Gizem TABAN/İZ GAZETE- Bergama’da 14 Eylül Stadı’nı da kapsayan toplamda 51 bin 569,49 metrekare alana yapılması planlanan Millet Bahçesi Projesi’nin planları eş zamanlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Valiliği’nce askıya çıkarıldı. Planlar, itiraz için 1 ay süreyle İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bekletilecek. Projeye ve planlara ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Bergama Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi, Şehir Plancısı Ali Bor, CHP Bergama İlçe Başkanlığı ve Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyeleri olarak planlara itiraz edeceklerini açıkladı. Millet Bahçesi Projesi’ni ‘tepeden dayatma bir proje’ olarak niteleyen Bor, planlarda 2 tane park alanının imara açılarak ticaret alanı yapılacağının öngörüldüğünü, proje alanında bulunan stadın kaldırılacağını ancak yenisinin nereye yapılacağına dair bir bilgi olmadığını söyledi. Projenin, planlar doğrultusunda alanın etrafında bulunan esnafa da zarar vereceğini kaydeden Bor, projenin yerel yönetimler ve yerel dinamiklerin de dahil olduğu ortak bir akılla yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Bor ayrıca, Millet Bahçesi’nin giderlerinin hangi bütçeden karşılanacağı veya bu alanda yer alacak olan satış ünitelerinin kiralama ya da satış yetkisinin hangi kurumda olacağı hakkında bir bilgi olmadığı için de soru işaret yarattığını belirtti.

‘PARK ALANLARI İMAR AÇILACAK’
Planlara itiraz etme gerekçelerini açıklayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, “Bergama Millet Projesi’nin yapılacağı alan tapu kayıtlarında Ertuğrul Mahallesi’nde, adres kayıtlarında Maltepe Mahallesi’nde geçen bir alan. Buradaki stadın kaldırılarak yerine Millet Bahçesi yapılmasını içeren bir plan değişikliği var. Planları incelediğimizde; stat alanının kaldırıldığı, alanın kuzeyinde ve güneyinde mevcutta kamuya terkli alanlar olan park alanı olarak belirlenmiş iki alanda 2 kat ve 5 kat olmak üzere yeni ticaret alanları öngörülüyor. Yani, İki ticaret alanının önerildiğini ve mevcutta park olan 2 alanın imara açılacağını görüyoruz. Dolayısıyla, bu plana 2 tane ana itiraz noktamız var. İtirazımızı da bu hafta içerisinde yapacağız. Birinci nokta; park alanlarının imarlı alanlara dönüştürülmesi. Yani yeşil alanın olduğu yere yapı yapılacak olması. Bu iki park alanının imara açılması İmar Kanunu’na aykırı… İkinci nokta ise; Bergama’nın stadı kaldırılıyor, yerine Millet Bahçesi yapılacak. Ancak plan değişikliklerinde yeni stadın nereye yapılacağına dair bir şey belirtilmemiş. Bergama’da aktif olarak kullanılan stat alanı yok ediliyor fakat yenisi nereye yapılacak? Bu belli değil. Bu bize gösteriyor ki; bu imar planı değişikliği hazırlanırken kentin bütünü incelenmeden, kentin bütününe hitap edilecek şekilde düşünülmeden hareket edilmiş. Sadece Millet Bahçesi olacak alan ile ticaret alanı olacak alan belirtiliyor. Bunlar bizim gördüğümüz teknik hususlar. Bunlara da hem CHP Bergama İlçe Başkanlığı hem de Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyeleri olarak itirazımızı yapacağız” diye konuştu. 

‘ESNAFA ZARAR VERECEK’
Projenin, planlar doğrultusunda çevredeki esnafa da zarar vereceğini dile getiren Bor, “Stat alanının çevresinde, zeminde yaya alanı olarak erişilebilen dükkanlar bulunuyor. Bu dükkanların kaldırılıp yerine yapılacak 2 ve 5 katlı ticaret binalarında bu dükkanların yer alacağını ve ticaretin bu binalarda süreceğini düşünmek çok akılcı değil. Dünyanın hiçbir yerinde zemin olarak erişilebilen ticaretin zemin harici katlarda yaşadığı görülmemiştir. Bu açıdan da stadın etrafındaki dükkanlara ve bu dükkanlardaki esnafa zarar vereceği düşüncesindeyiz” dedi. 

‘TEPEDEN DAYATMA BİR PROJE’
Millet Bahçesi Projesi’nin merkeziyetçi anlayışla yürütüldüğünü söyleyen Bor, ortak akıl vurgusu yaptı. Bor, “Bu proje ve planların İlçe Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmesi; bu konunun yerel bir çözüm üretmekten çok merkeziyetçilikten gelen bir dayatma olduğunu gösteriyor. Millet Bahçesi olarak nitelendirilen alana, yerel dinamikler ve yerel yönetimlerin de katkısıyla, bölge esnafını zarara uğratmayacak ve Bergama’nın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir çözüm bulunabilirdi. Fakat burada merkeziyetçilik ortaya çıkıyor. Ankara’dan yapılmış bir plan değişikliği ve proje var ve bunda mahalle adlarının yazımına kadar birçok basit hata yer alıyor. Yerelde hazırlanmış bir proje olmadığı için, tepeden indirme bir proje olduğu için bu basit hataları gözlemleyebiliyoruz. Bu projenin, İlçe Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Bakanlık, yerel dinamikler, sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu bir ortak akıl ile yürütülmesi gerekir. Ama karşımızda tepeden dayatma tek tip bir proje görüyoruz” açıklamalarında bulundu. 

‘SORU İŞARETLERİ VAR’
‘Millet Bahçesi’nin kendinden gelen soru işaretleri de var’ diyen Bor, “Örneğin Millet Bahçesi’nin işletmesi kimin tarafından yapılacak? Çünkü çok büyük bir alan Millet Bahçesi olarak tanımlanıyor, bu alanın sulama, aydınlatma gibi büyük giderleri olacak. Bu giderlerin hangi bütçeden karşılanacağı veya bu alanda yer alacak olan satış ünitelerinin kiralama ya da satış yetkisinin hangi kurumda olacağına dair de bir bilgi yok. Plan değişikliğinde bunlara hiçbir şekilde yer verilmemiş. Bunlar Millet Bahçesi’nin soru işaretleri olarak yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi