TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İz Enerji’de Katı atıklar bölümünde çalışan İlter Şah Erdoğdu’nun önce işyeri temsilciliği düşürüldü ardından mazeretsiz iki gün işe gelmediği gerekçesiyle işine son verildi.

12 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştığını kaydeden Erdoğdu, bunu izleyen süreçte ise hiçbir hakkından faydalanamadı. 2018’in Mart ayında işten çıkarılan Erdoğdu, kirasını ödeyemediği için evinden de oldu. Bir süredir sokakta kaldığını aktaran Erdoğdu, “Dün gece İzmir Göz Hastanesi’nin bahçesinde yattım. Çoğu akşam saat kulesinin önünde yatıyorum.” dedi.

“MÜDAHALE ETMESEYDİM 40 KİŞİ HAYATINI KAYBEDERDİ”

İşyeri temsilciliği yaptığı süreç içerisinde, ‘sendikacılığın esası olarak’ işçilerin haklarını savunduğunu ve işçi güvenliği için çabaladığını aktaran Erdoğdu, “Ben bu görevimi yerine getirdim. Şayet bunu yapmasaydım, bugün en az 40 tane cenaze kaldırmıştık. Harmandalı Çöp Depolama alanı bir ay içerisinde iki kez çökme yaşıyor. Bunun sebebi de mütahitin eksik çalışması. Görevi çöpü ezmek olan büyük dozer var. Bu dozer çalışmıyor. Bende o süreçte şefi, müdürü aradım. İşi durdurdum.” diye konuştu.

Mazeret bildirmeden 2 gün işe gelememesi nedeniyle işten çıkarıldığını söyleyen Erdoğdu ayrıca işten çıkarılma gerekçesinin bu olmadığını, işçinin hakkını savunduğu için işten çıkarıldığını iddia etti.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE AYDA İKİ GÜN İZİN”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ayda iki gün pazarları çalışmak zorunda kaldıklarını, bunun için de mesai ücreti aldıklarını aktaran Erdoğdu, “Bu mesai mecburdu. Gitmemek gibi bir şansınız yoktu. Ancak buna da itiraz ettim. Pazar günleri işe gelmeyeceğimi söyledim, bu nedenle beni Gediz’den Halkapınar’a sürdüler.” ifadelerini kullandı.

Yıllarca ayda 2 gün izin yaparak çalıştığını belirten Erdoğdu,“2 gün gelmediğim için harcıyorlar. Hiçbir haktan faydalanamadım.” dedi.

“TIBBİ ATIKLARI BİZİM ALANA YÖNLENDİRİYORLARDI”

Çalıştığı süreç içerisinde iş güvenliğini tehdit eden birçok problem ile karşılaştığını söyleyen Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Çalıştığımız yerde sürekli talaş ve tıbbi atık malzemesi geliyordu. Bunlar işçinin sağlığı için zararlı şeyler olduğu için meydan şefi ile tartışıyordum. Tıbbi atıkların başka bir alana dökülmesi gerekiyordu. Mesela çalıştığımız yerde çay içerken, talaş dökülüyordu. O talaş çayımızın, ağzımızın, burnumuzun içine giriyordu. İş güvenliği ile alakalı çok ciddi sıkıntılar yaşıyorduk.”

SOKAKTA KALIYOR

İşten çıkarıldıktan sonra kirasını ödeyemediği için evinden olan ve bir süredir sokakta kaldığını aktaran Erdoğdu, “Dün gece İzmir Göz Hastanesi’nin bahçesinde yattım. Çoğu akşam saat kulesinin önünde yatıyorum.” dedi. Yetkililere seslenen Erdoğdu, tek isteğinin işine geri dönmek olduğunu, yanlış bir şey yapmadığını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi