Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi gönüllüleri, bağışçıları, gençleri Cumhuriyetimizin 94’üncü yıl dönümü kapsamında Anemon Hotel’de gerçekleştirilen baloda buluştu. Baloda CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türk Anneler Derneği Karşıyaka Şubesi Yönetim Kurulu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi olan Cumhuriyet Gazetesi’nden Hakan Dirik, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın gibi çok sayıda konuk yer aldı. Devlet Tiyatroları Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı’nın (TOBAV) destek verdiği balonun açılışında, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etme süreci projeksiyona yansıtılan görüntüler eşliğinde anlatıldı. 1923 yılında TBMM’de kabul edilip ilan edildiği gibi üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırıldı. Geleneksel Cumhuriyet balosunun yaşatıldığı gecede FOMGET Halk Dansları Topluluğu’ndan gençler zeybek oynadı, vals yaptı. ÇYDD bağışçıları, gönüllü ve gençleri de dans pistini hiç boş bırakmadı.

BİR HALK SAVAŞI

ÇYDD İzmir Şubesi Başkanı Gönül Kaya gecede yaptığı konuşmada, “19 Mayıs’ları, 23 Nisan’ları, 26 Ağustos ve 30 Ağustos’ları, 9 Eylül’leri, 29 Ekim’leri unutmayacağız, unutturmayacağız. Ulusal değerlerimize, devrimlerimize sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bizler 28 yıllık derneğimizi, ülkemizin aydınlanma sürecinin bir parçası olarak görüyoruz. Önceliğimizin Türkiye Cumhuriyeti’ne, Atatürk devrim ve ilkelerine sahip çıkmak olduğu bilinciyle mücadelemize devam ediyoruz. Cumhuriyet; laik, bilimsel, karma ve kamusal eğitim demek… Cumhuriyet; geleceği, gençlere emanet etmek demek… Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesi, aynı zamanda Server Tanilli’nin sözcükleriyle ‘Kadın Devrimi’ demek… Sanat demek… Kültür Devrimi demek… Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti! Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyetimizin yıldönümü kapsamında her 29 Ekim günü alanlarda, meydanlarda yer alacak” diye konuştu.

KATILIMCI DEMOKRASİ

ÇYDD kardelenlerinden İpek Yorgun, ÇYDD Genel Merkezi ve tüm şubelerinin ortak basın açıklamasını okuyarak şu noktalara değindi: “94 yıl önce bugün, iki kahredici güce, emperyalizme ve saltanata karşı yoktan var edilen bir orduyla, görkemli bir halk savaşı sonrası, ‘Cumhuriyet’ adlı çocuk doğdu. Cumhuriyet, bize aydınlanmanın kapılarını açtı. Bütün dünyayı hayran bırakan ‘Aydınlanma Devrimi’mizin tüm kazanımları, parlamenter sistemin kurulup işletilmesi, tüm kararların tartışılarak Meclis’te alınması Cumhuriyet’le yaşama geçti. Cumhuriyet’in amacı, katılımcı bir demokrasiydi. Kadın-erkek, ülkenin her bireyinin özgür ve eşit haklara sahip birer yurttaş olarak sağlıklı bir çevrede, iyi bir yaşam düzeyine ulaşmasını sağlamaktı. Cumhuriyet’in amacı ‘yurtta barış dünyada barış’tı. Cumhuriyet’in amacı bütün inanışlara eşit mesafede duran laik bir düzenin kurulması, bu düzenin bizi, din sömürüsünden, dinin siyasete alet edilmesinden, din ve mezhep savaşlarından korumasıydı. Cumhuriyet’in amacı, çağın değişen koşullarının getirdiği sorunlara aklın ve bilimin ışığında çözüm arama yolunu açmaktı; devleti; yaşanabilir bir topluma ulaşmada araç kılmaktı. Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünde, kendini yurttaş sayan herkes, çağdaşlaşma çabasını kendi aklıyla değerlendirecek, Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacaktır. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, bağımsızlık ve Cumhuriyet koşusunda, ulusal egemenlik ve devrimin bütünlenmesi eyleminde her zaman, üyeleri, gönüllüleri ve gençleriyle en önde, var olacaktır. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimleri! Yaşasın Cumhuriyet!”

Editör: Haber Merkezi