EFE CAN TAN/İZGAZETE - Koronavirüs salgını nedeniyle uzun süre kapalı kaldıktan sonra 11 Mayıs günü belli kısıtlamalar ile işbaşı yapan berber esnafı şimdi de T.C kimlik numarası krizi ile mücadele ediyor. Sağlık Bakanlığı berberlere dükkana gelen müşterilerin ad- soyad ile birlikte T.C kimlik numarası ve geliş-gidiş saatlerinin kayıt altına alınması talimatını verdi. Karşıyaka’da 25 senedir esnaflık yapan Volkan Berber bu uygulamanın dükkan sahiplerine sorun yaşattığını, müşterilerin T.C. kimlik numaralarını vermek istemediğini belirtiyor.

Bir buçuk aydır maddi sıkıntılarla boğuştuklarını belirten Berber;

‘’Bir buçuk aydır kapalı olmamıza rağmen kendi başımızın çaresine baktık. Hiçbir yardımdan faydalanamadık. Ardından berber, kuaför, güzellik salonları açıldı ama tam 2 gün oldu biraz nefes alalım dedik yeni sorunlar başladı. Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması bizleri zor duruma soktu. Burada amaç hastayı ortaya çıkarmak mı, berberlerin gelir giderlerini takip etmek mi, yoksa berberlerin ve vatandaşın sağlığını düşünmek mi? Bununla ilgili hiçbir açıklama gelmedi’’ diyen Volkan Berber resmi bir kurum olmadıkları için müşteriden T.C. kimlik numarası istemenin kendileri için büyük zorluk olduğunu söylüyor

BİZ RESMİ KURUM DEĞİLİZ!

Berber; ‘’Daha henüz kiralarımızı, elektrik, su, telefon faturalarımızı ödeyememişken şimdi de bizleri zor duruma sokan bu uygulama ile baş başa kaldık. Bizler müşterimize ismini sorabiliriz, ne iş yaptığını sorabiliriz ama asla T.C. kimlik numarasını soramayız, biz resmi bir kurum değiliz. Herkes dürüst olmayabilir… Müşterinin bilgileri kullanılırsa o zaman kim hesap verecek?’’ diyerek sözlerini tamamladı.

İZMİR BERBERLER ODASI BAŞKANI: UYGULANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin ise bu uygulamanın duyulmasından sonra İzmir’in her yanından esnaf tarafından kendisine telefon geldiğini belirterek ‘’Bakanlığın bu yönde bir uygulama talebi olduğu doğru fakat esnaftan gelen tepkilere bağlı olarak bunun uygulamasının mümkün olmadığını söylemem gerek. Şu aşamadan sonra esnaf arkadaşlardan müşterilerin sadece isim-soyad ve telefon listesini tutmasını isteyeceğiz’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi