeyeceğini unutmamalıyız. Maddelere karşı bağımlılık geliştiren kişiler, aslında çoğu zaman aramızda olan sıradan insanlar. Özellikle gençler ve genç erişkinlerde hemen hemen her sosyo-ekonomik ve eğitim düzeyinde insanları etkileyen bir durum. Çocukları maddeyle ilgili sorun yaşayan aileler, merkezimizden rahatlıkla randevu alarak bizden yardım alabilirler. Gençlere de mesajımız şudur: Bazen sonuçlarını önceden kestiremediğiniz yollara ve deneyimlere girebiliyorsunuz, madde bağımlılığı da bunlardan biri olabiliyor. Bundan böyle madde kullanımı ve ilişkili sorunlarınızı çözebilmenizde yanınızda olacak ve size yardım edebilecek, İzmir’de güvenilebileceğiniz bir merkeziniz var" dedi.
Altı yıldır madde kullanan 18 yaşındaki A.H ve 14 yaşındaki S.E., ÇEMATEM’de gördükleri tedavinin ardından madde bağımlılığından kurtuldu. Yeniden okullarına dönen, artık hayatta hedefleri ve hayalleri olan gençler, buradaki tedaviden memnuniyetlerini dile getirirken, madde bağımlılığı sorunu yaşayan gençlere de biran önce tedaviye başlamalarını tavsiye etti.
İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu da Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki ÇEMATEM’de her geçen gün tedavi olan gençlerin sayısının arttığını söyledi. Merkezde çocukların hem madde bağımlılığından uzak kalmalarını sağlamaya çalıştıklarını hem de herşeye rağmen madde bağımlılığın tuzağına düşen gençleri tedavi ve rehabilite ettiklerini dile getirdi. Gençlere çağrıda bulunan Erbaycu, "Yalnız değilsiniz. Böyle bir durumda mutlaka merkezimize gelin. Size uzanacak çok daha güvenli ve emin eller var, bize güvenin yeter" dedi.

Editör: Haber Merkezi