Gizem TABAN/İZGAZETE- Tekstil Fabrikası satışı, tarım arazilerinin satış kararı, Millet Bahçesi Projesi gibi tartışmalarla gündeme gelen Bergama’da halk bu kez de acele kamulaştırma kararıyla karşı karşıya kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Ali Bor, Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi doğrultusunda; Ulucami Mahallesi Soğandere Sokak için acele kamulaştırma kararı alınması ve kamulaştırma sınırının geniş tutulması kararının vatandaşları mağdur edeceğini söyledi.

‘BÖLGE HALKI TEPKİLİ’

Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi’nin Bergama Belediyesi’nin CHP yönetimde olduğu dönemde başlayan bir proje olduğunu ancak şu anki proje kapsamında kamulaştırma sınırının çok geniş tutulmasının yanı sıra acele kamulaştırma kararı alınan yerler olduğunu belirten Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, “Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi, geçmiş dönemde Bergama Belediyesi CHP tarafından yönetilirken yapılmış, Anıtlar Kurulu tarafından da uygun bulunmuş bir projeydi. Aslında burada halkın tepkili olmasının nedeni; kamulaştırma sınırının çok geniş tutulması ve kamulaştırma yapılması sırasında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile itiraz hakkına kapalı olan acele kamulaştırma yönteminin kullanıyor olması. Bu şu demek; bölgede yaşayan halkın, evlerini derhal boşaltması istenecek ve herhangi bir itiraz ya da yargı hakkı olmaksızın bu süreç işletilecek demek. Kamulaştırma sınırının çok geniş tutulması sebebiyle; insanların evlerinin ya da tescilli olmasa da tarihe dokuya uygun yapıların yıkılması gündeme geliyor. Bölgede yaşayan halkın, evlerin ve mahallelerinden gitmesine yol açacak. Bölge halkı şu an bu duruma tepki gösteriyor” diye konuştu.

‘TEPEDEN İNME BİR YÖNTEM’

CHP’li Bor açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Antik Selinos Kanalı Restorasyonu ve Islahı Projesi kapsamında kamulaştırma sınırları eski planlarda kabaca belirlenmişken acele kamulaştırma kararıyla tek tek kamulaştırılacak olan yapılar ve parseller belirleniyor. Bölge halkıyla hiçbir görüşme yapılmaksızın bu kararın alınması bir tepki yaratıyor. Bizim önceki dönemde yaptığımız proje Selinos Deresi’nde uygulanacak yenilenme yöntemini belirten bir projeydi. İmar planında park olarak belirlenen alandaki kamulaştırmalara zaten halkın gösterdiği herhangi bir tepki yok. Fakat şu andaki projeye göre; park alanı dışında konut alanındaki parsellerde de acele kamulaştırma kararı alındığını görüyoruz. Bu da yeni belli oldu. Acele kamulaştırma aslında devletin, stratejik öneme sahip alanlarda yapılması gereken kamulaştırma yöntemiyken AKP Hükümeti’nin neredeyse tüm kamulaştırmalarında halktan gelecek tepkilere karşı uyguladığı bir yöntem haline geldi. Tepeden inme, yargıya kapalı bir yöntem. Bu aslında zorla el koymak gibi bir şey! Tepeden inme yapılan, halkın görüşü alınmadan yapılan her projede halktan uzaklaşıldığını gösterir. Çok daha katılımcı bir süreçle yürütülebilecek projeler, katılım sürecinden uzak yürütüldüğü için halkın tepkisiyle karşılaşılıyor. Halk da bu tepkisinde sonuna kadar haklı.”

‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

CHP Bergama İlçe Örgütü olarak bölgede incelemeler yaptıklarını belirten CHP’li Bor, muhtarla ve bölge sakinleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bor, “Bu görüşmeler neticesinde, her ne kadar bu acele kamulaştırma işlemleri yargıya kapalı olsa da halkımızın bu mücadelesinde yanlarında olacağımızı belirttik. Halkımızın mağduriyetine sebep olacak herhangi bir işlemde CHP Bergama İlçe Örgütü olarak biz her zaman halkın yanında yer alacağız. Bergama halkının hakkını korumak için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi