Gizem TABAN/İZGAZETE- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, günlük koronavirüs verilerinde test sonucu pozitif çıksa da semptom göstermeyenlere yer verilmediğini açıklamasının ardından tartışmalar sürüyor. Söz konusu açıklamanın ardından Bakan Koca’ya tepkileri sürerken Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) bağlı İzmir Tabip Odası’ndan da bir açıklama geldi.

 İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Bakan Koca’nın semptomlu, ya da semptomsuz ne kadar kovid pozitif olgu olduğunu açıklamasını gerektiğini söyledi. Testi pozitif çıkan olguların semptom içermeseler de bulaş riski taşıdığını belirten Dr. Çamlı, hastalığın yaygınlığını ve olayın ciddiyetini değerlendirebilmek açısından bu olguların mutlaka açıklanması gerektiğini ifade etti. Çamlı, Bakan Koca’ya yapılan istifa çağrıları ile ilgili de değerlendirmede bulundu.

“SEMPTOMLU SEMPTOMSUZ KAÇ VAKA OLDUĞU AÇIKLANMALI”

Pandemiyle mücadelede başarının sürecin şeffaf yürütülmesiyle direkt ilişkili olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı, Bakan Koca’nın semptomlu ve semptomsuz kaç pozitif olgu olduğunu açıklamasını gerektiğini vurguladı. Çamlı şunları söyledi: “Bizler başından beri sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini, verilerin kamuoyuyla ve sağlık meslek örgütleriyle paylaşılması gerektiğini hep dile getirdik. Özellikle paylaşılan birtakım tanımlarla ilgili kaygılarımızı da dile getirdik. Örneğin Dünya Sağlık Örgütü’nün kovid hastalık kodlarının Türkiye’de birebir uygulanmadığını biliyoruz. Kovid testi negatif çıkıp da klinik bulguları şiddetle kovid gösteren hastalar şüpheli olgu olarak sayılmadılar, sayı kapsamında bu olgular açıklanmadılar. Oysa bu testin yüzde 100 çıkmadığını da biliyoruz. Kişi hasta olmasına karşın test negatif de çıkabiliyor. Son aşamada Sayın Bakan’ın açıklamaları gerçekten hayret verici… ‘Hastaları açıkladık, vakaları açıklamadık’ diyor. Yani ‘Kovid testi pozitif çıkan kişilerden ancak semptomu olanları hasta olarak kabul ettik, diğerleri bizim için vakadır’ diyor. Örneğin; ‘Şu kadar kişinin testi pozitif yani bunlar vaka, şu kadarı da semptomlu evde ya da hastanede yatıyor’ şeklinde açıklama yapılıyor olsaydı bu belki daha anlaşılır olurdu. Bu noktada Bakanımızın şunu açıklaması lazım; Semptomlu ya da semptomsuz ne kadar kovid pozitif olgu var? Bunun yanına, ‘bunların şu kadarı semptom içeriyor, şu kadarı hastanede yatıyor, şu kadarı evde yatıyor’ diye ilave yapılabilir.”

“VERİLERİN ÖRTÜŞMEDİĞİNİ SÖYLEDİĞİMİZDE TEPKİ GÖRDÜK”

Asemptomatik vakaların günlük kovid-19 tablosunda yer almamasının halkta rehavete ve bununla birlikte vaka artışına yol açmış olup olmayacağına yönelik soruyu yanıtlayan Dr. Çamlı, “Bu konuyu yorumlamam mümkün değil, tartışılır. Ama sürecin şeffaf yürütülmesi gerekiyor. Biz, her akşam açıklanan verilerle sahadan aldığımız verilerin örtüşmediğini söylediğimizde bazen yetkililerin sert tepkilerine maruz kaldık. Testi pozitif çıkan olgular semptom içermeseler de birkaç gün sonra semptom gösterebilir. Bunlar ne oldu? Bunu bilmiyoruz. Bu olgular semptom içermese bile hastalığı bulaştırabiliyor. Hastalığın yaygınlığı konusunda bir fikir edinebilmek, olayın ciddiyetini değerlendirebilmek açısından bu olguların mutlaka açıklanması gerekir” dedi.

“YANLIŞLIK VARSA SORUMLULAR GEREĞİNİ YAPMALI”

Bakan Koca’ya yönelik istifa çağrılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çamlı, Bu konuyu Sayın Bakan kendisi değerlendirebilir. Bu işte gerçekten bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa bunun sorumluları gereğini yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi