ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE- İzmir'de Yaşayan Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Savunucuları, depremden sonra kurtarma çalışmalarının depremden etkilenen insanlar için gerçekleştirildiğini ifade etti. Yapılan basın açıklamasına, HDP İzmir Eş Başkanı Besriye Tekgür de katıldı.

Açıklamayı okuyan Ekin Çakır, “Yıkılmış bazı binaların yalnızca enkazlarında, tesadüfen karşılaştıkları veya enkazda olduğunu, binada yaşayan insanların aktarımından bildikleri hayvanları medyada da lanse edildiği gibi enkazdan çıkardılar” dedi. 

KURTARMA ÇALIŞMALARI İNSANLAR İÇİNDİ

Çakır, 30 Ekimde Ege denizinde meydana gelen deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarını yürüten bütün yetkililerin, insanları kurtarma işlemlerini sadece depremden etkilenen insanlar için gerçekleştirildiğini öne sürdü. Çakır sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kurtarma süreci yürütülürken,orada son canlının kalıp kalmadığıyla ilgili net bilgi olmadan gerçekleştirildi.Ardından, içerisinde insan olmayan başka canlıların olduğu bilinmesine rağmen hasarlı binaların yıkımına başlandı ve bu yıkımlar hala daha devam etmektedir.” 

“HİÇBİR CANLININ VAROLUŞU DİĞERİNDEN ÜSTÜN DEĞİL”

Çakır, Yıkımlar sırasında, hangi dairede bulunduğu bilinen hayvanlarla ilgili alandaki yetkililerle konuştuklarını, kamuoyundan ellerine ulaşmış tüm ihbarları birleştirerek, hazırlanan listeye dayanarak kurumlara ihbarda bulunduklarını ifade etti. Çakır ek olarak yaptıkları çağrılar sonucu bazı binalara yetkililerin giriş sağlayıp  kurtarılan hayvanlar olduğunu da belirtti. Çakır sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Elbette içerideki bütün hayvanlar çıkarılmadı. Örneğin; yıkım onun yaşadığı odaya geldiğinde 9. kattan kendini aşağıya atan kedileri, kendiliğinden uçup giden kuşları, günler sonra kurtarılsa da ölen kuşları, susuzluktan yoğun bakıma alınan kedileri, çökmüş durumdaki zemin kattaki kendi evinde durduğu ve ara ara içerden çıktığı görülen ve korkan bir kedinin veya oraya girip çıktığını gördüğümüz başka kedilerin, o an orada olmadığından emin olmadan binaların yıkılmaya başladığını da gördük. Bina yıkılırken burada kedi falan kalmaz, kaçar öngörüsü, hiçbir canlının varoluşunun bir diğerinden üstün olmadığını düşünen bizler için yeterli değil.”

'TÜM HAYVANLARDAN BİZ SORUMLUYUZ'

Deprem gerçekliğine müdahalede bulunamayacaklarını ifade eden Çakır, “Fakat kendimizi merkeze alarak işgal ettiğimiz bu şehirlerde insanın kurduğu her şeyin, depreme dayanıksız olarak inşa ettiğimiz evler de dahil olmak üzere, hayvanlara olası tüm etkilerinden ve zararlarında biz sorumluyuz. Dolayısı ile depremde veya depremden sonra insan eliyle yıkılan binalarda göçük altında kalan hayvanların kurtarılmasından, aynı şekilde yıkılması planlanan her binada,

yıkımlardan önce, orada önceden yaşayan ve çıkmadığı bildirilen hayvanların kurtarılmasından, yaşam alanı deprem bölgesi olan ve binalara sığınmış hayvanların bulunup bulunmadığının kontrol edilmesinden, binalara birlikte yaşadığı kişiler tarafından terk edilmiş, deprem sonrasında da aranmamış tüm hayvanlardan biz sorumluyuz hayvanlar için gerekli kurtarma işleminin sistematik ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Binaların yıkımında değerlendirilecek kıstas orada bir canlının bulunup bulunmaması olmalıdır” dedi.

YETKİLİERE ACİL TALEP

Her canlının yaşam hakkının koşulsuz tanınmak zorunda olduğunu söyleyen Çakır, bunu sağlayacak olanların da yetkili devlet kurumları olduğunu, bu kurumların da İç İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik,  İlçe Kaymakamlıkları, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ile bu kurumlara bağlı çalışan Afad, Umke, tüm itfaiyeler, Veterinerlik İşleri olduğunu belirtti. Herhangi bir bölgede olası bir deprem sonrası için yetkililere acil taleplerini sunan Çakır, İzmir'de Yaşayan Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Savunucuları’nın taleplerini şu şekilde sıraladı

“ Depremden etkilenen hayvanların kurtarılma sorumluluğunun vatandaşlarda değil, karar yetkisi olanların yetkilendirdiği ve kurtarma çalışması yapabilecek kurumlarda olduğunun anlaşılması.  Yıkılmış binaların göçük-altı çalışmasının hayvanlar için de yapılması. Yıkım kararı olan binalarda yaşayan ve insanlar tarafından orada oldukları bildirilen hayvanların çıkarılması. Yıkım kararı olan binaların içerisinde olup olmadığı bilgisine sahip olmadığımız, yaşam alanı deprem bölgesi olup çevredeki enkaz kaldırma ve yıkım çalışmalarından etkilenerek binalara sığınmış hayvanların içeride olmadığından emin olunacak şekilde uzman ve yetkili görevlilerce tespit edilmesi ve onlar için gerekli kurtarma işleminin tıpkı insanlar için yapıldığı gibi gerçekleştirilmesi. Yıkım gerçekleşirken insanların zarar görmemesi için girilmesine izin verilmeyen yerlere hayvanların da girmesinin önlenmesi.Bunlar sağlanırken bölgeden uzaklaştırılan hayvanların nereden alınıp nereye götürüldüğünün kayıt edilerek kamuoyuyla paylaşılması ve onlara gerekli yaşam alanının sağlanması. Tüm bunları takip edebilmemiz için, yıkılacak apartman isim ve adreslerinin,  hangi tarihte yıkılacağının güncel bilgisinin belli bir mecradan kamuoyuna açıklanması, sürecin şeffaf yönetilerek denetlenebilir kılınması.”

Editör: Haber Merkezi