OBEN ULU- CHP Bergama İlçe Teşkilatı, Bergama’nın endüstriyel kültür mirası olarak adlandırılan ve cumhuriyet döneminin örnek fabrikalarından gösterilen eski Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın imar değişikliği yapılarak satılacağı iddiası nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Eski tekstil fabrikasının bugün Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Yüksek Okulu olarak kullanılan kapısı önünde yapılan basın açıklamasına Bergama CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz, Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İzmir İl Başkan Yardımcıları Saniye Bora Fıçı, Ali Rıfat Koç, Şener Akdemir, CHP’li Meclis Üyeleri Ali Bor, Selim Tok, Reyhan Üçüncü, Özkan Türkdoğan, Ekrem Toprak, CHP Kadın Kolları Başkanı Figen Günal, partililer ve vatandaşlar katıldı. Basın açıklamasına İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi, İYİ Parti Meclis Üyesi Olgu Altuğ ve İYİ Parti yöneticileri de destek verdi.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İLE DEVRİNE HAZIRLANILIYOR

Bergama Belediyesi’nin son meclis toplantısında gündeme alınan eski tekstil fabrikasının ifrazı ile ilgili iddialar üzerine yapılan basın açıklaması ise CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz tarafından okundu. Yapılan basın açıklamasında ise; “1954 ile 1960 yılları arasında yapımı tamamlanmış, içerisinde idari bina, lojman, sosyal tesisler, depo ve atölyeler bulunduran 210 dönüm alana yayılan bir yerleşke olan Sümerbank Pamuk İpliği ve Dokuma Fabrikasının arazisi; göreve geldiğinden beri işçi ve emekçilere yaptığı zulüm ile gündeme gelen Bergama Belediyesi yönetimince önümüzdeki meclis oturumlarında tekrar gündeme getirilerek ve yine belediyenin borçları bahane edilerek imar değişikliği ile devrine, hazineye bağışına ve satışa hazırlanmaktadır” sözlerine yer verildi.

ENDİŞE DUYMAKTAYIZ

Basın açıklamasında Koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde, ülke genelinde alınan önlemlerin hiçe sayılarak 10 Nisan’da tekstil fabrikası ile ilgili genel kurul toplantısı yapıldığının ve arsaların 89.351 metrekarelik kısmının belediyeye bedelsiz devri istenildiğinin de altı çizildi. Yapılan açıklamada; “2004 yılında devlet tarafından özelleştirme kapsamında kapatılan fabrikamız 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Bergama Belediyesi’ne devredilmiştir. 2009 yılında atıl durumda olan ve çalışmayan fabrika ve arazisi dönemin CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve yönetimince Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Yüksek Okulu’na dönüştürülmüştür. 2013 yılından bu yana 6 bölüm üniversite olarak kullanılmakta olan fabrika arazisinin bir kısmı AKP belediye yönetimince yapılan ifraz sonucunda iki ayrı parsele bölünmüştür. Bizzat AKP’li Belediye Başkanı tarafından belediyenin borçları ve borçlarının planlanması gerekçesi ile hazineye devredilmesi, ardından da tüm kamu arazilerinin başına gelen akıbetler gibi konut arazisine dönüştürülerek satılmasından son derece endişe duymaktayız”

BERGAMALININ MALI OLMAKTAN ÇIKARILMAK İSTENMESİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ

“2019 Haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun fabrika yerleşkesinin kültür varlığı olarak tescil edilebilmesi için tescil süreci tamamlanana kadar herhangi bir müdahale yapılmaması konusundaki kararının da yok sayılmaya çalışıldığına hep beraber tanık olmaktayız. Bergama’nın havasını soluyan, bu topraklarda geçimini sağlayan, geçmişte annesinin, babasının, atasının geçim kaynağı olmuş, birkaç nesli büyütmüş, bir zamanlar ekonominin can damarı olmuş, Bakırçay’ı kalkındırmış, hala da üniversite öğrencilerine hizmet vermekte olan, Bergama’nın kent belleğine işlenmiş, sayılı endüstriyel miraslarından biri Sümerbank Tekstil Fabrikası’nın arazisinin oldubittiye getirilerek gündeme alınan imar uygulamasıyla Bergamalının malı olmaktan çıkarılmak istenmesine seyirci kalamayız. Tekstil fabrikası arazisi ile beraber Bergamalılarındır. Bergamalıların olarak kalacaktır” denildi.

BURADA RANTSAL BİR ALAN ORTAYA ÇIKARILACAK

Basın açıklamasında söz alan İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir ise; “Sümerbank’tan kalan arazilerin iktidar tarafından ranta sunulduğuna şahit oluyoruz. Bergama’ya bırakılan bu mirasta AKP’li bir yönetici tarafından borçlar bahane edilerek hazineye bırakılmak istenmektedir. Bu alışılagelmiş bir senaryodur. Daha dün Karşıyaka’da bunun örneğini yaşadık. Burada ki yeşil alan ve bir spor tesisi Ankara’da açık artırmayla satıldı. Burada da senaryo budur. Daha sonra bakanlık vesilesiyle bu arazilerin plan tadilatı yapılacak, burada rantsal bir alan ortaya çıkarılacak. Bu rantta Bergama halkına kalmayacaktır. CHP olarak bu arazinin akıbetinin takipçisi olacağımızı tüm Bergamalılara beyan ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi