Gizem TABAN/İZ GAZETE- Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Serdar Sandal’ın başkanı olduğu Bayraklı Belediyesi'nin 3-4-5 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenleyeceği 1. Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali'nin Tanıtım Toplantısı, Bayraklı Havuz Tesisleri’nde gerçekleşti. Üç gün boyunca sürecek festivalin tanıtım toplantısında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, kültürel etkinliklerin önemine vurgu yaparak festivale katılım çağrısı yaptı.

ÜÇ GÜNLÜK FESTİVAL

İzmirli olduğu ve eserlerini Meles Çayı kıyılarında yazdığı uluslararası otoritelerce kabul edilen Homeros, Bayraklı Belediyesi tarafından ilki düzenlenecek olan Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali ile ‘doğduğu kente’ yeniden dönecek! 3-4-5 Haziran tarihleri arasındaki festivalin onur konukları, dünyaca ünlü Şair Adonis ve Özdemir İnce olacak. 

ONUR KONUĞU ADONİS VE ÖZDEMİR İNCE

Bayraklı Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 1. Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat/ Sanat Festivali, 3-4-5 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek. 3 Haziran’daki açılış Galası, Smyrna Antik Kenti’nde yapılacak. Festivalin oturum ve etkinlikleri ise 4 ve 5 Haziran tarihlerinde, Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Festivalin onur konukları, iki kez Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen dünyaca tanınan Şair Adonis ve Türk Edebiyatı’nın duayenlerinden Özdemir İnce olacak. İki isme Homeros Onur Ödülü verilecek. Festivale yurtdışından şairler Raguel Lanseros, Manahel Alsahoui, Claudio Pozzani, Christos Koukis, Sylvestere Clancier de katılacak. Ülkemizden ise; Ahmet Telli, Yaşar Aksoy, Feyza Hepçilingirler, Nihat Behram ile birçok şair, gazeteci ve akademisyen yer alacak. 4-5 Haziran tarihlerinde Folkart Galeri’nin koleksiyonuna ait Adonis El Yazmaları ve Habib Aydoğdu Resim Sergisi de Tepekule Kongre Merkezi’nde ziyarete açılacak.

HALK KONSERLERİ RENK KATACAK

Direktörlüğünü Şair Yazar Tuğrul Keskin’in üstlendiği festivalin sunumlarını Gülsen Tuncer, Batıgün Sarıkaya ve Metin Uca yapacak. Üç gün boyunca 21 farklı etkinliğin hayat bulacağı Homeros Edebiyat/ Sanat Festivali’nde açık alan konserleri de halkla buluşacak. 3 Haziran Cuma günü gerçekleşecek Açılış Galası’nda, ünlü sanatçı Fuat Saka sahne alarak Nazım Şarkılarını seslendirecek. 4 Haziran’da, Ercan Çağıran, Gökhan Çağıran ve Gülcan Altan, Yamanlar Nazım Hikmet Parkı’nda, saat 21.00’de Bayraklılılarla buluşacak. 5 Haziran kapanış gününde ise Bayraklı Sahil’de, saat 21.00’de Agora Minör Grubu ve Oğuz Aksaç’ın sahne alacağı bir konser düzenlenecek.

‘HEP GÖLGEDE BIRAKILMIŞIZ’

Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, “Biz belediyelerin asli görevleri vardır ama görevleri sadece bu tanımlanmış işlerle sınırlamak kente haksızlık olur. Asli görevlerimiz; temizlik, altyapı, park ve bahçeler, sosyal donatı alanları ile ilgili ihtiyaçlar... Bunların hepsini çözebilirsiniz, kentinizin meydanı yok oluşturabilirsiniz. Biz en küçük kent meydanına sahip metropol ilçeyiz… Diğer sosyal donatı alanlarında da öyle… Bunlar kent için yeterli değil. Bir kenti sevmek o kentin sokaklarını sevmek demek, meydanlarını, çocuklarını sevmek, kadınları, o coğrafyadaki canlıları sevmek demek, çevreye duyarlı davranmak demek. Çevreye duyarlılık aslında alışagelmiş işler dışında kenti doğru planlamakla ilgili bir iştir. Biz bu vizyonla Bayraklı’yı baştan başa yeniden planlıyoruz. Hayalimizde yeni bir kent var. Aslında İzmir’in kalbi derken de tam da bunu diyoruz. İzmir’in kurulduğu bir kent, yeni kent merkezi, insanlarıyla, dinamizmiyle İzmir’e yön verecek bu kenti başka özellikleriyle ortaya çıkarmak zorundayız. Hep gölgede bırakılmışız, biraz Bornova’nın biraz Karşıyaka’nın gölgesinde… 50 yıldır temel sorunlarımız kangren olmuş devam ediyor. Bu sorunlar çözülebilir mi? Evet çözülebilir. Bunları çözmek için yeteri kadar birikimimiz, gücümüz, enerjimiz, dostlarımız paydaşlarımız mevcut…” açıklamalarında bulundu.

