CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile barolar ve meslek örgütlerinin seçimi ve yönetim şekline ilişkin yasal düzenlemenin, demokrasiyi yıkıma götüreceği uyarısında bulunen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İz Gazete'ye yaptığı açıklamada AKP iktidarının hukuk, sağlık, mühendislik ve toplumsal yaşamın bütününü ilgilendiren, anayasal dayanağı olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını hedef haline getirdiğini söyledi. Beko, “Bu müdahaleci anlayışla evrensel değerler ihlal edilmektedir. Demokrasiye olan tahammülsüzlüğe ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir” dedi.

SALDIRGAN TUTUM

İktidarın söz konusu düzenlemesiyle, demokratik kurumların ağır darbe alacağını belirten Beko, “Bu çağrı AKP iktidarının demokratik kitle örgütlerini bastırma ve sindirme çabasının, bu kurumlara dönük baskıcı ve hukuksuz tutumuna ilişkin yeni fakat çok önemli bir örnektir. Meşru demokratik yollardan iktidardan düşmek demokrasilerin prensibidir. İktidardan kopamamak ve yaptıklarının hesabını veremeyeceği endişesiyle, iktidarı kaybetme korkusundan ötürü akıl dışı yollara sürüklenenlerin sonucu demokrasiyi yıkıma götürmektir. Kendi sesinden başka bir sese tahammül edemez hale gelmiş AKP iktidarının meslek onuruna ve anayasada ve yasalarda bu kurumlara tanınmış haklara ve sorumluluklara sahip çıkan örgütlere yönelik bu saldırgan tutumu kabul edilemez” sözleriyle tepki gösterdi.

ÜLKE ZARAR GÖRÜR

İktidarın ilk seçimlerde gideceğini gördüğünü, kendisine muhalefet eden demokratik kurumları teker teker yok etmek için harekete geçtiğini ileri süren Beko, bu gidişi durdurmak için her şeyi yapacak bir tavır içinde olduklarını söyledi. Baroların ardından meslek kuruluşlarıyla ilgili bir düzenlemeye gidileceğini ileri süren Beko, pandemi sürecinde bu kurumlara müdahale etmenin ülkeye ve Türkiye demokrasisinin çok büyük zarar göreceği uyarısında bulundu.

DARBELER CHP’YE ZARAR VERDİ

İktidarın CHP’ye, “Darbe savunuculuğu yapıyorlar” sözlerine tepki gösteren Beko, Cumhuriyet tarihinde yapılan bütün darbelerde en fazla zarar gören partinin CHP olduğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Hükümetin bu iftirayı atmasındaki neden çok açık. Seçimlerde CHP’nin kazanacağını, kendilerinin kaybedeceğini artık biliyorlar. Bu da onun korkusudur ve o nedeniyle bu tür iddiaları ortaya atıyorlar. Seçim sandığı elbet kurulacak. Halka hesap verme günü elbet gelecek. Modern Türkiye’yi kuran, çok partili rejimi tesis eden Cumhuriyet Halk Partisi’nde hiç kimse darbeyi savunmadı ve savunmaz da. En çok darbelerden bizler çektik. Düne kadar beraber yürüdüklerinin yapmaya çalıştığı darbeye karşı Yüce Meclis’e koştuk, Demokrasiyi hep savunduk. Ama 15 Temmuz’a direnenlere 20 Temmuz’da saray darbesi yapıldı. Bizler memleketin geleceği için hukuka, adalete, ifade ve basın özgürlüğüne, demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sizler de sandıkta hesap vermekten kaçamayacaksınız.”

Editör: Haber Merkezi