Yeni adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmasını protesto eden barolar davete katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetiminin değişmesi için harekete geçti. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu TBB’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için delegeleriyle toplantı kararı aldı. Antalya Barosu ve İzmir Barosu da İstanbul Barosu’nun kararını olumlu karşıladıklarını açıkladı. Ankara Barosu da konuyu yönetim kurulu toplantısında değerlendirerek çağrıya destek verdi.

İSTANBUL BAROSUNDAN ÇAĞRI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioglu’nun 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan törene katılması ve törende yaptığı konuşma sonrasında daveti protesto eden İstanbul Barosu harekete geçti.

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu yapılan toplantıda, Türkiye Barolar Birliğinin olağanüstü genel kurula çağrılması hususunda delegeleriyle toplantı kararı aldı. İstanbul Barosunun sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Türkiye Barolar Birliğinin olağanüstü genel kurula çağrılması hususunda delegeleriyle toplantı kararı aldı."

ANKARA BAROSUNDAN ÇAĞRIYA DESTEK

Ankara Barosu da olağanüstü genel kurul çağrısını yönetim kurulu toplantısında değerlendirdi. Barodan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Ankara Barosu'nun 04.09.2019 tarihli yönetim kurulu toplantısında Avukatlık Kanunu'nun 115/2. Maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği'nin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağırılmasına karar verilmiştir."

ANTALYA BAROSU DA ÇAĞRI YAPTI

İstanbul Barosunun yanı sıra Antalya Barosu da olağanüstü genel kurul çağrısı yapan barolar arasında. Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, aylar öncesinden bu çağrıyı yapan ilk baronun Antalya Barosu olduğunu ifade ederek, “Kararımızın arkasındayız. Dolayısıyla İstanbul’un bu çağrısını olumlu karşılıyoruz” dedi.

İZMİR BAROSU: TBB BAŞKANI KANUNA AYKIRI DAVRANMIŞTIR

İzmir Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada da Avukatlık Kanunu'nun 115'inci maddesi hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Türkiye Barolar Birliği Başkanı, 52 baronun yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini gözeterek aldığı kararları yok sayarak, Avukatlık Kanunu madde 110/1'de yer alan ve baroları ilgilendiren konularda barolarla görüşerek çoğunluğun düşünce ve görüşünü belirtmek zorunda olduğuna ilişkin görevini yerine getirmemiş, bu suretle kanuna aykırı davranmıştır. Türkiye Barolar Birliği, bu tavrı nedeniyle Avukatlık Kanunu 109. maddesinde belirtilen bütün baroların katılmasıyla oluşan bir kuruluş olması niteliğini kaybetmiştir. Bizi temsil etmediğini daha önce belirttiğimiz, söz ve eylemleriyle ülke demokrasisine, hukuk devleti ilkelerine, avukatlık mesleğine, Barolara ve TBB'nin kurumsal kimliğine zarar veren TBB Başkanının, bu görevi sürdüremeyeceği anlaşıldığından gereğinin yapılması için Avukatlık Kanununun 115. maddesi çerçevesinde Türkiye Barolar Birliğini olağanüstü genel kurula çağırıyoruz. Barolarımız, hukuku teferruat olarak görmeyen, mesleğe tutkuyla bağlı, avukatların haklarından ve baroların bağımsızlığından ödün vermeyen Birlik başkanları çıkarmaya her zaman muktedirdir."

Yeni adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılmasına tepki gösteren 52 baro, törene katılmayarak boykot etmişti.

FEYZİOĞLU: ALMAN ŞANSÖLYESİ İLE Mİ GÖRÜŞECEKTİK

Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki adli yıl açılışına dönük tepkilere ilişkin konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, avukatların, stajyer avukatların, ve vatandaşların sorunlarını çözmek için saraya gittiğini iddia etti:

“Bin tane sorunu çözmek için Alman Şansölyesi ile mi görüşmeliydik, o zaman mı alkışlanacaktık? Bu sorunları çözmek için İngiliz başbakanına mı gitseydim? Elbette Türkiye'yi kim yönetiyorsa ona gittik, gideceğiz.” (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi