Sosyal medya paylaşımları ile birçok defa eleştirilere maruz kalan ve istifası istenilen Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz’ın görevden alındığı iddia edildi. Ancak, Kiraz'ın görevden alınma yazısının 24 Temmuz tarihinde çıktığı, tebliğinin henüz yapılmadığı bildirildi.

Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, 24 Nisan 2020 tarihinde Ayasofya’nın cami statüsüne geçirilmesinin ardından sosyal medya üzerinden tepki çeken 'Lozan' paylaşımı yapmıştı. Paylaşımın ardından CHP ve İYİ Parti tepki göstermiş, Bergama Demokrasi Platformu ve Veli-Der Bergama Şubesi ile birlikte suç duyurusunda bulunulmuştu.

Suç duyurusunda ise Kiraz’ın ideolojik, politik, dini inanç bakımından “tarafsız olma” ilkesini çiğnediği, iktidardaki siyasi partinin propagandasını yapmakta, ifa ettiği kamu görevine ilişkin duyuruları paylaşırken kendi siyasi görüşlerine uymayan görüşleri açıkça tahkir ederek “görevi kötüye kullanma” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarını işlediği belirtilmişti.

Kiraz hakkında, CHP Milletvekili Kani Beko ve İYİ Parti Milletvekili Müsavvat Dervişoğlu TBMM’ye soru önergesi vermişti.

BERGAMA EĞİTİMİNE DAHA FAZLA ZARAR VERMEDEN GİTMELİ

Kiraz'ın görevden alınması ile ilgili açıklama yapan Veli-Der Bergama Temsilcisi Fikret Ali Parlas; "Milli Eğitim Bakanı zİYA Selçuk'un açıklamasına göre, okullar 6 Eylül tarihinde eğitime açılacak. Ancak Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nde iki şube müdürü de izinli. Şuanda ilçeyi eğitim ve öğretime hazırlayacak yönetim boşluğu var. Görevden alındığı iddia edilen Nuri Kiraz'ın Bergama eğitimine daha fazla zarar vermesi engellenmelidir ve atandığı görev yerine biran önce gönderilmelidir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ise biran önce görevlendirme yapılmalıdır" dedi.

Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz daha önce 'okuluma dokunma' protestolarına katılanlara 'azgın azınlık' demiş, sözleri ilçede tepkilere neden olmuştu.

AYASOFYA PAYLAŞIMI

Kiraz tarafından yapılan paylaşımda, “Pek fazla Cuma mesajı atmam. Ama bu Cuma başka Cuma. Bu milletin bu minareler gibi dimdik ayakları üzerinde dikilmesi iradesi gösterdiğinin sembolik ifadesidir Ayasofya’daki Cuma. Bize dayatılan Lozan kilidinin bir maddesini daha çöpe attık. Darısı diğer maddelerin… Hutbeler devletin bağımsızlığının ifadesidir. Kölelere Cuma farz değildir. Cuma özgür birey ve toplumlar içindir. İşte bu yüzden bu Cuma başka Cuma. Mübarek ve daim olsun” ifadeleri kullanılmıştı.

NELER DENMİŞTİ?

* İYİ Parti Grup başkanvekili Müsavat Dervişoğlu: Sayın Milli Eğitim Bakanına bu suça bakanlığı da ortak etmemek adına bu şahsı, istifasını beklemeksizin derhal görevden almasını tavsiye ediyorum. Sevr’in özlemini ruhunun en derinlerinde hisseden, tarih şuurundan mahrum, sığ siyasi hesaplara mahkum olmuş saygınlığını yitirmiş bu şahsiyetin açıklamaları tarafımızca talihsizlikten öte hadsizlik olarak görülmektedir. Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günlerde bizlerin de açılması için meclise önerge verdiğimiz ve Danıştay’ın verdiği kararla da açılmasından büyük memnuniyet duyduğumuz Ayasofya üzerinden böyle bir açıklama yapılabiliyor olması ülkenin bürokratlarının liyakat seviyesinin geldiği noktayı ve devletimize olan bağlılıklarını göstermesi bakımından endişe vericidir.

* CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel: Bergama’daki eğitim seviyesini yükseltmeye, başarılı öğrenciler yetiştirmeye, üniversiteler için dereceler yaptırmaya, ülkemize yararlı, vatansever, milli değerlere saygılı insanlar kazandırmaya çalışmak yerine milli ve manevi değerlerimize saldıran, Atatürk’ü ve silah arkadaşı İsmet İnönü’yü karalamaya uğraşan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi niteliğindeki Lozan’a dil uzatan bu şahıs siyasetin dibine batmıştır. Geçmişte partimize yönelik açıklamalarına göz yuman, bugün Lozan’la ilgili yaptığı paylaşımlara ses çıkarmayan İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı gereğini yapmadığı takdirde o paylaşımların altına imza atmış demektir. Tek amacı tek adama yaranmak ve paye kapmak olan bu şahıs, siyaseti bu kadar seviyorsa üstelik çirkin bir siyaset izliyorsa yeri ve makamı bellidir! Onun yeri ilçe milli eğitim müdürlüğü hiç değildir.

* Bergama Demokrasi Platformu ve Veli-Der: Son yıllarda Cumhuriyet’in kurucularına, Cumhuriyet’e ve değerlerine yönelik saldırılar yoğunluk kazandı. Bunun en son örneğini Bergama’da yaşadık. Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün olan 24 Temmuz’da, sosyal medyada, Ayasofya’nın açılmasıyla, Lozan Anlaşmasının bir maddesinin çöpe atıldığını söyleyerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olan Lozan Anlaşmasına saldırarak aşağılamaya çalışmıştır. Aslında Lozan’ın ilgasını istemek, Sevr’i istemektir; Sevr’i istemek emperyalist işgali istemektir.

* Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü, sosyal medya paylaşımında Ayasofya’nın ibadete açılmasını ‘Lozan kilidinin bir maddesini çöpe atmak’ olarak nitelendirmiş. Ancak cehaletimizden dolayı Ayasofya ile Lozan’ın ilgisini kuramadık. Ayrıca sayın müdür ‘darısı diğer maddelerin’ diyerek arzusunu beyan etmiş. Sayın müdürden Lozan kilidinin çöpe atılması gereken diğer maddeleri hakkında kamuoyunu ivedilikle aydınlatmasını bekliyoruz(!) ... Yazıklar olsun!”

* Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım: Siyasi torpil ile liyakatsiz atanan MEB yöneticilerinden biri daha üstlerine yaranmak adına Türkiye Cumhuriyetinin tapusu olan Lozan’a ve tabi ki ülkenin anahtarını teslim eden padişahın talimatı yerine halk ile beraber canlarını hiçe sayarak tüm düşman kuvvetlerini yenilgiye uğratarak ülkeyi yok eden Sevr’den, yeniden varoluşa uzanan Lozan’a götüren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü‘ye saldıran Bergama ilçe MEB müdürü derhal görevinden alınmalıdır”

* Eğitim Sen Bergama İlçe Başkanı Şirin Ural: Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış antlaşmasının üzerinden 97 yıl geçti. Ancak geçen bu 97 yılda gerici zihniyet ve temsilcileri saldırılarından vazgeçmedi. Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile bizleri şaşırtmadı. Bizler soruyoruz; İlçe milli eğitim müdürü Nuri Kiraz’ı Lozan Barış Antlaşması’nın hangi maddeleri rahatsız etmektedir? Bize göre İlçe Milli Eğitim Müdürü siyasi iktidarın temsilciliğini yapmaktan vazgeçmeli ve asli görevi olan Bergama’nın eğitim sorunlarına çözüm bulmalıdır. Bergama’da eğitim öğretim faaliyeti yürüten okullara kent merkezi dışından gelen öğrencilerin servis problemi ortada dururken, 9. sınıf öğrencilerine Anadolu liselerinde yeterli kontenjan ayrılmamışken, okulların fiziki yetersizlikleri ne çözüm bulunamamışken İlçe Milli eğitim müdürünün kendi işini bırakıp Lozan Barış Antlaşmasına karşı söz söylemesi Cumhuriyet düşmanlığıdır.

KİRAZ’IN DİĞER PAYLAŞIMLARI

Nuri Kiraz, 10 Temmuz 2020 günü, Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya kararı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Prangalardan bir diş daha kırıldı. Sükunet ve uhlet ile daha kırılacak pranga var sırada” diye yazmıştı.

Kiraz, Cumhurbaşkanı Adayı, CHP'li Muharrem İnce'ye yönelik hakaretamiz yayınlar da yapmıştı. İnce'nin namaz kılarken çekilen fotoğrafının eşliğinde “Eğer tilki vaaz vermeye başladıysa gözünüz kümesteki tavuklarda olsun” diye yazmıştı.

SORUŞTURMA AÇILDI AMA...

Kiraz, CHP'ye yönelik “Cumhuriyet Halt Parçası” ifadesini kullandığı bir açıklaması nedeni ile de tepki görmüştü. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, olayı TBMM gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanıtlaması istemi ile soru önergesi vermişti. Sertel, 25 Nisan 2017'de yaptığı açıklamada, bakanlığın soruşturma açtığı bilgisini verdiğini duyurmuştu. Söz konusu soruşturmadan bir sonuç çıkmadı.

Kiraz'ın tepki çeken açıklamaları bunlarla sınırlı değil. Politik tarafgirliği ile dikkat çeken Bergama İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Kiraz, AKP destekçisi olduğunu açıkça ortaya koyan paylaşımlarda da bulunmuştu.

Kiraz, seçim döneminde AKP'nin miting fotoğraflarını yayımlayarak, belediye başkanları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a destek veren paylaşımlarda bulunmuş, “Teşekkürler Reis'e” ifadesini kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi