İZ GAZETE- Geçenlerde İzmir’den gastronomi dünyasının önemli bir ismi geldi geçti. Ünlü şef ve gurme-yazar Süreyya Üzmez İzmir Marina’yı keşfetti ve oradaki Nefes’te tadım yaptı. Nefes’in mutfağı, deniz ürünleri ve Ege otlarıyla harmanlanan mezeleri Üzmez’den geçer not aldı.

Üzmez’e ev sahipliğini İZDENİZ Genel Müdürü ve YK Üyesi Ümit Yılmaz ile YK Üyesi M. Ayhan Kara yaptı. Yemekte bir zamanların ekonomi gazetecisi, kaptan-yazar Meriç Köyatası da bulundu. Bu ziyaret ve buluşma gazetemizde de haber oldu.

Muzaffer Ayhan Kara, 2018’de Süreyya Üzmez’in portresini kaleme almıştı. Biz Kitap etiketiyle yayınlanan kitap, ünlü şef Üzmez’in gastronomi dünyasındaki yolculuğunu Çanakkale’de açılan bir çift gözden başlayarak anlatıyor.

“Süreyya”nın alt başlığı “Balıkların Efendisi”ni kitabın yazarı şöyle gerekçelendiriyor:

“Süreyya’ya ‘Balıkların Efendisi’ dememin sırrı ise onun şu cümlesinde: ‘Ben denizi, balığı, deniz ürünlerini sevdirmeyi kendime misyon edinmiş biriyim.’”

Kara, Süreyya’nın portresini şöyle özetliyor:

“Gelibolu’daki, Çanakkale’deki çocukluk günlerinden dünya mutfaklarına bir yolculuk… Onu anlatmak hiç kolay değil. Çünkü hep mükemmeli arayan, yetinmeyen bir zirve tırmanıcısı. Tırmanışı sürecek. Misyonunu yerine getirmek için yorulmaksızın ilerleyecek.”

231 sayfalık kitabın kapak tasarımı ve mizanpajı Ümit Kartal’ın, kapak fotoğrafı ise ünlü basın fotoğrafçısı Recep Peker Tanıtkan’ın.

17 bölümden oluşan kitaptaki bazı bölümler şöyle: Çanakkale’de Dünyaya Açılan Bir Çift Göz, Süreyya’yı “Süreyya” Yapan Adres: Trilye, “Bir Meslektaşımı Veriyorum”, Bir Sevinç Yalımıdır Kitaplar, Zamana Yenik Düşen Mektuplar, Medyadaki Suretler, Trilye’nin Yaratıcı Yeniliklerle Dolu Menüsü, Bir Ayak Hep Dışarıda.

Süreyya Üzmez, Ankara’daki Trilye’yi 20 yılda bir dünya markası haline getirirken aynı zamanda gastronomi dünyasının aranan bir ismi de olur. Üniversiteler, dersler, konferanslar, jüriler, dünyadaki ve ülkedeki gastronomi yolculukları birbirini izler. Onun ulusal basındaki yazı köşeleri, önceki yıllarda TRT’de ve birkaç yıldır da pazarları FOX’taki programları da dillere destan.

İşte Muzaffer Ayhan Kara, “Süreyya: Balıkların Efendisi”nde bu lezzet avcısının, ülkemizin önde gelen gurmelerinden birisinin portresini akıcı bir dille yer yer de belgelere dayanarak anlatıyor.

Kitabı internetten kitap satan sitelerden veya İz Gazete’den edinmek mümkün.

Editör: Haber Merkezi