İZ GAZETE- Başkanla Baş Başa programında Ümit Kartal ve Özgür Coşkun’un sorularını yanıtlayan Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, pandemi gölgesinde geçen bir yılda yaptıkları çalışmaları ve esnafa destek sağlamak için hayata geçirdikleri ‘Yiyin Gari’ projesini anlattı. Belediye olarak Maliye’ye olan borçlarını sıfırladıklarını da belirten Yetişkin, “Borç bahanesiyle belediye yönetilmez. Belediyeye talip olurken bu borçları biliyorduk. Borcumuz vardı şunu bunu yapamadık diye bir şey yok. Bu bahaneler halk değil ben bile kabul etmem. Gücümüz yettiği kadar verdiğimiz sözlerin arkasında duracağız” diye konuştu. 

‘SEFERİHİSAR’IN PARASI İÇERİDE KALACAK’

Pandemiyle beraber tüm esnafın dengesinin değiştiğini ifade eden Yetişkin, “Esnaf kan ağlıyor. Biz de ‘Yiyin Gari’ diye bir proje başlattık. Çünkü insanların alışkanlıkları da değişti. İnternet üzerinden sipariş verip yemek getirtiyorlar. Market alışverişini internetten yapıyorlar. Sipariş arabalarını da Seferihisar’ın her yerinde görmeye başladık. Seferihisar Belediyesi olarak biz de bir uygulama yaparak Seferihisar esnafını uygulamaya dâhil ettik. Sadece servis verecekler. Esnafın tüm dokümanını toplayıp belli bir uygulama üzerinden halkla buluşacak şekilde sistem geliştirdik. Bundan hiçbir komisyon almıyoruz. Bu uygulamayla birlikte Seferihisar’ın parası kendi içinde kalacak. Yerli esnafın da büyük marketlere karşı ayakta kalmasını sağlayacak. Ayın 1’i itibariyle marketlerde hizmete girecek. İleriki süreçte tüm esnafı içine alacağız. Pansiyondan terzisine kadar tüm uygulamaları dâhil edeceğiz. Esnafla birlikte bizi de çok etkiledi. Tamamıyla sosyal belediyecilik adına faaliyetler yürütüyoruz.  Ekonomik olarak bizi de çok yıprattı. Ancak projelerimizin peşindeyiz. İBB Başkanımız Soyer’le beraber de projeler de yürütüyoruz.  Kocaçay Bölgemiz var. etrafına bir rekreasyon alanı yapılıyor. Halkın sosyalleşebileceği bir yer olacak. Seferihisar’daki insanların yürüme mesafesinde gelip rahat nefes alabileceği yer olacak” diye konuştu.

‘YANLARINDA OLMALISINIZ’

Belediye Başkanı olarak halka dokunmanın en önemli görev olduğunu belirten Yetişkin, “Belediyecilik rutin işleri yapmak değildir. İnsanların iyi-kötü gününde yanında olabilmek, daha fazla vakit geçirmek önemli. Esnafın içinde olmak ve sorunları ya da istekleri anında çözebilmek gerekiyor. Yani halkla bire bir yan yana olabiliyorsanız, yaralarına merhem olabiliyorsanız belediyecilik anlayışı orada değişiyor. İnsanların da istediği bu. Projeler zaten bellidir. Ekibinizle birlikte bir şekilde gerçekleştiriyorsunuz. Haftanın bir gününü, öğle saatlerinde halkın içinde gezmeye çalışıyorum.  Sanayi esnafıyla da bir araya geldik.  Sorunlarını ve isteklerini dinledik. Yerinde dinlediğinizde sorunları çözme odaklı oluyordunuz” dedi.  

‘TÜM MASRAFLARINI BİZ KARŞILADIK’

Seferihisar’da yaşanan tsunami sonrası hayatın kısa sürede normale döndüğünü aktaran Başkan Yetişkin, “Bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde hayatı normale döndürdük. O zaman yasaklar yoktu ve Sığacık Halk Pazarı’nı açtık. Sağ olsunlar ilk günden beri Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler yalnız bırakmadı. Bir ucundan tuttu. Onun yanında Antalya Büyükşehir Belediyesi bin kişilik yemek çıkarabilecek tır yolladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ ekiplerini yolladı. Sığacık alttan üste yıkandı. Esnafın bire bir yanında olmak kaydıyla tüm masraflarını biz karşıladık. Evde temizlik hizmetini tüm hanelere soktuk. Kim yardım istediyse temizliklerini yaptılar. Hafriyatlar vardı. Onları da kaldırdık. Kimseyi ne aç bıraktık ne açıkta bıraktık. Gücümüz yettiğince diğer belediyelerin de yardımıyla herkese elimiz değdi” şeklinde konuştu.

‘BAHANELERİ BEN DE KABUL ETMEM’

Maliye’ye olan borçlarının sıfırlamaları hakkında konuşan Yetişkin, “Maliye’ye olan borcumuzdan dolayı Seferihisar’a ait olan arsaların hepsine haciz konulmuş. Bu haczi emlak değerlerimizin yarısı karşılıyordu. Bakanlıklarla yaptığımız görüşmelerde önümüzü açmalarını istedik.  Ancak parçaladıkları emlak haczini bir yere toplamadılar. Vergi barışından faydalanmak istedik. Taksitlendirdiğimizde çok daha fazla para ödeyecektik.  Rayiç bedeli karşılayacak arsamız vardı.  Onu sattık. Faiz borcumuzdan 11 milyon TL düşürttürerek 17 milyon TL borcumuzu ödedik. Vergi borcumuzdan kurtulmuş olduk.  Faize olan borcumuzu ödemeden 11 milyon TL kara geçtik.  Şu an rahatız.  Hacizler kalktı. Seferihisar halkına daha rahat hizmet edeceğiz. Borç bahanesiyle belediye yönetilmez. Belediyeye talip olurken bu borçları biliyorduk. Borcumuz vardı şunu bunu yapamadık diye bir şey yok. Bu bahaneler halk değil ben bile kabul etmem. Gücümüz yettiği kadar verdiğimiz sözlerin arkasında duracağız” diye konuştu.  

