GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan birinci meclis birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti.

İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen meclis toplantısının başlangıcında 30 Ekim tarihinde kentte meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşunda bulundu. Ardından meclisin açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer konuşmasına başladığı sırada Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri aniden meclis salonuna girdi. Sloganlarla salona giren DİSK mensupları AKP’li ve MHP’li meclis üyelerine seslenerek işçilerin kıdem tazminatı haklarını elinden almaya yönelik olan torba yasayı protesto etti. 

Ellerindeki ‘DİSK susturulamaz. İşçi sınıfı susturulamaz. Kıdem Tazminatımızdan elinizi çekin. Torba Yasayı geri çekin’ yazılı pankartla AKP ve MHP meclis üyelerine seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Ancak kalanlar için de dayanışmamızı sürdüreceğimizi söylüyoruz. Çocuklarımızın geleceği bir yasa ile ortadan kaldırılmak isteniyor. O yasa sizin de çocuklarınızın geleceğini etkiliyor” dedi.

 

DİSK’in eylemi esnasında salonda gerginlik yaşandı.

Sarı’nın konuşması esnasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, grubun salonu boşaltması için çağrı yaptı. Bu esnada AKP ve MHP Grubundan Başkan Soyer’e yönelik ‘Bunları bilerek buraya getirdiniz’ tepkileri yükseldi. DİSK üyeleri de ‘Birleşe birleşe kazanacağız. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam. Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları attı. Eyleme tepki gösteren AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri CHP’li meclis üyeleriyle tartıştı.  Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer DİSK üyelerine salonu terk etmeleri için çağrı yaptı. DİSK üyelerinin salondan çıkmasına rağmen gerginlik devam etti. 

‘KINIYORUZ!’

“Yaşananların ardından bu saygısızlığı hiç kimsenin tasvip etmesi mümkün değil” diyen Başkan Soyer, “Acılarımız bu kadar tazeyken bu yapılan saygısızlığı hiçbirimiz tasvip etmiyoruz. İzmir olarak olağanüstü büyük bir dayanışma örneği gösterdik. Tüm Türkiye’ye örnek olacak büyük bir örnek. El ele verdik. Hiçbir parti siyaset yapmadı. Bu felakete karşı tek yürek olduk Acımız bu kadar tazeyken ve bunlar üzerine değerlendirme yapacakken bu salona adeta baskın yapılarak gösterilen tavrı asla tasvip etmiyor ve kınıyoruz” diyerek oturuma 5 dakika ara verdi.

Gerginliğin sona ermesiyle meclis toplantısı başladı. 

AKP’Lİ HIZAL: ‘AKLIM ALMIYOR’

Toplantıda söz alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal, DİSK’in protestosuna tepki göstererek, “Bir meclis salonuna, tüm meclis üyelerin can güvenliği söz konusuyken bu kişilerin buraya girerek protesto yapmalarını aklım almıyor. Bu kişiler hakkında yasal işlemler başlatılacağını düşünüyoruz” dedi.

'GEREĞİNİ YAPACAĞIZ'

Başkan Soyer de, “Önce bir arbede yaşandı. Arkadaşlar içeri almak istemediler. Ben gözledim. Acımız tazeyken böyle bir şey hiçbirimizin aklına gelmeyecek bir şey. Güvenlik zafiyeti varmış gibi görünüyor. Başka bir maksatla gösteri yapılma ihtimali aklımıza gelmedi. Yoksa güvenlik arkadaşlar ne yapacağını bilirdi. Gereğini yapacağız” açıklamasında bulundu.

80 MİLYONLUK DESTEK

‘Bir Kira Bir Yuva Projesi’nde 60 milyonu aşıldığını aktaran Soyer Halkın Bakkalı’ndaki alımların ise 20 milyonu geçtiğini belirtti. Soyer, “Çatlak sesleri dinleyecek vaktimiz yok. Depremzedelerimiz için çalışacağız” mesajını verdi. Soyer ayrıca beraberlikle çalışıldığına vurgu yaparak yerel yönetim devlet kademesindeki herkese teşekkürlerini iletti.  Soyer ayrıca Uzundere, Hilton ve Gaziemir’de bulunan ve depremzedelere açılan konutların meclis gündemine alınmasını sağladı.

DEPREM SONRASI BÜTÇEDE DEĞİŞİKLİK

Ayrıca oturumda, Büyükşehir Belediyesi 2021 mali yılı bütçe kalemlerinde önemli bir değişiklik yapıldı. Deprem sonrası yapılan hamleye göre; Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ödeneklerinin toplamda 200 milyon TL azaltılmasına ve bu tutarın Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlıklarına eklenmesi hususu görüşüldü. Oy birliğiyle gündeme alınan önerge plan bütçe Komisyonuna gönderildi.

Editör: Haber Merkezi