Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı nöbetçi savcısı 'Şeriata, faşizme, başkanlığa hayır' yazan afiş için nefret suçundan ifade alınmasını istedi.

Türkiye 12 Eylül Anayasası için yapılan referanduma benzer bir süreçte yeniden referanduma gitmeye hazırlanıyor. 12 Eylül darbesinin ardından yapılan anayasa referandumunda lehte propaganda serbestken, aleyhte propaganda fiilen yasaklanmıştı. 36 yıl sonra yapılan yeni anayasa da yine OHAL koşullarında ve darbecilerin taktiği ile yapılmaya çalışılıyor.

İzmir'de dün akşam saatlerinde 'Şeriata, faşizme, başkanlığa hayır'  afişlerini duvarlara yapıştıran beş yurttaş gözaltına alındı. Polis, Bostanlı Karakolu'na götürülen yurttaşlara idari para cezası kesileceğini bildirdi.

İleri'den Tuba Özer'in haberine göre polisler Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı nöbetçi savcılığını aradı, Savcının konuya ilişkin polislere verdiği yanıt ise 'İdari para cezası kesin bir de nefret suçundan ifadelerini alın” oldu.  

Gözaltına alınan beş yurttaşın avukatı İhsan Can  Akmaru afişlerin nefret suçu kapsamına alınamayacağını ifade ederek “Kanunda nefret suçunun ne olduğu açıkça belirtilmiştir. Burada nefret suçu aramak mümkün değil. Neticede 3-4 ay sonra referandum yapılacak ve birileri evet, birileri hayır diyecek”

Anayasal haklarını kullandıkları yönünde İfade veren beş yurttala adli para cezası işlemi uygulandı.

NEFRET SUÇU 

TCK’nın 122. maddesinde nefret suçu şöyle tanımlanıyor:

Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle;

a) Bir kişiye kamuya arz edilmiş olan bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya kiraya verilmesini,

b) Bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını,

c) Bir kişinin işe alınmasını,

d) Bir kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını,

engelleyen kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Editör: Haber Merkezi