Günlerdir Gaziemir’in Yeşil Mahallesi’nde Gözde Grubu tarafından sürdürülen lüks konut inşaatı alanındaki yüzlerce çam ve zeytin ağacının ne olduğunu bu satırlardan ve İz Gazete manşetlerinden soruyoruz.

Kimseden çıt yok!

Ne Gözde Grubu'ndan ne de çağrıda bulunduğumuz yetkili makamlardan tek bir satır açıklama ya da itiraz yok. Bu neyin suskunluğu? Bu neyin pişkinliği?

80-100 yıllık yüzlerce ağaç ortadan yok olurken herkes kafasını kuma gömmüş gibi... Susun beyler susun...

Konuyu Gaziemir Belediye Başkanı sayın Halil Arda'ya sordum. Sormamla birlikte Başkan Arda'nın içindekileri de dışa vurmuş oldum.

Başkan Arda yapılanlarla ilgili öylesine doluymuş ki...

İlk sözü: "Gaziemir'in akciğerlerine hançer sapladılar..." oldu.

Dahası da var. Ben sordukça sayın Başkan içtenlikle ve içi yana yana cevapladı sorularımı…

İşte o sorular ve cevapları...

-Bu araziyi imara siz mi açtınız?

"Hayır... Asla... Ben Gaziemir'de bir metrekare orman ve zeytin ağacı arazisinin dahi imara açılmasına müsaade etmem. Benden önce uzun yıllar önce burayı imara açmışlar. Gaziemir'in ciğerlerine adeta hançer saplamışlar. Bu imarı açanlar bana göre Gaziemir'in dostu değil düşmanıdır..."

-İnşaat alanındaki yüzlerce ağacın nereye gittiğini biliyor musunuz? Çoğunu belediyeye bağışlamışlar doğru mu?

"Bizde tek bir ağaçları yok. Gelsinler göstersinler nereye diktiklerini bizde bilelim... Uydu fotoğraflarının da görüleceği üzere ağaçların yıllar içinde azaldığı, yok olduğu ortada... Firma bunu açıklamak zorunda."

-Ağaçların kaybolması hatta molozların dökümü sonrasında diğer ağaçların da kuruduğu iddiaları var. Siz bunlarla ilgili ne yaptınız, ne yapmayı düşünüyorsunuz?

"Bu konuda maalesef belediyenin eli-kolu bağlı. Tutanak tutmaktan öteye gidemiyoruz. Çünkü her şeyi yasal çerçevede yapıyorlar. İmarı almışlar, gerekli izinleri almışlar. Biz şikayet üzerine sadece tutanak tutabiliyoruz. İnşaat bittikten sonra elimize rölöveyi alacağız ve kontrol edeceğiz. Rölöveye aykırılık varsa aynen yerine getirilmesini isteyeceğiz. Rölövede ne neredeyse öyle olmalı. Aksi takdirde oturma raporu alamazlar."

-Tarım ve orman arazilerinin imara açılmasını doğru buluyor musunuz?

"Aslaaaaa... Bakın benimde aynı bölgede zeytinliğim var. Ailemden kalma. Onlardan yadigar. Gaziemir'i sevmeyen, düşünmeyen biri olsam bende imara açar lüks konutlar yapardım. Ben Gaziemir'in evladıyım. Aç kalacağımı dahi bilsem yine de imara açmam, benim dönemimde açanlara da müsaade etmem. Gaziemirliyim deyip bu ilçeye ihanet edenlerden olmam, olamam... Onlar zaten kendilerini biliyor.

Söyleşimizden de anlaşılacağı üzere Başkan Arda'nın bu konuda eli kolu bağlı... Asıl görev çağrıda bulunduğumuz İzmir Valisi sayın Yavuz Selim Köşger'e düşüyor.

Sayın Valim; inşaat alanındaki yüzlerce ağacın ne olduğunu sormak, sordurmak kentin en yetkili kişisi olarak size düşüyor.

Gerek Gözde Grubu'ndan gerekse yetkili makamlardan mantıklı bir cevap gelinceye kadar bu soruları sormaya devam edeceğiz.