ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Avukat Deman Güler, belediyeye kayyum atanmasının KHK ile 2016 yılında, yürürlüğe giren belediye kanununa göre düzenlendiğini belirtti. Güler, kayyum atanması seçeneğinin sadece belediye başkanı ve belediye başkanı vekili meclis üyesinin terör örgütüne yardım yataklık suçu işlediği durumlarda ortaya çıkabileceğini aktardı.

Avukat Güler, “KHK ile yapılan değişikle belediye başkanı ve vekili meclis üyesinin terör örgütüne yardım yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması ya da tutuklanması gibi bir durumda, kayyum atanmasının önünü açıyor. Bu maddede Serdar Aksoy’un üzerine atılan ‘organize suç’ geçmiyor. Ben bu maddenin de anayasaya aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu seçme ve seçilme hakkının önüne çok büyük bir engeldir çünkü meclis içerisinde her daim yeni bir üye seçilebilir. Onlar zaten seçilmişlerdir. Bugün eğer Menemen Belediye Başkanı’nın yerine bu maddeyi kullanarak kayyum atamaya çalışırlarsa, artık sözün bittiği yere gelmiş oluruz çünkü bu madde bile bunu kapsamıyor” diye konuştu.

(Deman Güler)

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİNİN EN TEMEL HAKKI GÖZDEN ÇIKARILIYOR

Güler, daha önce yaşanan kayyum uygulamalarına da değinerek: “Bir seçilmiş hakkında tutuklama kararı alındığında doğrudan yerine kayyum atanıyor. Bu da demokratik teamüllerin tamamen alt üst edilmesi ile ilgili’’ dedi.

Avukat Güler, sözlerine şöyle devam etti “Bunun benzerlerini biz Güneydoğu’daki pek çok belediyede gördük. İzmir’de de daha önce Urla’da gördük. Halbuki orada seçilmiş bir meclis var. Normal koşullarda orada herhangi bir sebeple belediye başkanı görevini fiilen yerine getiremez ise yerine meclis içerisinden birinin seçilmesi gerekir. Bu durum doğrultusunda, yurttaşların temsil hakları ellerinden alınmış oluyor. İnsanların seçtikleri kendi temsilcileri yerine atanan bir kamu görevlisi oluyor. Bu durumda demokrasinin en temel ilkelerinin Türkiye’de artık çok kolaylıkla gözden çıkarılabildiğini gösteriyor. Normal koşullar altında meclis içerisinden birinin atanması gerekir. Türkiye’nin son yıllardaki pratiklerini dikkate aldığımızda, bu konuda ciddi kuşkularımız var. Umarım önceki pratiklerini tekrar etmezler.”

(Serdar Aksoy)

“SEÇME VE SEÇİLME HAKKI TARTIŞILIR HALE GELDİ”

Menemene kayyum atanabilme gibi bir durumun olup olmayacağı hakkında konuşan Güler, kayyumun Türkiye’deki iktidarın belediyelere bir şekilde el koyması ile ilgili geliştirdiği bir metot olduğunu, hiçbir hukuki kuralın zorunlu olarak bir seçilmişin yerine, atanmışı getirmediğini belirtti. Güler, sözlerine şöyle devam etti “Bir anayasal haktan bahsediyoruz, seçme ve seçilme hakkı. Bugün dillerinden düşürmedikleri demokrasinin olmazsa olmaz koşulu. Biz demokrasiyi şöyle görmüyoruz, seçme seçilme hakkıyla sınırlı. Biz muhaliflerinde, iktidara yakın olmayan kesimlerinde, öğrencilerin, sendikaların sesi duyulsun diyoruz. Gerçek demokrasi budur diyoruz. Ama Türkiye’nin geldiği noktada artık demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından olan seçme ve seçilme hakkı dahi tartışılır hale geldi. Kayyum gibi bir durum İzmir’de tekrar uygulanırsa, Urla ve Menemen olmak üzere iki belediyede atanmış belediye başkanı olacak. Biz İzmir’i uluslararası insan hakları kenti yapmaya çalışıyoruz. Böyle bir uygulama gerçekleşirse, biz bu durumu ne kendi kamuoyumuza ne de uluslararası kamuoyuna anlatamayız. “

“ATANMIŞ DEĞİL SEÇİLMİŞ OLMALI”

Güler, şahısların herhangi bir suçtan dolayı suçlanabileceğini, fakat daha sonra yerine gelecek kişinin atanmış değil, meclisten seçilmiş birinin olması gerektiğini ifade etti. Güler ayrıca bu durumun hukuki bir alt yapısı olmadığını belirtti. Güler, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ve Bursa’da bu duruma benzer bir durum oldu. Oralarda niye kayyum atanmadı? Bunlar da görevden alındı herhangi bir farkı yok. Kişinin hakkında açılmış bir dosya olması, bir kişinin görevden alındıktan sonra yerine kayyum atanmasını doğrudan gerektirmez. Hatta bu olmamalıdır. Bu metotla siz seçilmişlerin ve seçmenin iradesini aslında ipotek altına alıyorsunuz” dedi.

MENEMEN'DE ŞİMDİ NE OLACAK?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un hakkındaki tutuklama kararı terör örgütü suçu nedeni ile gerçekleşmediği için belediyeye kayyum atanması beklenmiyor. 2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile mevzuatta geçen belediye kanununa göre, Menemen Belediye Meclisi 10 gün içerisinde başkanvekili seçmek için toplanacak. Mecliste CHP’li 15, AK Partili 10, İYİ Partili 3, MHP’li 2 ve bağımsız 1 üyeden tamamının başkanvekili olmak için aday olma hakkı bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi