Pandemi sonrası zor günler yaşayan stadyum esnafı bu seferde; 14 Eylül Stadı ve çevresinde (51 bin 569,49 metrekare) yapılması planlanan Millet Bahçesi Projesi ile ilgili Bergama Belediye Başkanlığı Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün tahliye yazısı ile karşılaştı.

Kiracı bulunduğu adresin "Riskli Yapı" tespiti nedeniyle yıkım yapılacağı, bu nedenle de 60 gün içerisinde tahliye edilmesi gerektiğine dair gönderilen yazıda, "Taşınmazın tahliyesini belirten süre içerisinde gerçekleştirmenizi önemle rica ederim" ifadeleri yer aldı.

GÖNENÇ'İN ÖNGÖRÜSÜ GERÇEK OLDU!

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 24 Mart 2021 tarihinde sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda; “Dükkânlardan karot örnekleri alınmaya başlandı. Bu yolla riskli yapı ilan edilecek işyerleri kiracılar tarafından acilen boşaltılacak. Üstelik kiracıların yasal hakları da büyük ölçüde kayba uğrayacak” ifadelerini kullanmış, stat çevresinde bulunan esnafın mağdur edileceğini iddia etmişti.

“REİS’İN MİLLET BAHÇESİ İCADI UĞRUNA ESNAF MAĞDUR EDİLECEK”

Paylaşımında; “Başkan’ın formülü 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun...” diyen Gönenç; “Belediye 100’e yakın işyerini, kiracılar ise yıllardır içinde oldukları dükkânlarını kaybedecekler. Üstelik yeni işyeri de gösterilmeyecek kendilerine... Ne uğruna; Reis’in Millet Bahçesi icadı ve Başkan’ın göze girme çabası uğruna. Çaylar ve kekler Belediyeden olur artık. Yazık!” cümlelerine de yer vermişti.

“BAŞKAN ESNAFI KANDIRDI”

Tüm bu yaşananların ardından tahliye kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Gönenç; “Başkan bu iddiaları dile getirdiğimizde, stat esnafının asla mağdur edilmeyeceğini söylemişti. Ancak bugün gelinen noktada esnafın başkan tarafından kandırıldığı ve mağduriyet yaşayacağı meydana çıktı. Burasının riskli yapıdan tahliye ediliyor olması, esnafa hiçbir hak tanınmayacağını gösteriyor” dedi.

“DAVA SÜRECİNDE ESNAFI DÜKKÂNINDAN EDEREK ELLERİNE NE GEÇECEK?”

Gönenç ayrıca; “Bilindiği gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi burasıyla ilgili yargı sürecini başlattı. Bu dava sonuçlanmadan esnafı oradan apar topar tahliye etmenin hiçbir mantıklı yanı yok. Tahliye yazısı için dava sürecini beklememeleri özellikle düşünülmesi gereken bir konu. Bu dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, aylarca belki de daha fazla süreceği aşikâr. Bu süre içinde bir şey yapamayacakları için esnafın dükkânını boşaltmasını istemek, o esnafın mağdur edilmesinden başka nedir? Bu kış kıyamette esnafı dükkânlarından ederek ellerine ne geçecek?”

"KANUNA KARŞI HİLE YAPILIYOR, ESNAFIN HAKKI GASP EDİLİYOR"

“Ayrıca belediye yönetimi burada kanuna karşı hile yapıyor. Çünkü başkanlığım döneminde esnaf ile yapılmış 10 yıllık kira sözleşmeleri var. Yani 6 yıl daha kiracılık hakları söz konusu. Ancak belediye yönetimi riskli yapı hinliğini kullanarak, esnafın bu sözleşmeden doğan 6 yıllık kiracılık hakkını gasp ediyor”

“ESNAFIN HİÇBİR HAKKI OLMAYACAK”

"Eğer orada yeni iş yerleri yapılacaksa; buranın yeniden imar ve inşaa talebiyle tahliye yoluna gidilmesi lazım ki yeniden yapılacak iş yerlerinde eski kiracıların bir önceliği olabilsin. Ancak bu yola gidilmiyor. Riskli yapı yoluna gidiliyor, çünkü riskli yapıların yasal düzenlemelerine göre yani kentsel dönüşüm yasasına göre 60 gün içinde buralarını boşaltacaklar ve esnafın hiçbir hakkı olmayacak”

“VAR OLAN YASALAR KÖTÜYE KULLANILIYOR”

“Oradaki yapıların hepsi tek katlı yapılar, etrafındaki çok katlı binalara göre ya da belediyenin başka mülklerine göre depremden çok daha az etkilenmesi muhtemel yapılar. Bergama’da bir sürü riskli olabilecek kamu yapısı var. Kaymakamlık binası dahi daha fazla risk teşkil ederken, apar topar belediye binası boşaltılmış ve hiçbir şey yapılmıyorken, kalkıp tek katlı yapıları ‘deprem riski nedeniyle tahliye ediyorum’ diye yazı göndermek; var olan yasaları kötüye kullanmaktır. Kanuna karşı hile yoluyla buradaki esnaf dükkânlarını boşaltmaya çalışmak başka nasıl açıklanır?” dedi.

KAYNAK: AJANS BAKIRÇAY

Editör: Haber Merkezi