TUGAY CAN / MUHAMMED GÖKÇE / İZ GAZETE – Düzenlenen kokteyle DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Dönem Sekreteri Melih Yalçın da katılırken, Bandosol grubu davetlilere unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı.

Kokteyl ve yaklaşan seçimler hakkında gazetemize konuşan Çağdaş Avukatlar Grubu’nun Baro Başkan Adayı Özkan Yücel, kokteyle olan yüksek katılımdan dolayı mutlu olduğunu ifade ederken, yoğun ilginin bir gösterge olduğunun altını çizdi. Yücel, “Burada bulunan meslektaşlarımız İzmir Barosu’nun sessizliğinden yoruldular, İzmir Barosu’nun sesini kaybetmesinden üzüntü duyuyorlar. Biz bir iddia ile ortaya çıktık. Dedik ki, size cesur ve güçlü bir baro öneriyoruz. Sözünün arkasında duran ve susmayan bir baro öneriyoruz sizlere. Meslektaşlarımızı mesleklerini icra ederken hiçbir zaman yalnız bırakmayacağız. Sanıyorum ki bu sözlerimiz hak ettiği karşılığı buldu.” diye konuştu.

‘KORKU TOPLUMU, BAROLARI DA SARMIŞ DURUMDA’

OHAL’in kalıcı hale getirildiğini ancak baroların sessiz kaldığını belirten Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kanunlar değişiyor, avukatlarla ilgili hak gaspları oluyor, bunlara ses çıkarmıyorlar. Avukatlara saldırı oluyor, barolar sessiz. Barolar Birliği Başkanı Ankara’da ki odasından telefonla İstanbul’dan bilgi almakla yetiniyor. Avukatlar, polisler tarafından duruşma salonunda yaka-paça dışarı atılıyorlar, Birlik Başkanı Ankara’da ki makam odasında açıklama yapıyor. Böyle bir durumda herhangi bir Baro Başkanı’nın bulunduğu yerde oturması züldür. Böyle bir saldırı karşısında yapması gereken, derhal harekete geçip o saldırıyı yapanların karşına geçip, onlarla yüzleşmektir. Meslektaşını yalnız bırakmamaktır. Ama maalesef bugün, korku toplumu baroları da sarmış durumdadır. Sarıldıkları bir tek şey var. Kendilerine Cumhuriyetçi avukatlar diyorlar, Atatürk değerlerine sahip çıktıklarını söylüyorlar. Ülkenin değerlerine sahip çıktıklarını söylüyorlar. Ancak icraatleri bunun tam tersini gösteriyor.”

‘İZMİR’DE Kİ BAKIŞ AÇISI BAŞKA YERELERE DE SİRAYET EDECEKTİR’

Yücel sözlerini şöyle tamamladı;

“Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz diye bir söz vardır. Biz de dönüp ona bakıyoruz. Laiklik ilkesinin altı oyulmuş, Cumhuriyet ortadan kaldırılmış, tek adam rejimi getirilmiş, meclis çalışmaz halde, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK idareye bağlanmış. Bunun karşısında barolar hiçbir söz söylemez hale gelmiştir. Biz bütün bunları söyleyecek bir ekip olarak geliyoruz. Bu akşam ki kalabalığın sebebi o. Meslektaşlarımız bunlara bir son vermek istiyorlar. Eskiden, biz İzmir Barosu olarak başka bir yere gittiğimiz zaman el üstünde karşılanırdık. Türkiye’de ki barolara çeşitli biçimlerde öncülük etmiş, yol göstermiş bir barodan söz ediyoruz. Kararlıyız 22 Ekim tarihinden itibaren hukuk devletinin yeniden inşası için İzmir’i Türkiye’nin başkenti yapacağız. Buradan yeni bir hukuk devletinin inşası için mücadelemizi başlatacağız. İnanıyoruz ki, bu perspektif bu bakış açısı başka illere, başka barolara sirayet edecektir. Çünkü meslektaşlarımız, söz söyleyenin, haklı olanının arkasından gitmeyi bileceklerdir diye düşünüyorum.”

‘BURADA Kİ HEYECANIN SEÇİMLERE YANSIMASINI BEKLİYORUM’

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Dönem Sekreteri Melih Yalçın ise “Biz birçok meslek odası ve emek örgütü olarak İzmir için mücadele ediyoruz. Bu süreç içerisinde İzmir’de baronun eksikliğini çok gördük. Özellikle hukuk etrafında dolaşan ve yargı kararlarını yok sayan idareler söz konusu. Hem bakanlık hem de belediye anlamında. Bunlarla mücadele edebilmek için hukuk insanlarına ihtiyacımız var. Bazı hukukçu arkadaşlarımız kişisel olarak bir mücadele sürdürüyorlar ama, kurumsal olarak bir çabaya daha çok ihtiyacımız var. Toplumun her kesimindeki sorunlara müdahale edebilecek bir baroya ihtiyacımız olduğu için biz Çağdaş Avukatlar Grubu’ndaki arkadaşları destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Organizasyon hakkında da konuşan, Yalçın, “Burada güzel bir kalabalık var. Belki de beklenen de daha fazla bir kalabalık. Bu kalabalık bir heyecanın göstergesi. Bu heyecanı da seçimlere yansımasını bekliyorum.” dedi.

“ÜLKE TAM ANLAMIYLA DİKTATÖRLÜĞE…”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise gazetemize verdiği demeçte, “Ülkemiz son 16 yıldır demokrasinin, özgürlüklerin yok edildiği, baskıların ve şiddetin arttığı bir dönem yaşıyor. Özellikle İzmir’de demokratik kitle örgütlerinin, emek demokrasi güçlerinin bir bileşeni olarak İzmir Barosu’nun da Çağdaş Avukatların kazanması adına, söz savunmanındır diyebilmek adına, DİSK Ege Bölge Temsilciliği olarak Çağdaş Avukatlar Grubu’nun kazanması ve onlarla birlikte olmak için bu gece buradayız.” diye konuştu.

Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Derdimiz, ülke tam anlamıyla diktatörlüğe doğru evrilirken, biz bu sürede sendikal hak ve özgürlüklerin savunuculuğunu yapan, iş mahkemelerinde haksız yargı ve tutuklamaların kaldırılması adına bizimle sosyalistlerle, devrimcilerle, demokratlarla, özgürlükten yana mücadele veren, bizim savunmamızı yapan ve çağdaş, devrimci, demokrat ve laik bir Türkiye özlemini talep eden Çağdaş Avukatlar Grubu’nun bu geceki toplantısında bulunuyoruz. Eğer bu bileşen İzmir’de tamamlanırsa, önümüzdeki süreçte İzmir’in yüz akı olan, eylem, etkinlik ve özgürlük mücadelesini birlikte yürüteceğimizi düşündüğümüz için buradayız.”

Editör: Haber Merkezi