İZ GAZETE- Gaziantep’te 10 Kasım Atatürk’ü Anma törenleri kapsamında Şehitkamil Vicdan-Ahmet Güner Ortaokulu'nda düzenlenen törenler sırasında şair Süleyman Apaydın'ın "Yıkın Heykellerimi" adlı şiirini okuyan kadın öğretmen, dini değerleri aşağıladığı suçlamasıyla açığa alındı, soruşturma başlatıldı.  Eğitim İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Ahmet Cangı konuya yönelik bir basın açıklaması yaptı.

"Üyemiz, töreni hazırlayan yazı kurulundadır ve bu münasebetle törende okunacak şiirleri -her okulda olduğu gibi- okul yönetimine önceden bildirmiştir. Bu öğretmenimiz, aynı okulda geçen seneki 10 Kasım törenine de katkı sunmuştur" ifadelerini kullanan Cangı, "Söz konusu şiir, MEB'in yasaklı listesinde değildir. Bu şiir hakkında bilinen hiçbir yargı kararı yoktur. Ve hatta birçok okulda 10 Kasım törenlerinde sıklıkla okunan şiirler arasındadır. Dolayısıyla burada suç olmayan bir eylemden, sırf rahatsız olan gericileri memnun etmek için suç çıkarılmaya, aydın bir eğitimci kurban edilmeye çalışılmaktadır. İdari bir soruşturmada karar verici son merci olan Vali'nin, bu konuda fikir beyan etmesi de tarafsızlık ilkesiyle çelişmektedir. Nasıl ki bir davaya bakan hakimin, o davanın karar duruşmasından önce kamuoyuna kanaat beyanında bulunması "ihsası rey", kabul ediliyorsa, valinin bu çıkışı da soruşturma dosyasına dair tutumunu, henüz inceleme olmadan netleştirdiğini yani peşin hükümlü olduğunu açık etmektedir" dedi. 

Cangı, ""Her şeyden önce söz konusu şiire ve onu okuyan eğitim emekçisine karşı bu kadar düşmanca bir tavır, anlaşılır ve kabul edilir değildir. Cumhuriyet'in kurulmasıyla var olabilmiş koltuklarda otururken, o koltuklardan aldıkları güçle Cumhuriyet değerleri yanında bir duruş sergilememek, tutarlı bir tavır olmaktan uzaktır. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim neferleri olarak, Eğitim-İş olarak, bulundukları her yerde çocuklarımıza Cumhuriyet sevdası aşılayan öğretmenlerimizle gurur duyuyoruz. Bu anlamda Serap öğretmenimizin de sonuna kadar yanında olacağımızı, onu hedef gösterenlere ilişkin hukuki yollara başvuracağımızı ve başlatıldığı iddia edilen soruşturmanın neticesine göre bizim de karşı hamleler yapacağımızı ilan ediyoruz!" ifadelerini kullandı. 

"Yüreğinde bu ülkenin kurucularına dair biraz olsun vefa bulunan, Cumhuriyet'i ve devrimlerini biraz olsun idrak edebilmiş kimsenin rahatsız olmayacağı o güzel şiiri, biz de gururla tekrarlıyoruz" ifadelerini kullanan Cangı, açıklamasında o şiire de yer verdi:

“Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi
Özlediyseniz fesi peçeyi
Aydınlığa yeğliyorsanız kara geceyi
Hala medet umuyorsanız
Şıhtan şeyhten dervişten
Şifa buluyorsanız
Muskadan üfürükçüden

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi

Eşit olmasın diyorsanız kadınla erkek
Karaçarşafa girsin diyorsanız
Yobazin gazabından ürkerek
Diyorsanız ki okumasın
Kadınımız kızımız
Budur bizim alın yazımız

Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi

Fazla geldiyse size
Hürriyet cumhuriyet
Özlemini çekiyorsanız
Saltanatın sultanın
Hala önemini anlayamadıysanız
Millet olmanın
Kul olun
Ümmet kalın
Fetvasını bekleyin şeyhülislamın
Unutun tüm dediklerimi
Yıkın diktiğiniz heykellerimi”

Editör: Haber Merkezi