GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE-Şehrin ortasında kaldığı için taşınması gereken ancak bir türlü taşınmayan Buca Cezaevi yine gündemde. AKP Milletvekili Atilla Kaya’nın “Burada da insanların soluklanacağı bir yeşil doku ortaya çıkartılabilir. İzmir'in kalbindeki bu bölge halkımızın nefes aldığı bir alan haline getirilebilir.” Sözleri üzerine çevre esnafıyla konuştuk.

SATIŞLARIMIZ ARTAR

Bugüne kadar yapılan açıklamaları samimi bulmayan esnaf, 18 yıldır iktidarda olan AKP’nin cezaevini kaldırması için önünde hiçbir engelin bulunmadığını ifade ediyor. Cezaevinin tam karşısında kapı satışı yapan Ayhan İstanbul, “Yıllardır bekleyen bir şey, inşallah kaldırılır da burası da biraz hareketlenir. Şu an açık alan olsa işimiz daha çok olur. Esnafın satışları artar. Şehrin ortasında ölü bir alan ve kaldırılması gerekir.” şeklinde anlattı düşüncelerini.

‘AVM İSTEMİYORUZ’

Çiçekçilik yapan Banu Kayaönü, ise cezaevinin işlerin az olmasına neden olduğunu ifade etti. İnsanların cezaevi nedeniyle bölgeyi transit geçtiğini o nedenle işlerin olumsuz etkilendiğini söyleyen Kayaönü, “Cezaevi kaldırılsın ve yerine yeşil bir alan veya park yapılsın ama kesinlikle AVM olmasın. Zaten kiralarımız yüksek, AVM olursa bizim maliyetlerimiz daha da artar. AVM’ye çiçekçiler açılır işlerimiz hepten azalır.”dedi. 

18 yıldır çorbacılık yapan Ethem Barıl “Hep cezaevine kaldıracağız diyorlar ama bir türlü kaldırmıyorlar. Söylenenler hep dedikodu. Ben bugüne kadar hiçbir girişimde bulunulduğunu görmedim. Bize ne bir şey soran oldu ne de söyleyen.” dedi.

‘17 YILDA YAPILMADI’

Cezaevi karşısında tablo ve ayna çerçeveleri işi yapan esnaf Murat Sarı da cezaevinin kaldırılmasını isteyenlerden. Sarı “Cezaevi kalkarsa esnaf için iyi olur. Şehrin merkezinde kaldı, hem görüntü kirliliği hem merkezin kullanımı açısından sorun teşkil ediyor. Her seçim dönemi konuşuluyor sonra unutuluyor. 17 yıldır iktidar aynı partide kaldırmak isteseler kaldırabilirlerdi. Her yıl onlarca yeni cezaevi yapılıyor, buradakileri taşıyacak yer mi yapamadılar?” dedi.

Tülin Kural, “Burada 5 yıldır esnafım her zaman cezaevinin kaldırılacağını duyuyoruz ama bir türlü kaldırılmıyor. Şahsen ben kaldırılmasını istemem, esnafım ve oraya gelen ailelerden para kazanıyorum. Çay kahve içiyorlar, börek yiyorlar. Burası kaldırılırsa böyle kalmaz muhtemelen AVM yaparlar. Bu kadar büyük bir alanı yeşil alan olarak bırakmazlar. Hayaller yeşil alan ama gerçekler öyle değil.” Diye tahminlerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi