Uluslararası “Bir Metrekare Sanat Çalışması” adını taşıyan sergi göçebe hayvancıların yaşam biçimlerini korumaları ve özgür bir şekilde göçlerine devam edebilmeleri için göçebe hayvancıları desteklemeyi amaçlıyor. Bir Metrekare, göçebe hayvancılık ve biyoçeşitlilik arasındaki ilişkiyi yaratıcı şekilde ortaya koyan bir sanat çalışması. Otlak ve mera ekosistemlerindeki bitki çeşitliliğini tasvir etmek üzere yirmi bitkinin keçe heykeli iğneleme tekniğiyle üretildi. İspanya, Lübnan, Şili ve Nepal gibi dünyanın birçok ülkesinden kadınların katılımı ile zenginleşen bu çalışma, Türkiye’de Yolda Girişimi’nin ortaklığı ile Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi tarafından hayata geçirildi.

DOĞADAN İLHAM ALIYORLAR

Altı ay süren çalışma için, botanik alanında uzman akademisyenlerin yönlendirmeleri ile belirlenen otlak ve mera bitki türlerinin birebir örnekleri keçeden hazırlandı. Bitki heykellerinin yapımı için yünün boyanması, keçeye dönüştürülmesi ve keçe iğneleme tekniği gibi pek çok teknik kullanıldı. Bir Metrekare Sanat Çalışması’nın ilk sergisi 8 - 9 Aralık 2018’de Alavya Otel’de düzenlenen Alaçatı Yeni Yıl Şenliği kapsamında gerçekleşti. Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi’nin kurucularından tasarımcı Güler Sarıgöl Köymen, “Üretimlerini doğadan ilham alarak yapan bir kooperatif olarak bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Gönüllü olarak katıldığımız bu uluslararası sanat çalışması bizi bitkilerin dünyasına yaklaştırdı” dedi.

İNSAN VE DOĞA İLİŞKİSİNİ SOMUTLAŞTIRIYOR

Kooperatifin kurucularından Esra Kartal, “Bir metrekare sanat çalışmasının, insan ve doğa ilişkisini çok somut bir şekilde ortaya koyan yaklaşımını, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu eylem olarak görüyoruz. Bu proje bizi İspanya, Şili, Nepal’de bizimle birlikte aynı çalışmayı yapan kadınlara yaklaştırdı.” diye konuştu. Yolda Girişimi’nden Engin Yılmaz da, “Göçebe hayvancıların doğadaki değişimleri kılavuz sayarak sürdürdükleri yaşam biçimleri doğa ile uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu da kanıtlıyor. Yörük ve Koçer göçebe topluluklar Türkiye’de insanlar ve doğa arasındaki bu etkileşimin eşsiz bir örneği. Birçok bitki türünün yaşamı göçebe hayvancılığın ve otlatmanın devam etmesine bağlı. Türkiye, İspanya, Şili, gibi dünyanın farklı ülkelerinde hayata geçirdiğimiz Bir Metrekare Sanat Çalışması göçebe hayvancılık ve bitki çeşitliliği arasındaki bu ilişkiyi yaratıcı bir şekilde sunmaktadır ” dedi.

Editör: Haber Merkezi