‘SAYILI KENTLERDEN BİRİ OLACAK’

Kenti baştan başa yeniden planladıklarını belirten Başkan Sandal, “Adalet ve Manavkuyu mahalleleri planlarında yeni kent merkezine kadar, yeni kentsel dönüşümdeki 60 hektarlık alana kadar şu an Büyükşehir’e gönderdiğimiz 600 hektarlık Onur, Yamanlar, Nafiz Gürman ve daha sonra Gümüşpala’yı içerisine alacak, yani kentin tamamını  yeniden planlayarak bu kenti gerçekten bir süre sonra İzmir’in değil, Türkiye’nin, hatta dünyanın sayılı kentlerinden biri yapmakla ilgili bir derdimiz inancımız var Buraya kadar anlattığımız şeyler; buradaki insanlarımızın daha sağlıklı ve düzenli bir kentte yaşamasıyla ilgili… Bir de insan boyutu var, bu kentte yaşayan insanlar var. Bayraklı kozmopolit bir ilçe… Farkı ekonomik ve sosyal katmanlardan vatandaşlarımız var. Madem yeni bir kent hayal ediyorsak bu insanların entegrasyonu bizim için ana meselelerden biri…  Toplumsal entegrasyonunun en önemli meselelerinde biri; sanat, edebiyat ve spor… Bu 3 nokta üzerinde odaklandığımızda bu entegrasyona ciddi bir katkı sunacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘YENİDEN KAVUŞTURACAĞIZ’

Başkan Sandal açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Geçen bir paneldeki katılımcı dostunuz çok güzel bir şey söyledi; ‘Türk genci ile Kürt gencinin sevdasını bize sorduklarında bazen kızarız, öfkeleniriz ama bu sinema ile karşımıza geldiğinde hepimizin yüreklerinde bu iki gencin kavuşmaları ile ilgili bir duygu oluşur, sanat bu kadar güçlü’ dedi. Biz de bunu esas alarak, Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti Bayraklı vizyonunun bir parçası olarak bu tür etkinlikleri yapma kararı aldık. Batı Edebiyatı’nın temellerini atan İlyada ve Odessa destanlarını yazan, kimilerine göre derleyen Homeros’u yaşadığı coğrafyaya getirdik. Bunu baz alarak, uluslararası düzeyde; yurt içinden ve yurt dışından gelen katılımcılarla yeni bir festival düzenleme kararı aldık. Yeni bir kent için yeni bir kimlik için ihtiyacımız olan bu festivali burada düzenleme kararı aldık. Sizlerden isteğimiz şu; gün geçtikçe savrulduğumuz, tüketildiğimiz, değerlerimizin yok edildiği, sanattan, edebiyattan, şiirden koparıldığımız bir iş ile ilgili yaptığımız bu gayreti görün ve bize destek olun… İzmir’den dünyaya açılan ve ölümsüzleşen Homeros’u doğduğu topraklara, yani Smyrna’ya yeniden kavuşturacağız.”

‘İZMİRLİLERİ BEKLİYORUZ’

Tüm İzmirlileri festivale davet eden Başkanı Serdar Sandal, “Çok şanslıyız ki, eserleri ile dünya edebiyatına yön veren Homeros, bizim topraklarımızda doğdu ve yaşadı. Böyle büyük bir değeri yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak önemli bir sorumluluk. İzmir’den dünyaya açılan ve ölümsüzleşen Homeros’u doğduğu topraklara, yani Smyrna’ya yeniden kavuşturacağız. Bu yıl ilk kez düzenleyeceğimiz Uluslararası Homeros Edebiyat/ Sanat Festivalimiz’de dünyaca ünlü yerli ve yabancı şairleri buluşturuyoruz. Bu görkemli edebiyat ve sanat şölenine tüm İzmirlileri bekliyoruz” diye konuştu. 

‘HEYECAN DORUKTA’

Festival’in Direktörü Şair ve Yazar Tuğrul Keskin de şunları söyledi: “Heyecan dorukta… Sevgili Başkanın konuşması fevkaladeydi, bu heyecanı gösteriyor. Bayraklı ve İzmir’in tüm semtleri kültürle iç içe yaşamayı hak ediyor. Çünkü İzmir böyle bir kent… Her yerde entelektüel İzmir diyoruz. Bayraklı hak ettiği yere gelmeli…”

Editör: Haber Merkezi