DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan, 5 Ocak’ta kaldığı yurttan çıktıktan sonra haber alınamadı. Kamuoyunda yankılanan ve kadın örgütleri başta olmak üzere sosyal medyanın destek verdiği ‘Gülistan Doku nerede’ paylaşımları gitgide çoğalırken Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir Platformu, bu konuya ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alsancak Türkan Saylan Sanat Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir Platformu adına Cemile Karakaya yaptı.

ARAMA ÇALIŞMALARI YETERSİZ Mİ?

Cemile Karakaya, Gülistan Doku’nun en son Dinar Deresi mevkii ve Uzun Çayır Baraj Gölü Civarında görüldüğü iddia edildiğini ifade ederek, “Diyarbakır Kadına Yöneli̇k Şiddetle Mücadele Ağı Dersim'e giderek arama çalışmaları ile ilgili yerinde incelemelerde bulundu. Gülistan Doku'nun ailesi, Tunceli Barosu, Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı soruşturmayı yürüten savcı, Munzur Üniversitesi rektörü ve Tunceli vali yardımcısı ile görüşerek arama çalışmalarının yetersizliği ile ilgili bir rapor hazırladı” dedi.

Karakaya,  “Kamuoyunda paylaşılan raporda görüyoruz ki soruşturma, dosyanın birincisi şüphelisi Gülistan Doku'nun erkek arkadaşı Zainal Abarakov'un polis olan üvey babasının görev yaptığı asayiş şubesi tarafından yürütülüyor. Şüpheli Abarakov'un anne ve üvey babasının çelişkili beyanları var ve bu çelişkili beyanları aydınlatılmıyor” dedi.

'SORUŞTURMA ETKİN YÜRÜTÜLMÜYOR'

Soruşturmanın etkin yürütülmediğini vurgulayan Cemile Karakaya, “Biyolojik deliller, eşya ve materyaller üzerinde yeterli incelemelerin yapılmıyor, ayrıca bu kişiye ait telefon ve teknik cihazlarda arama cihazlara el koyma işlemi gerçekleştirilmedi. Soruşturmanın daha çok intihar olma üzerinde yoğunlaştığı ve genellikle de suda arama yapılıp karada kısıtlı arama yapılıyor, yani etkin bir arama çalışması yapılmadığını görüyoruz. Bir de, sosyal medya hesabı üzerinde yapılan bir paylaşımda Gülistan Doku'nun zorla bir araca bindirilmeye çalışılırken görüldüğü ve emniyete bildirildiği ancak sorușturma dosyasında bu detayın açıklanmadığı iddiası var” diye konuştu.

Karakaya, Kadınlar Birlikte Güçlü olarak, Gülistan Doku ile ilgili araştırma ve soruşturmanın erkek arkadaşı ve dosyanın birinci şüphelisi Zainal Abarakov'un polis olan üvey babasının görev yaptığı birimden alınarak tarafsız bir birim tarafından yürütülmesini, etkin bir soruşturma yapılması gerekitğini ifade etti.

‘YAŞAMIN YARISIYIZ, YAŞAMLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ'

İntihar ise intihara sürükleyen nedeni, intihar etmeye zorlanıp zorlanmadığını bilmek istediklerini ve Gülistan Doku nerede demekten vazgeçmeyeceklerini vurgulana Karakaya, “Kadın örgütleri olarak kadına yönelik taciz, tecavüz ve yok etme kültürünün normalleştirilmeye çalışıldığının farkındayız. Gülistan Doku nerede dediğimiz şu günlerde kadın kayıpları ölümleri hızla devam ediyor. Kadın kayıplarının, ölümlerinin normalleştirilmesine asla sessiz kalmayacağımızı, hem suçluların cezalandırılmasını hem de bu saldırıların durdurulması yönünde yetkililerin üzerine düşeni yapması konusunda ısrarlı olacağımızı buradan bir kez daha haykırıyoruz. Bir kişi daha kesilmeye tahammülümüz kalmadı. Yaşamın yarısıyız, yaşamlarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi