İZ GAZETE- Ülkede kadın cinayetlerinin giderek artması ve olayların faillerine uygulanan yaptırımların yetersiz kalmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu İzmir, Karşıyaka İskelesi'nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Müberra Ünsal ve Buse Engin okudu. 

Açıklamada, "Son günlerde arttığı sanılan, aslında yüzyıllardır içinde bulunduğumuz ataerkil sistemin biz kadınlara uyguladığı şiddet politikalarının başka bir biçimi, erkek devlet şiddeti tüm ülke gündemine girmiş durumda. Yıllarca adalet arayışında olan, haklarını talep eden kadınlara karşı yürütülen yıldırma politikaları tüm hızıyla devam ediyor. Her gün onlarca kadın hayatlarında tahakküm kuran baba, koca, patron ya da hiç tanımadığı sokaktaki bir erkek tarafından ya katlediliyor ya da şiddete maruz kalıyor. Bu ülkeyi kadın mezarlığına çevirenler erkek-devlet düzeninizin ta kendisidir. Devlet kadınların hayatını karartanların sırtını adeta sıvazlıyor" ifadeleri kullanıldı.

'YAPILAN TACİZE SES ÇIKARMAK ÖZSAVUNMADIR'

"Daha geçtiğimiz günlerde, Ceyda Yüksel'i katleden Serkan Dindar kendisine akıl verenlerin polis olduğunu sosyal medya hesaplarında paylaşmıştı. Devletin kendi kolluk kuvvetleri erkeklere cinayet için akıl veriyor. Unutmayacağız!" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Bu ülkede Feray Şahin özel harekat polisi Fatih Burak Aykul tarafından katledildi,katil sadece 1.5 yıl hapis cezası aldı. Unutmayacağız! İpek Er asker olan Musa Orhan tarafından tecavüze uğradı, günler sonra dayanamayıp intihar etti.Musa Orhan'a ise tutuklama kararı bile çıkmadı! Bir kaç gün önce Kadıköy'de Rana Batı maskesini takmadığı gerekçe gösterilerek usulsüzce gözaltına alındı, polis tarafından tacize uğradı. Arkadaşımıza sosyal medyada polise tekme attığı öne sürülerek karalama kampanyası başlattılar. Yapılan tacize ses çıkarmak, özsavunmadır! Bu ülkede adaleti hukuk sistemine göre sağlaması gereken hakimler, kendi işledikleri istismar suçlarını konumlarından dolayı örtbas edebiliyorlar! Aynur Erzengin çocuğunu istismar eden hakim babaya 32 ayrı dava açtığı halde hiçbirini kazanamadı, hem de istismar adli tıp raporuyla kanıtlandığı halde! Gülistan Doku tam 231 gündür kayıp! Baş şüpheli Zaynal Abakarov polis babası tarafından tam korumayla yurtdışına kaçırıldı, İçişler Bakanlığı ise arama çalışmalarını durdurma kararı aldı. Kadın arkadaşımızdan ise hala hiçbir haber yok! Duygu Delen taciz edildiği erkek tarafından katledildi, dosyaya gizlilik kararı getirilerek bir cinayetin daha üstü örtülmeye çalışılıyor, izin vermeyeceğiz! Geçtiğimiz günlerde Seferihisar'da Sultan K. eski eşi Erdal D. tarafından silahla vurularak katledildi. Yine Nevşehir'de Fatma D. boşanmak istediği kocası Mustafa D. tarafından tabancayla vurularak öldürüldü" denildi.

'YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ'

Açıklamada son olarak, "Biz kadınlar boşanmak istediğimizde katledilmek istemiyoruz! Kontrol etmeye tenezzül etmediğiniz bireysel silahlanma biz kadınları katlediyor. Bunların hiçbirini unutmayacağız! Biz kadınlar, bize biçtiğiniz rolleri de, bizim için 'uygun' gördüğünüz geleceği de reddediyoruz. Bizler 'emanet' değiliz, sizlerden de merhamet değil sorumluluklarınızı yerine getirmenizi bekliyoruz. Kendi hayatlarımız ve haklarımızdan vazgeçmediğimizi, hayatlarımızın sizin MYK'nızda oturup tartışabileceğiniz bir konu olmadığını bir kez daha tekrarlıyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizler için hayati önem taşıyor. Tam da bu sebepten, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin uygulanmasını istiyoruz. Herhangi bir şiddet vakasında faile gerçek cezalar verildiğinde ve şiddet gören kadın, çocuk ya da LGBTİ+ bireye tam koruma sağlandığında bu cinayetler önlenebilir. Eğer bugün sözleşmenin kaldırılmasını değil de, nasıl daha etkin uygulanabiliri tartışıyor olsaydık, bir çok katledilen arkadaşımız aramızda olacaktı. Sosyal medyadan katillerin tutuklanması için hashtag çalışması yapmamız gerekmeyecekti. Ama biz kadınlar bu memlekette daha nefes bile alamıyoruz! Bu ülkede kadın kıyımları olduğu ve devletin bunu engellemek bir yana dursun aksine bizzat kendi eliyle bu katliamları desteklediği apaçık bir gerçek. Kadın örgütleri olarak bu cinayetlere asla sessiz kalmayacağımızı, baskılarınızın, tutuklamalarınızın, eylemlerde bize gösterdiğiniz fiziksel şiddet ve tacizin bizi durduramayacağını bir kez daha tekrar ediyoruz. Bir kadın,bir LGBTİ+ birey, sadece cinsiyetinden dolayı öldürülmeyene, tacize uğramayana dek, istismara uğrayan tek bir çocuk kalmayana dek mücadelemizi sürdürmeye devam edecek, asla sizlere boyun eğmeyeceğiz. Yaşasın Kadın Dayanışması, Birlikte Güçlüyüz!" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi