Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bornova Yeni Özkanlar Pazaryeri’nde kurulan bit pazarı oldukça rağbet görüyor. Ekonomik krizden dolayı ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelen vatandaşlar ikinci el eşyaya yönelirken antika meraklıları ise ilgisini sürdürüyor. Antika ve ikinci el eşyaların satıldığı bit pazarına adeta nur yağıyor. Pazar esnaflarından; Osman Coşkun, Musa Albaş ve Sebahat Fidanboylu, hem ekonomik krizden dolayı bit pazarına talebin arttığını hem de fiyatları yüksek olmasına rağmen antika eşyalara olan ilginin devam ettiğini söyledi.

‘ANTİKA VE İKİNCİ ELE RAĞBET FAZLA’

Daha önce başka bir işle uğraştığını belirten Osman Coşkun, iflas etmesi nedeniyle bu işe yöneldiğini ve 12 senedir antika eşya satışı yaptığını söyledi. Hem antikaya ve hem ikinci el eşyaya çok rağbet olduğunu dile getiren Coşkun, “Ben ağırlıklı olarak 1980 ve 1990’lı yıllardan kalma eşyalar satıyorum. Antika ürünlerin fiyatları yüksek ama meraklısı çok… Ürünü bizden alıp internette satan da çok insan var. İkinci el eşyalara ise daha çok ekonomik durumundan dolayı birinci el alamayan insanlar ilgi gösteriyor. Alım gücü düşen, ikinci ele saldırıyor. Çevre illerden de alışveriş yapmaya gelen çok sayıda insan oluyor. Bit pazarına nur yağıyor derler ya, şu an durum aynen öyle…” diye konuştu.

‘HİÇBİR ÜRÜNÜN SON SAHİBİ YOK’

Yaklaşık 30 yıldır antika eşya satışı yapan Musa Albaş ise işini çok sevdiğini belirterek, “Aslında bu işe koleksiyoner olarak başladım, rozet ve tesbih biriktiriyordum. Daha sonra bu birikimleri satarak değerlendirmeye karar verdim. Hem alıp hem satmaya başladım. O günden bugüne de bu işi yapıyorum. Beni buradaki herkes tanır, lakabım; dünya mutfağı…Tüm ülkelerden antika eşyalar getiriyorum. Bazen yurtdışından getirenler oluyor bazen de kendim gidip getiriyorum. Burada yaşamını yitiren yabancıların aileleri, kıymetli eşyaları getirip bize satıyorlar. Benim zaten sürekli müşterilerim var. Antikaya ilgisi olanlar sürekli alıyor. Bana göre hiçbir ürünün son sahibi yoktur, mutlaka el değiştirir” açıklamalarında bulundu.

‘GÜNÜ KURTARMAK İSTİYORLAR’

Evinden eşya getirip satmaya çalışan çok sayıda insan olduğunu vurgulayan Albaş, “Enflasyon o kadar yükseldi ki, çaydanlığını, tenceresini, tabağını, bardağını satıp günü kurtarmak isteyen insanlar var. İkinci el eşya da çok satıyor. Çünkü birinci el eşyaların yanına yaklaşılmıyor. Artık insanlara ikinci el eşya daha makul geliyor” dedi.

‘HEM ALAN HEM SATAN ÇOK’

Yaklaşık 10 senedir ikinci el eşya satışı yapan Sebahat Fidanboylu da eşinin hurdacılık yapmaya başlamasıyla bu sektöre atıldığını söyledi.  Ekonomik krizden dolayı ikinci el eşyaya olan talebin arttığının altını çizen Fidanboylu, “Eşim hurdacılık yapıyordu, eşya da buluyordu, onları değerlendirelim derken ben de bu işe başladım. Eşyaları genelde kapıcılardan alıyoruz. Şu an birinci elde fiyatlar inanılmaz derece yükseldi. O yüzden insanlar ikinci eli tercih ediyor. Hem gelip eşyasını satan hem de ikinci el eşya alan çok… Her şey satılıyor; kıyafet, ayakkabı, elektronik malzeme… Son dönemde talep daha da arttı. Örneğin kıyafetler adeta yok satıyor. Çünkü kıyafet fiyatları çok pahalı, insanlar alışveriş yapamıyor. O yüzden ihtiyaçlarını buradan alıyorlar. Her yaştan insan var ama özellikle üniversite öğrenciler buradan çok alışveriş yapıyor” ifadelerini kullandı.