Turizm beldelerinin sıkıntıları ortak.  Devletten gelen pay 45 bin nüfus ise ona göre geliyor. Yazın 200 bin nüfusu 45 bine göre yapacaksınız. Orada borçlanma başlıyor. Çarık ayağa uymuyor. Gelir gideri karşılamıyor. Ama dediğim bunlar bahane değil.  Bahane üretmeden hizmet etmeye devam ediyoruz. Ancak formül bulunabilir. Bizim gibi yazlık beldelerde 6 ay kışlık nüfusa, 6 ay yazlık nüfusa göre gelir verilebilir.

‘HİÇBİR PROBLEM YOK’

İlçe örgütüyle de sıkı bir ilişki içinde olduklarını dile getiren Yetişkin, “İlçe başkanlığından geliyorum. Tunç Başkan varken ilçe başkanıydım. Onunla sürdürebildiğim ilişkilerin aynısını şu anda Senem Başkan ile sürdürmeye çalışıyorum. Aramızda hiçbir problem yok. Devamlı olarak ilçe parti toplantılarına katılırım. Erken seçimden bahsediliyor. Belediye olarak da parti olarak da hazırız. Şu anda sandıkların başında kim duracak, kime ne kumanya gidecek onu bile bilirim. İlçe başkanımızla beraber koordineli gidiyoruz” dedi.

‘HÜKÜMETİ ZOR KURARLAR’

AKP’nin İzmir’de yaptığı kongrede Erdoğan’ın ‘2023’de İzmir’i alacağız’ söylemlerini değerlendiren Yetişkin, “Dediği gibi bir iddia. İzmir hakikaten çok zor. İzmir halkı doğasıyla oynattırmaz. Hedef koymakla seçim alınmaz. Çalışarak, inanarak, İzmir seçmeninin güvenini alarak seçim kazanabilirsin. Daha önce de seçim kazanacağız dediler bir sürü yeri kaybettiler. 2023’te bırak İzmir’i almayı hükümeti zor kurarlar gibi geliyor” şeklinde konuştu.

Meclis’te sayı olarak üstünlükleri olmasına rağmen tüm üyeleri dinlediğini belirten Yetişkin, “O kavgayı çıkartmam. Soru ve görüşlerine açığım. Muhalefet ile aramız gayet iyi. Kararlar genelde oy birliğiyle veriliyor. Seferihisar’ın faydasına olan tüm kararlar oy birliğiyle geçer” dedi.

‘DEĞERİ BİLİNMİYOR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile uzun yıllar beraber çalışan Başkan Yetişkin, Soyer’in sağladığı demokrasinin doğru olduğunu söyledi. Yetişkin, “Tunç Başkan doğruyu yapıyor ama değeri bilinmiyor. Sağladığı demokrasi insanları her şeyi konuşmasını sağlıyor. Şunu sattı, bunu yedi diyemezler. O yüzden böyle saldırıyorlar. Bence doğru yolda. Tunç Başkan’ın performansı tartışılmaz. Bitmeyen bir enerjisi var. Tunç başkan ile genelde bir araya gelip konuşuruz. Seferihisar’ın içerisinden çıktığı için sorunları biliyor. Bu yüzden de ister istemez ayda bir kere de olsa buluşur sorunları konuşuruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ziyareti hakkında da konuşan Yetişkin, “Korona yüzünden uzun zaman Genel Merkeze gidememiştik. Bu yüzden ziyaret edip yaptığımı işlerden bahsedip Genel Başkanı Seferihisar’a davet ettik. Deprem ve selle ilgili konuştuk. Gayet iyi geçti. Seferihisar’ın hiç şikâyet almayan bir il olduğunu söyledi. Bu da bizi çok mutlu etti. Yazın da bir ziyarette bulunabilir” dedi.

‘ÇOK İYİ BİR SINAV VERDİK’

İzmir depreminde çok iyi bir sınav atlattıklarını belirten Yetişkin, “Yıkılan bir binamın olmadı. Depremle anılmak kötü ama biz iyi atlattık.  O yüzden emlak fiyatlarında bir yükselme oldu. İzmir depreminden sonra merkezden kaçıp Seferihisar’a gelen de çok oldu. İnsanlar genelde çok katlı yerlerde yaşamak yerine daha müstakil evleri tercih etmeye başladı. Coğrafi konum olarak da çok güzel bir yer. Onun için de çok tercih edilen bir yer oldu” diye konuştu.

MAVİ BAYRAK ARTACAK

Mayıs’ta yeni turizm sezonu açılacağını da sözlerine ekleyen Yetişkin, “Biz de mavi bayraklı plaj için başvurularda bulunduk. 8 tane vardı bir tane daha mavi bayrak alacağız. Yetiştirebilirsek Sığacık’ın orada yeşil alanımız vardı. Tsunami yüzünden kullanılamaz hale geldi. Onu tekrardan hareketlendireceğiz. Yapmak istediğimiz planlarımız var. Sahil kesimine gelen insanlar pandemi ile ilgili tedbirlere de hâkimler. Geçen yıl kimseden kötü bir not da almadık. Bu yıl da gelen misafirlerimizi aynı şekilde ağırlarız” dedi.

Editör: Haber Merkezi