Çocuklarısağlıklı büyümesine katkı amacıyla 2007 yılında başlattığı "Okul Sütü" projesini 2012 yılından itibaren "Süt Kuzusu"na çeviren İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece son 7 yılda 65 milyon 500 litre ücretsiz süt dağıttı. 46 bin hane ile başlattığı Süt Kuzusu projesini bu yıldan itibaren 3 kat büyüyerek 134 bin 500 haneye ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, süt üreticilerine de ciddi bir destek sağladı. İzmir'in yerel yönetimi, 7 yıl içerisinde Tire Süt Kooperatifi’nden 207 milyon liralık alım gerçekleştirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi'nden satın aldığı sütleri, oluşturduğu 62 farklı ekiple 388 mahallede kapı kapı dolaşarak "çocuk başına ayda 8 litre" olacak şekilde dağıtıyor. Böylece bir yandan zor durumdaki süt üreticileri desteklenirken diğer yandan da İzmirli çocuklar sağlıklı süt içip sağlıklı büyüyor. Dağıtılan sağlıklı sütler, Tire ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin 500 üreticinin ineklerinden sağılıyor.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR DA YARARLANDI

Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz süt dağıtım ağına, savaşın yaşamlarına kastettiği; ülkelerinden, evlerinden ve özgürlüklerinden mahrum edilen Suriyeli çocuklar da dahil edildi. Kentteki 9 bin 500 Suriyeli çocuğa süt dağıtımı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar’ın bazı mahallelerinde yoğun olarak yaşayan Suriyeli çocukları ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla Arapça el broşürleri bile bastırarak hem sütün faydalarını hem de nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini anlatıyor.

OKULDA BAŞLADI EVDE SÜRÜYOR

Okul Sütü projesi ile 2008–2012 yılları arasında, 250 okuldaki 220 bin çocuğa düzenli olarak süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projenin daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kez çalışmalarını 1-5 yaş grubu çocuklar için “Süt Kuzusu” adı altında sürdürmeye başladı. Projeyle birlikte sadece son 7 sene içerisinde çocuklara 65 milyon 500 bin litre süt dağıtıldı.

Yerel yönetim tarafından desteklenen Tireli süt üreticileri de, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından “Dünyanın en iyi kırsal kalkınma modeli ödülü”ne layık görüldü.

Editör: Haber Merkezi