Bergama’nın önceki dönem CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alınan eski tekstil fabrikasının ifrazı ile ilgili iddialarda ve açıklamalarda bulundu.

Belediye meclis toplantısında Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun konuyla ilgili bir soruyu “doğrudur” diyerek yanıtlamasına değinen Başkan Gönenç; “Türkiye’de olup bitenleri gördükten sonra açıkça şunu söyleyebilirim ve bugünden uyarıyorum; Bu 89 bin metrekare yer Bergama Belediyesi’nden hazineye geçecek, daha sonra hazine burada birçok yerde yaptığı gibi imar değişikliği planı yapacak. Belki de burayı bir konut alanı ilan edecek ve burasını birilerine satacak. O birileri de buralardan inanılmaz kar elde edecek. Hangi müteahhidin alacağının bile belli olduğu konusunda endişelerim var. Buraları bir şekilde imara açılacak ve birilerine peşkeş çekilecek" dedi.

“PANDEMİYE RAĞMEN TOPLANILIP KARAR ALINDI”

Başkan Gönenç; “İki buçuk ay önce dile getirmiştim. Bu Pandemi döneminde bütün genel kurullar, toplantılar hatta meclis toplantıları bile ertelenmişken 10 Nisan’da Bergama Pamuk İpliği Dokuma Sanayi Anonim Şirketi’nin Genel Kurulu toplandı. Böyle bir yasak ve erteleme varken yapılan bu genel kurulda tekstil fabrikasının bulunduğu alanın belediyeye aktarılmasıyla ilgili bir karar alındı" dedi.

“ALANIN İFRAZ EDİLMESİ YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL”

Başkan Gönenç tekstil fabrikasının bulunduğu (935 ada 1 parsel) yaklaşık 200 dönüm arazinin 27 Haziran 2019 yılında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescillenme hazırlıklarının başlatıldığını da ifade etti. Gönenç; “Kurul bu kararı aldıktan sonra; ‘kurulumuz izni olmadan herhangi bir inşa ve fiziki müdahalede bulunulmamasına ve taşınmaz ile ilgili belediyesince gerekli önlemlerin alınmasına karar verildi’ diyor. Yani buranın ikiye, üçe bölünüp ifraz edilmesi yasal olarak mümkün değil. Hatta bu tescillenme sonrası Bergama Belediyesi kurula, ‘bu alanın tescillenmesinde sakınca bulunmamaktadır’ diye bir yazıda göndermiş. Bu karar ve yazılara rağmen belediye tarafından bu işlemin yapılması ‘görevi kötüye kullanma suçudur’” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI BURADA BİR SUÇ İŞLİYOR

İfraz işlemi için normal olarak bir firmaya para ödendiğini de hatırlatan Gönenç; “Burada paranın azlığı çokluğu önemli değil. Yasal olarak yapmamanız gereken bir işi yapıyorsunuz ve bunun için bir para ödüyorsunuz. Buda bir kamu zararıdır. Yani belediye başkanı hem kamu zararına yol açıyor hem de görevi kötüye kullanıyor” dedi.

BAŞKAN “DOĞRUDUR” DEDİ

Alanın iki parsele bölündüğünü söyleyen Gönenç; “Yüksek meslek okulunun da bulunduğu büyük olan parselin belediyeye devredilmesi isteniyor. Daha sonra belediye burayı borçları karşılığında devretmeyi planlıyor. Başkan bunu, bir meclis üyesinin kendisine sorması üzerine ‘doğrudur’ diyerek doğruladı. Şimdi ben burada ne olacağını size söyleyeyim. Bu 89 bin metrekare yer Bergama Belediyesi’nden hazineye geçecek, bir süre sonra 9 Eylül Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu da bir karar alarak burayı kapatacak. Daha sonra hazine burada birçok yerde yaptığı gibi imar değişikliği planı yapacak. Belki de burayı bir konut alanı ilan edecek. O zaman burası inanılmaz paralar edecek. Burasını birilerine satacak. O birileri de buralardan inanılmaz kar elde edecek. Bunu ben baştan, bugünden uyarıyorum” cümlelerini kullandı.

“HANGİ MÜTEAHHİTİN ALACAĞININ BELLİ OLDUĞU KONUSUNDA ENDİŞELERİM VAR”

Başkan Gönenç; "Buradan bir kez daha söylüyorum. Tekstil fabrikası Bergama'nın elinden gidiyor. İddia ediyorum burası Bergama'nın elinde kalmayacak. Burada imar değişikliği planı yapılacak, birilerine satılacak. Hangi müteahhitin bile alacağının belli olduğu konusunda endişelerim var. Buraları bir şekilde imara açılacak ve birilerine peşkeş çekilecek"

“GÖREV HEPİMİZİN”

"Tekstil fabrikası Bergama'nın bir değeri. Burası endüstriyel kültür mirası olarak, cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından birisi. Burasını savunmak eski bir belediye başkanı olarak sadece benim görevim değil. Sadece belediye meclis üyelerinin görevi değil. Sadece muhalefetin CHP ve İYİ Parti'nin görevi değil. Sokaktaki herkesin görevi. Anası, babası hala tekstil fabrikasından emekli maaşı alanların görevi. Bergama'daki ticaret odasının görevi. Bergama'da ki esnaf odalarının görevi. Derneklerin, sivil toplum örgütlerinin, demokrasi güçlerinin, Bergama'da ki vatandaşların bir hemşerilik görevi" dedi.

HERŞEYİ DEVLET YAPACAKSA NİYE BİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇTİK

Bergama’nın AKP’li belediye başkanı Hakan Koştu’nun projeleri devlete yaptırmaya çalışmasına da değinen Başkan Gönenç; “Sadece ve sadece devletin bir şey yapmasıyla siz burada belediye başkanlığı yapamazsınız ki. O zaman gerek yok bir belediye başkanı seçmeye. Atasınlar bir kayyum, bu işleri kaymakam da yapar, Bayındırlık Bakanlığı’nın Genel Müdürü de yapar. Bir buçuk yıl oldu. Belediye başkanının ağzından, ‘belediye kaynaklarıyla şu projeyi yapıyorum. Şunu yaşama geçirdim. Şunun temelini atacağım. Bunun temelini atacağım’ diye bir şey duydunuz mu? Kamunun daha önce yapması gereken ve geciktirdiği yatırımların gölgesinde belediye başkanlığı yapamazsınız. Vatandaş size bunun hesabını bir şekilde sorar” dedi. (Oben Ulu)

Editör: Haber Merkezi