Basın Konseyi'nin düzenlediği Medya Etik ve Sorumlu Gazetecilik Projesi kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyeleri Okşan Atasoy ve Doğan Satmış, Yaşar Üniversitesi'nde öğrenciler ile buluştu.

Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Teşviki Hibe Programı çerçevesinde düzenlenen derslerde İletişim Fakültesi öğrencileri haber yazım teknikleri, Avrupa Birliği Medya Haberciliği, Haberde Gerçek konularında eğitim aldı.

Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi ve İGC Başkanı Misket Dikmen, öğrencilere haber yazım teknikleri konusunda ders verdi. Dikmen, eğitim seminerlerinin yolsuzluğun önlenmesi üst başlığı altında düzenleniyor olmasının Türkiye için ironik olduğunu belirtti. Türkiye'de muhabirliğin zor günler geçirdiğini, haberleri artık halkla ilişkiler birimlerinin yazmaya başladığını anlatan Dikmen, bu nedenle halkla ilişkiler bölümlerinde okuyan öğrencilerin de haber yazmayı öğrenmeleri uyarısında bulundu.

Dikmen öğrencilere, "Sözcük dağarcığımızı genişletmek çok önemli yoksa tek düze, sıradan metinlere ulaşırsınız. Haberde yazım yanlışı yapılmamalı. Haberiniz ne olursa olsun meslek ilkelerinden uzaklaşılmamalıdır. Gazetecilik doğrudan yana olmalı ve ahlasızlıktan uzak durmalıdır" dedi.

"GERÇEK OLAN HABERDİR"

Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Okşan Atasoy da, 'Avrupa Birliği medya politikası' ve 'Turizm haberciliği' konularında öğrencileri bilgilendirdi. Atasoy, AB'nin dostluğa düşmanlığa değil çıkara baktığını, basını ürün olarak gördüğünü belirtti. Yerel basında AB konularının işlenmediğini kaydeden Atasoy, Türkiye'nin basın konusunda yeterince AB'ye faydalı olamadığını da vurguladı. AB'nin temel hak ve özgürlüklerine, düşünce özgürlüğüne ve çeşitliliğe önem verdiğini kaydeden Atasoy, AB'nin özellikle haberlerde nefret içeren yazılar kullanılmaması için çalıştığını da anlattı.

Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Doğan Satmış da, öğrencilere 'Haberde gerçek' konulu sunum gerçekleştirdi. Gerçek olduğu takdirde herşeyin haber olduğunu vurgulayan Satmış, "Bir şey yalansa haber değildir. Eğer haber gerçekse bunu yayınlar" diye konuştu.

Basın Konseyi üyeleri, sunumların ardından Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek ve öğrencilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

MEDYA VE ETİK SORUMLU GAZETECİLİK PROJESİ

Medya ve Etik Sorumlu Gazetecilik Projesi, Yolsuzluğun Önlenmesi ve Etiğin Teşviki Hibe Programı çerçevesinde Basın Konseyi'nce 7 ayrı ildeki 7 ayrı üniversitede 14 ders başlığı altında yürütülen ve medya etiği alanında verilecek olan ders ve seminerleri kapsayan bir eğitim programıdır.

Editör: Haber Merkezi