Büro Emekçileri Sendikası (BES),  Sosyal Güvenlik Haftası'na yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada, "Geçmişte olduğu gibi bugün de Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz, emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı, talepler sıralandı. 

'ADIM ADIM TASFİYESİNİ YAŞADIK'

Yapılan açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana her yıl 16 Mayıs'ı kapsayan hafta “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlanırken haftanın amacı sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak ifade ediliyor.  Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan sosyal güvenlik haftası gelinen noktada formaliteye dönüşmüş, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmiyor. Anayasamızın 2. Maddesinde sosyal devlet ilkesi, 60. maddesinde ise sosyal güvenlik hakkı tanımlanmıştır. Sosyal güvenliğin en temel tanımı toplumu hastalık, meslek hastalığı, işsizlik ve yaşlılık gibi sosyal ve ekonomik risklere karşı koruma altına alan bir sistemler bütünü olarak ifade edilirken sosyal güvenlik sisteminin iki temel unsuru ise sağlık ve emeklilik hizmetleri olarak kabul ediliyor. 1990’lı yılar itibariyle reform adı altında gündeme getirilen yasalarla temel bir hak olan sosyal güvenliğin adım adım tasfiyesini yaşadık" ifadelerin kullanıldı. 

'SÖZDE REFORMLARIN YARATTIĞI...'

Açıklama şu şekilde devam etti:

Asgari ücretin 1/3 gelire sahip olanın sağlık giderleri için GSS primi ödemek zorunda olduğu, muayene ve ilaç katkı paylarının miktarının her geçen gün arttığı sağlık hizmetlerinden yurttaşlarımızın parası kadar yararlandığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor! 

Yine sözde reformların yarattığı sayıları milyonları bulan emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun yarayan kanası haline geldi.20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı. Çalışanlar için emekli olduklarında düşük emekli maaşı almamaları için Bireysel Emeklilik Sistemi dayatıldı, çalışanın üç kuruşuna göz dikildi, 2008 yılı sonrası işe başlayanlar için mezarda emeklilik az gibi, çalıştığı süre arttıkça emekli maaşı bağlanma oranının düştüğü bir ucube sistem dayatıldı. Kamusal emekliliğin tasfiye edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

İşsizlik fonunda toplanan paranın işçilerden çok patronlar için kullanıldığı, Türkiye İş Kurumu’nun siyasi iktidar tarafından arpalık olarak kullanıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Milyonlarca kadının emeğinin sömürüldüğü merdiven altı atölyelerde kayıtsız, güvencesiz çalışmaya mahkûm edildiği, ev içi emeğin yok sayıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Katıldığı bir televizyon programında sığınmacı Suriyelileri kastederek onları gönderirsek en fazla patronlar üzülür diyerek, bir yandan kayıt dışı çalışmayı meşrulaştırmış, bir yandan da sığınmacılar konusunda ki sahiplenmenin insani olmadığını gösterdiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Pahalı konut alanlara vatandaşlığın promosyon olarak verildiği, son olarak da 500 bin dolar Bireysel Emeklilik Sistemine yatırıp 3 yıl çıkmayanlara vatandaşlık verileceğine ilişkin bir düzenleme yapılacağının ifade edildiği koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

'MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ'

Açıklamada ayrıca, "Genelde kamu emekçilerini özelde SGK Emekçilerini %5’lik zamma mahkûm eden, en düşük SKG Emekçisinin maaşının Nisan ayı açlık sınırının altında bırakılmasına neden olan sözleşmelere imza atanlar; 666 KHK ile ikramiye, ek ödeme, fazla mesai v.b. haklarımızı kaybederken sürece ortak olanlar, kazanılmış haklarımızı korumak için yapılan eylem çağrılarına katılmayanların, aradan 10 yıl geçtikten sonra emekçiler bu kadar yoksullaştıktan sonra alanlara çıkmak zorunda kalmaları tarihin bir cilvesi olsa gerek. Sosyal Güvenlik Haftasının kutlanabilmesi için zorunlu BES kaldırılmalı, kamusal emeklilik geliştirilmeli, Emeklilikte Yaşa takılanların talepleri kabul edilmeli, kayıt dışı istihdam önlenmeli, çocuk işçilik önlenmeli, işsizlik fonu sermayeye değil işçilerin kullanımında olmalı, GSS Prim borçları silinmeli, sağlıkta özelleştirme durdurulmalı, katılım payları kaldırılarak toplumun tamamı Anayasaya göre sosyal güvenceye alınmalıdır.  hakları Büro Emekçileri Sendikası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sosyal güvenlik haftasını kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz, emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz" denildi.

TALEPLER SIRALANDI

Yapılan açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:

  • Gasbedilen yaklaşık 40 adet ikramiyemiz toplu olarak derhal ödenmelidir.
  • GYS Yönetmeliği değişmeli, liyakat geri gelmeli, mülakat kaldırılmalıdır.
  • 3600 Yetmez, ek ödemelerin taban maaşa eklendiği adil bir ekgösterge istemine geçilmelidir.
  • SGK Ek Ödeme Yönetmeliği ile tüm sgk emekçilerinin ek ödemesi artırılmalıdır.
  • Sosyal Güvenlik Hizmet Sınıfı oluşturulmalı, kurum unvan kadrolarına kurum içi sınav açılmalıdır.
  • 80 Milyona hizmet veren SGK personelinin sayısı, Avrupa standartlarının çok gerisindedir. Acilen personel alınmalıdır.
  • 2018 sonrası işe giren emekçilerin 5510 Sayılı Yasa ve 666 KHK ile yaşadıkları hak kayıpları yasal düzenleme ile eşitlenmelidir.
  • Her iş yerine kreş açılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi