TUGAY CAN/ İZ GAZETE- Enflasyon ağustos ayında önceki aya göre yüzde 0.86 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.01 yükseldi. En fazla artış sigara zamlarının da etkisiyle alkollü içecekler ve tütün grubunda oldu. Zam şampiyonu yüzde 23.25 ile salatalık. Yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Sarı, “Gerçek enflasyon rakamlarını bir türlü tutturamayan hükümet öngörülemeyen ve yükselen enflasyonun karşısında memura, işçiye, emekliye 2020’de 4+4 ; 2021’de 3+3’ü reva görmüş, hedefledikleri enflasyonun yine altında emekçileri yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkum eden bu anlayış ve bu anlayışa destek veren sarı sendikalar, uzlaşmacı sendikalar önümüzdeki yaşanacak ekonomik krizin faturasını temsil ettiği (edemediği) çalışanların vebalini boynunda taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ikinci çeyrek GSYH verilerini açıkladığı rapordan örnekler veren Sarı, “Son 1,5 yılın çeyrekler bazında büyüme ve enflasyon oranları bize Türkiye'nin 2018 yılının son çeyreğinden bu yana (9 aydır) yüksek enflasyon ve küçülmeyi bir arada yaşadığını gösteriyor. Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 2019 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 1,5 daraldı. Yani ekonomi 2019’un ikinci çeyreğinde de küçülmeye devam etti. Ekonomi ilk çeyrekte de yüzde 2,6 küçülmüştü” diye konuştu.

Özellikle inşaat ve enerji sektöründeki borçlar geleceğe ilişkin güveni de ortadan kaldırmakta olduğunu ifade eden Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:”İşçi sınıfı açısından büyüme istihdam ile doğru orantılı olarak gerçekleşmelidir. İşsizlik rakamlarındaki önlenemeyen artış da ekonomideki daralmayı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bir yılda 1 Milyon 112 bin yeni işsiz, 840 bin istihdam kaybı, toplamda 4 Milyon 527 bin işsizin olduğu bir ülke açık olarak krizdedir”

Sarı, devletin nihai harcamalarının seçim sonrası azalmış olsa da halen yüksek olduğunu belirterek “Bu yılın 1. Çeyreğinde seçim harcamalarıyla birlikte beklenenin çok çok üzerinde gelen devlet harcamaları vardı. TÜİK’in ikinci çeyrekte açıkladığı rakamlar seçim döneminde açılan kamu musluklarının biraz kısıldığını gösterse de devletin nihai tüketim harcamaları %3,3 arttı” dedi.

Editör: Haber Merkezi