Büyükada İskelesi'nin üst bölümü, 2018 yılında TÜGVA’ya 10 yıllığına kiraya verildi. Ancak, TÜGVA tarafından kullanılan Büyükada İskelesi’nin üst katı mahkeme kararıyla İBB'ye devredildi. TÜGVA, tahliye kararına rağmen burayı boşaltmadı. Mahkeme kararlarının ardından alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadığına dikkat çeken İBB, tahliye işlemini engelleyen kişi ve kurumlar için hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.

buyukada-da-tugva-dan-polis-destekli-isgal-929277-1.

Tahliye için binaya gelen İBB zabıtalarına polisler engel oldu.

CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat'ın avukatı Fırat Burak, çıkan arbedede kendisi dahil 5 kişinin darp edildiğini ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Zabıtaların engellenmesine Adalar halkı da tepki gösterdi. İskele önünde toplanan Adalılar, "Devletin polisi TÜGVA'nın yanında oluyor, TÜGVA'nın polisi dışarı, hak, hukuk, adalet' sloganları attı.

Polislerin zabıtaları darp ettiği görüntüleri gazeteci Nevşin Mengü Twitter hesabından paylaştı.

CHP İstanbul İl Başkan’ı Canan Kaftancıoğlu Büyükada İskelesi’nden yaptığı açıklamada, Büyükada İlçe Başkanı’nın yaralandığını belirterek, “Bizler her zaman hakkın hukukun yanındayız. Çekim yapan kim varsa bırakın çeksinler. Daha çok izlenir. İstanbul’un 39 ilçesi var 38 ilçesi başkanı burada ev sahibi başkanımız burada hakkı korurken devletin polisleri böyle bir şey yapmaz, TÜGVA’nın polisleri tarafından darp edildi” dedi.

Kaftancıoğlu yaptığı açıklamada AKP yönetimindeki İBB zamanında binanın TÜGVA’ya kiralandığını söyleyerek, “”Ekrem İmamoğlu, artık adama kişiye kişilere hizmet işi bitti demişti. O günden bugüne İstanbul’un kayaklarını 3-5 kişiye değil 16 milyon İstanbulluya sunmak için çaba gösteriyoruz. İstanbulluların olan Ada iskelesi 2005’te İBB’ye devredilmiş. 2018 yılında üst kısmı TÜGVA’ya 10 yıllığına 2bin 500 liraya kiralanmış. Bu fiyata kimse ev bulamıyor” ifadelerini kullandı.

“3. KİŞİLERE DEVREDİLMİŞ”

Kaftancıoğlu şu açıklamaları yaptı:

“İBB burayı incelediğinde buranın TÜGVA tarafından başka kurumlara devrettiğini tespit etti. İBB protokolde uygun olmayan işleri yaptıkları için tebligat göndermiş. Gereği yerine getirilmemiş. İBB yargıya başvurmuş. Açılan davada tahliye emri TÜGVA tarafından açılan karşı davada durduruldu. Ancak tekrar açılan davada yürütme durdurma kararı iptal edilmiş. Adalar Kaymakamı 2 defa tarih vermiş. Bahanelerle tarihleri değiştirmişler. Devletin kamu görevlileri, polisi halka hizmet etmek için vardır. Ben devletin polisi demeyi ayıp sayarım. O yüzden TÜGVA’nın polisi içerideki birkaç kişiyi koruyor. 16 milyon İstanbulluya hizmet etmek isteyen bir İBB yönetimi var. Bir yargı kararı var. Bu kararı uygulamak isteyen arkadaşlarımız TÜGVA’nın polisleri tarafından darp edildi. İçeride çıkmayanlar, telefona çıkmayan kamu görevlileri size sesleniyorum burası halkın olana kadar buradayız. Sonra diğer çöktükleri yerleri de ellerinden alacağız.”

ŞEHİR HATLARI A.Ş. ALANIN İBB'YE TESLİM EDİLMESİNİ İSTEDİ

Büyükada İskelesi'nin TÜGVA'dan alınıp İBB'ye teslim edildiği süreçte ise şunlar yaşandı:

"Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3. kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin feshedilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi.

Alanın zamanında tahliye edilmemesi üzerine İBB, 11 Eylül 2020 tarihinde TÜGVA’ya ihtar göndererek, 7 gün içerisinde tahliye edilmesini istedi. Alanın tahliye edilmemesi üzerine, bu kez İBB, prosedüre uygun olarak 6 Ocak 2021 tarihinde tekrar Adalar Kaymakamlığı’na yazı göndererek Büyükada İskelesi'nin üst kısmının tahliye edilmesi talebinde bulundu.

Adalar Kaymakamlığı, önce 26 Ocak 2021 tarihi için tahliye emri verdi. Daha sonra hava muhalefeti nedeniyle TÜGVA temsilcilerinin gelmemesi gerekçesiyle, tahliye gününü 2 Şubat 2021 tarihine erteledi. Bu arada TÜGVA’nın tahliye işleminin iptali için açtığı davada, mahkeme 27 Ocak 2021 tarihinde, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Tahliye sürecini durdurdu. Ancak daha sonra İstanbul 2. İdare Mahkemesi, 28 Mayıs 2021 tarihli ve 2021-158 sayılı kararıyla, tahliye işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. Böylece tahliye işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. Bu kararla birlikte İBB, 9 Haziran 2021 tarihinde yeniden Adalar Kaymakamlığı’na yazı yazarak, söz konusu yerin tahliye edilerek, İBB’ye teslim edilmesini istedi.

buyukada-iskelesi-nin-ust-katina-coken-tugva-nin-tahliyesi-onunde-engel-kalmadi-929230-1.

Adalar Kaymakamlığı, 18 Haziran 2021 tarihinde İBB’ye yazı yazarak, Büyükada İskelesi üzerinde Türkiye Gençlik Vakfı’na kiraya verilen alanın tahliyesinin yapılabilmesi için Şehir Hatları A.Ş. ile TÜGVA arasındaki kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona erdiğine dair bilgi ve belgelerin gönderilmesini istedi. İstenen bilgi ve belgelerin Adalar Kaymakamlığı’na iletilmesi için Şehir Hatları A.Ş.’ye İBB tarafından bildirim yapıldı. Şehir Hatları A.Ş. de istenilen bilgi ve belgeleri, 8 Temmuz 2021 tarihinde Adalar Kaymakamlığı’na gönderdi.

ALANIN TAHLİYESİNE İLİŞKİN HUKUKİ ENGEL KALMADI

Bu arada TÜGVA’nın İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair karara karşı yaptığı itiraz üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Onuncu İdare Dava Dairesi'nin 06.07.2021 tarihli kararı ile itirazın reddine kesin olarak karar verildi. Büyükada İskelesi'nin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığı'na yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı.

İBB'den yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Büyükada İskelesi'nin üst bölümünün tahliyesine ilişkin mahkeme kararlarını uygulayıp, hukuku işlettiği gibi bu açık mahkeme kararlarına rağmen, hukuk hiçe sayılarak yapılan tek taraflı, çarpıtma haberlere ilişkin de gerekli hukuki girişimleri başlatacak. Bu konunun da takipçisi olacak."

(BirGün)

Editör: Haber Merkezi