İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun talebi üzerine yapılan Ankara'da üç ayrı bakanlıktaki üç ayrı zirveden "yüzde 99 mutabakat" çıktı. Başkan Kocaoğlu ve bürokratları Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile yaptıkları Büyük Körfez Proje ÇED süreci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile gerçekleştirdikleri Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi ve İzmir milletvekili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'la hem bu projeler hem de iki kurumu ilgilendiren diğer yatırımlar konusundaki sorunların çözümü konusunda büyük oranda mutabakat sağlandı. Projelerin önleri açıldı. Yamanlar'daki Katı Atık Tesisi'yle ilgili olumsuz görüş veren Orman Bölge Müdürlüğü yeniden bir değerlendirme yapacak. Büyük Körfez Projesi'yle ilgili Bakanlık'a başta çamurların döküleceği ada ve diğer detaylarla ilgili bir hafta sonra yeniden bilgi verilecek.

Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Büyük Körfez ve Katı Atık Tesisi projesiyle ilgili Kanal 35'e yaptığı açıklamada “İzmir'in çöp meselesini çözecek yerle ilgili bir mutabakat sağlandı. Büyük Körfez Projesi'nin ÇED süreci ile ilgili de ilerleme sağlandı. Bazı eksik evraklar vardı, bunlar da son olarak teslim edildi. Oradaki atıkların nerede saklanacağı konusunda bir suni ada konusu vardı. Onda da mutabakat sağlandı. Sanıyorum önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi teknik personel bir araya gelecek. Konu tamamen bitmiş olacak" dedi.

Yıldırım, İzmir'de deniz ulaşımında kullanılan araçların gece barınacağı yer probleminin çözümü için Büyükşehir Belediyesi'nin Bostanlı iskelesinin yanındaki alanla ilgili yaptığı talep konusuna da olumlu baktıklarını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi'nin İnciraltı civarında ek iskele yapma projesi hakkında da bir prensip kararına vardıklarını belirten Yıldırım, "İzmir'in gerek yerelde gerek genelde kalkınması, sorunlarının çözümü için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. İşin başında söylediğimiz çok net bir şey var. Başkan'ın elinden tutacağız, bütün kurumlara gidip sorunları çözeceğiz. Burada elden tutmada yanlış anlaşılma olmasın. El ele vereceğiz. İzmir'in işlerinin çözümünde parti rozetimizi kenara bırakıp İzmir'e hizmet öncelikli bir anlayış içinde çalışacağız. İzmirli merak etmesin, gelecek bugünden daha güzel olacak" dedi.

KOCAOĞLU: “BÜYÜK ORANDA HALLOLDU"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise üç Bakan'la yaptığı üç zirveyle ilgili olarak değerlendirmesinde, 1,5 yıldır ilk kez Ankara'da son derece verimli bir çalışma gerçekleştirdiklerini, iki projeyle ilgili sorunları hemen hemen, büyük oranda hallettiklerini düşündüğünü söyledi. Kocaoğlu “Üç bakandan randevu talebimiz vardı. Üçüyle de birer saat arayla görüştük. Gerçekten üç bakanımızın da çok samimi, sorun çözücü çalıştıklarını ve yoğun çaba gösterdiklerini, samimi olduklarını gördük. Sorunları masaya yatırdık. Bunların başında Katı Atık Bertaraf Tesisi vardı. Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu'dan bir tane dileğimiz oldu. Bu tesis için, Orman Bölge Müdürlüğü'nün görüşüydü. Bakan Eroğlu, İzmir'in böyle bir dileği varsa, değerlendireceğini söyledi. Hemen hemen, büyük oranda hallettik sayılır. Yine Körfez Projesi ÇED'iyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sarı son derece olumlu yaklaştı. Bakanlık Müsteşarı'na İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü bu konuda neler yapılacağını, çıkan malzemelerin nerelerde değerlendirileceği konusunda detaylı bilgi verecek. ÇED dosyasını Müsteşar ve ilgili Genel Müdürlüklerle tartışacaklar. Eksik varsa onları tamamlayacağız. Kıyı Projemizle ilgili onay bekleyen planlarımızla ilgili de olumlu bir görüşme yaptık" dedi.

YILDIRIM, EROĞLU'NU ARAYIP PROJEYE DESTEK VERDİ

Aziz Kocaaoğlu, son görüşmeyi yaptıkları Bakan Yıldırım'la da TCDD ile İZBAN arasındaki sorunları, Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Körfez ÇED'i, vapurların bağlanacak çekekleri, Körfez ve İzmir sınırları içindeki marinaları görüştüklerini söyledi. Görüşmeden çok iyi intiba ile ayrıldığını belirten Kocaoğlu “Bakan Yıldırım, Katı Atık Tesisi'yle ilgili bizim yanımızdan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile telefonda görüştü. Bu konuda kendisinin de destekleyeceğini belirtti. İyi görüşme oldu. Hızlı netice alacağımıza inanıyorum. Arkadaşlar Ankara'ya tekrar gidecekler. 2015 yılı kaybolmuştu. Uzun süredir, 1.5 yıldır ilk kez son derece verimi bir Ankara'da çalışma gerçekleştirdik. Üç bakan ve bürokratlara teşekkür ediyoruz" dedi.

OLDUĞU ZAMAN “TAMAM HALLOLDU" DİYECEĞİZ

Başkan Kocaoğlu, basın mensuplarının Ankara'daki görüşmelerle ilgili Bakan Binali Yıldırım'ın “Mutabakata vardık, uzlaşıldı" gibi daha net ifadeler kullanmasına karşın kendisinin neden “Hemen hemen", “Büyük oranda" gibi temkinli ifadeler kulandığı sorusuna “Tabii, ben de aynı kanaatteyim. Ama yarın İzmirli hemşehrilerimizi, sizleri aşırı bir beklentiye sokmamak üzere, akşama sabaha güneş doğacak. Olduğu zaman da 'tamam halloldu' diyeceğiz" dedi.


Utku BOLULU, İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi