Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve İzmir'in Bornova ilçesinde Yeşilova Mahallesi'nde kurdukları çadırda yaşayan Suriyeli bir aile, Halkların Köprüsü Derneği'nin girişimiyle küçük bir depoya yerleştiridi.

Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye gelen aileler, maddi durumları kiralık ev tutmaya yetmeyince, çareyi boş arsalarda kurdukları nalyon çadırlarda buluyor. Yaklaşık 2 ay kadar kamplarda kalan, burada da kendilerine bir gelecek göremeyince İzmir'e gelen; anne, baba ve iki çocuktan oluşan 4 kişilik bir aile de paraları olmadığı için Bornova'nın Yeşilova Mahallesi'nde sokakta yaşamak zorunda kaldı. Suriyeli aile, buldukları boş araziye temin ettikleri branda ve battaniyelerle derme çatma bir çadır kurdu. Ancak aile yağmurlu ve soğuk havalar nedeniyle zor durumda kaldı.

Halkların Köprüsü Derneği üyeleri, çadırda yaşayan aileyi ziyaret ederek destek oldu. Dernek üyeleri, yanlarında getirdikleri gıda, ayakkabı ve kıyafetleri aileye verdi. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, ailenin hangi şehirde yaşadığını, hangi kamptan geldiğini bilmediğini belirterek, "Mahalleyi gezdik, aile için kiralık bir ev bulmaya çalışıyoruz. Kimse evini kiralamak istemiyor. Kayıtları yok çünkü kayıt olabilmeleri için muhtardan belge almaları gerekiyor ama alamıyorlar" dedi.

Terzi, ailenin bütün bireylerinin hava şartlarından kaynaklı hasta olduğunu belirterek, "Baba daha önce Suriye'de inşaatta çalışırken geçirdiği iş kazası sonucunda belinden sakatlanmış ve ağır işlerde çalışması yasak. Ailenin tek istediği başlarını sokabilecek bir ev ve bir de iş. Öte yandan ikamet adresleri de olmadığı için aile geçici koruma statüsünden faydalanmak için başvuruda da bulunamıyor" diye konuştu.

Ailenin kimliksiz, aç ve sefil bir şekilde İzmir'de yağmurun altında hayata tutunmaya çalıştığını vurgulayan Terzi, "Biz dernek olarak otele götürmek istedik ama var olan eşyalarını korumak için buradan ayrılmak istemediler. Bu iş derneklere ya da gönüllülere bırakılmamalı. Devlet eliyle çözülmesi gerekiyor. Mülteciler, devletin sorumluluğunda. Mahalleliler yetkililere de haber vermiş ama gelen giden olmamış. Kamu kuruluşları bu dramı görmezlikten geliyor" dedi. Suriyeli aile Halkların Köprüsü Derneği üyelerinin girişimiyle şimdikil küçük bir depoya yerleştirildi..

Editör: Haber Merkezi