Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında taleplerini yazılı açıklama yaparak duyurdu. İzban’da yaklaşık 55.000 kişinin hareket halinde olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu salgının çok acilen kontrol altına alınarak durdurulması için merkezi hükümetin süreli olarak gelişmiş ülkelerde uygulanan radikal önlemleri derhal almasını tavsiye ediyoruz" denildi.

Açıklamada, "Dışarı çıkmayın 'kendi olağanüstü halinizi kendiniz yaratın' söyleminin maalesef bir karşılığı olmadığı çok açık. Sadece İzmir’de İzban’da yaklaşık 55.000 kişi hareket halindedir. Bu sayılara metro tramvay, belediye otobüsleri, vapurlar, minibüs ve diğer araçları da eklerseniz yüzbinlerce kişinin iş ya da diğer nedenlerle hareket ettiği açıkça görülecektir." ifadeleri kullanıldı. Taleplerin sıralandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Dünyada ve ülkemizde hızla artan bu salgının çok acilen kontrol altına alınarak durdurulması için, merkezi hükümetin süreli olarak gelişmiş ülkelerde uygulanan radikal önlemleri derhal almasını tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda;

Her gün dışarı çıkmayın evde kalın derken biz emekçilere de mutlaka işe gideceksiniz demek çelişki değil midir? Emekçiler insan değil midir? Biz evde kalalım siz ne yaparsanız yapın mantığı nasıl açıklanabilir?

Bakanlık genelgesiyle iş kolumuzda dönüşümlü çalışma uygulaması bürolarda uygulanmasına rağmen şehirlerarası yolcu trenleri, şehir içi banliyö trenleri ve yük trenlerinin çalışması sonucu tren üstü ve tren hazırlama personeli görevlerinin başında olup, özellikle tren hazırlama personelinin iş yükleri de artarak devam ettiğinden virüs kapma tehdidi altındadırlar.

65 yaş üstü olarak uygulanan sokağa çıkma yasağı toplumun tüm kesimine uygulanmalı,  tüm çalışanlar için ücretli izin verilerek tüm emekçilerinde zararı karşılanmalıdır, ikametleri dışında vekâlet ve geçici görevlendirmeler derhal sonlandırılarak emekçilerin en azından mesai dışında evde kalmaları sağlanmalıdır.

Biz emekçiler için kurulan işsizlik fonu şimdi kullanılmayıp ne zaman kullanılacak? Bizim için kurulan bu fonda ne kadar para vardır, nerelere harcanmıştır?

Varlık fonuna aktardığınız, bu günler için ayrılan kara gün parasını derhal halka ödeyin. İş adamlarını, Sermaye sahiplerini ayakta tutmak için kurduğunuz varlık fonunu kapatın ve tüm parayı halkın sağlığı için kullanın.

Sınırlar kapatıldı deniyor. Karayolu taşımacılığına kapatılmış olabilir. Ancak bizzat bu kurumda çalışanlar olarak demiryolundan İran sınırında taşımacılığın devam ettiğini biliyoruz. Limanlarda da yurtdışı taşımacılık devam etmektedir. Alsancak Limana gelen gemilerin personellerinin sürekli olarak ambulans ile taşındığını görmekteyiz. Bunlar devam ederken Liman çalışanlarının hayatının hiç yerine konulduğu, gerekli önlemlerin yeteri kadar alınmadığı görülmektedir. Gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.

Sağlık emekçilerini alkışlamak yerine çalışma koşullarını iyileştiriniz. Başta büyük özveri ile çalışan sağlık emekçileri olmak üzere zorunlu çalışacak olan tüm emekçilere koruyucu malzeme verilmeli, ulaşımları servis araçları ile sağlanmalı ayrıca ciddi anlamda ek ödemeler yapılmalıdır. Çünkü bu insanlar hayatını ortaya koymaktadır. Hayatın parasal değeri ise biçilemez.

Kamuda izin ve dönüşümlü çalışmadan faydalanamayan aynı zamanda çalışması zorunlu olan risk altındaki tüm personele ek ücret ödenmelidir.

Özel sektörde işten çıkarmalar yasaklanarak kriz normale dönene kadar ücretleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

Hiçbir geliri olmayan vatandaşlara bu zor günlerde en az asgari ücret tutarında ödemeler yapılmalıdır.

TSK’nın tüm imkânları ve sıhhiye personeli virüs ile mücadelede etkin olarak kullanılmalıdır.

Döviz bazında garanti ödemeli yaptığınız köprü, otoyol ve Kanal İstanbul gibi tüm proje ve ödemeleri durdurulmalı ve halkın parası halkın sağlığı için kullanılmalıdır.

Virüs nedeni ile çıkartmayı düşündüğünüz af kapsamına tecavüzcüleri, uyuşturucu satıcılarını alırken düşünce suçluları ve gazetecilerin alınmaması düşünülemez. Devlet sadece kendisi için işlenen suçları affedebilir, halka karşı işlenen suçları ancak halk affeder."

Editör: Haber Merkezi